építészet : környezet : innováció

Világosabb szabályozást szeretne Zugló új főépítésze, Dienes János

Dienes János, aki július 15-én állt munkába, Zugló új szabályozását tekinti legfontosabb feladatának. Reményei szerint ennek javaslata őszre elkészül, és tavasszal el is fogadhatja a képviselő-testület. Zuglóval kapcsolatban megjegyezte, a parkolás megoldása nem csak kerületi, hanem fővárosi probléma is.

Egységes koncepció alapján használható és egyértelmű építési szabályzatot kíván megvalósítani Zugló új főépítésze. További célja, hogy mindezt széles körben egyeztesse, hogy a lakosok és civilek jobban megismerjék és elfogadják. "Mert egy jogszabály akkor jó, ha azt minden ember érti, és magáénak érzi" - teszi hozzá Dienes János. A főépítész a közterületeken a gyalogos és kerékpáros közlekedési lehetőségek és a sok növényzet pártolója és híve, a köztéri parkolás fokozatos megoldását ezért is tartja rendkívül fontosnak. Elődje, Óvári Judit közös megegyezéssel búcsúzott a zuglói Önkormányzattól.

"A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végeztem 1993-ban, azután 14 évig ott tanítottam lakóépület tervezést, amit nagy kedvvel tettem" - meséli magáról Zugló új főépítésze, Dienes János. Párhuzamosan előbb Hódmezővásárhelyen két és fél évig, utána Érden dolgozott főépítészként. A két megyei jogú város nagyon különböző, de izgalmas kihívás volt számára az eltérő helyzetük és kultúrájuk miatt. Utóbbi helyen egyébként részese volt Érd nagy részeire vonatkozó szabályozási tervek elindításának.

És hogy miért éppen Zugló? "A települések közül főépítész szemmel az egyik, vagy talán a legérdekesebb. Széles skálája van a funkcióknak, a közterületeknek, a közlekedés infrastruktúrának és a beépítési módoknak is" - mondta Dienes. A kerület kialakult és rendezett, de még sok fejlesztési lehetőséggel bír. Az országban itt volt az első, és van továbbra is a legjobb térinformatikai rendszer, amely páratlan adatbázissal rendelkezik. Célom, hogy ennek lehetőségeit még jobban használjuk. Így kevesebb energiával gyorsabban érhetünk el eredményeket a különböző pályázatokon is - vázolta terveit a főépítész. "Továbbá egységes, egész kerületre vonatkozó szabályokkal is bír Zugló, bár tartalmilag vannak persze vitatható részei" - tette még hozzá.

A főépítész július 15-én állt munkába. Zugló új szabályozását tekinti legfontosabb feladatának. Reményei szerint ennek javaslata őszre elkészül, és tavasszal el is fogadhatja a képviselő-testület. Zuglóval kapcsolatban megjegyezte, a parkolás megoldása nem csak kerületi, hanem fővárosi probléma is. De nem csak ez ügyben, hanem másban is eredményes közös munkára törekszik a Fővárossal, valamint a kerületi főépítészekkel is jó viszonyt szeretne ápolni.

Dienes János több díjat is nyert már (pályázati helyezéseket és 1999-ben az Év háza Fővárosi különdíjat), bár a pályázati tervek készítését elsősorban a kollégákkal való közös munka motiválta. Úgy véli, hogy az együttdolgozás a pályázat értelme. "Zuglói állásom mellett a magán tervezési munkáim természetesen háttérbe szorulnak, de a tervezést hosszú távon nem akarom feladni, mert ez rendkívül kreatív munka, amit nagyon szeretek csinálni" - árulta még el magáról a főépítész, aki nőtlen, szabad idejében pedig szeret utazni. Főleg Európa nyugati és északi részét látogatja, az angolszász és a skandináv gondolkodásmód áll hozzá a legközelebb.

Budapest főváros XIV. kerület, Zugló Önkormányzata

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »