Épületek/Lakóépület

Villa Balatonboglárra

2013.09.05. 11:45

Projektinfó

Villaépület

URL:
TÓTH PROJECT ÉPÍTÉSZIRODA KFT.

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2011

Stáblista

építész munkatárs: Schalling Frigyes
belsőépítészet: Bényei István, Halmos Sarolta
statika: Takács János
gépészet: Sződy Ferenc, Darabos Pál
elektromos tervező: Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
generálkivitelező: Kiss-Magyar Építő Kft.

Zártabb utcafronttal és a panoráma felé kitáruló, finoman sérült szimmetriájú kerti homlokzattal épült a Tóth Project Építésziroda balatonparti villája. Bemutatjuk a Tóth László és Papp László által tervezett kétgenerációs nyaralót.

Az épület a Balatonnál, egy gyönyörű vízparti telken helyezkedik el. Rendeltetése nyaraló villa melyben két önálló lakóegység kapott helyet, megvalósítva több generáció elkülönített, zavartalan pihenését. A nagyobb lakás kétszintes, míg a kisebbik az emeletre került fel.

Az épület elhelyezkedése és tömegformálása is tükrözi a telek adottságaiból eredő panoráma jelentőségét, ezért a helyiségek többsége a víz felé tájolt. Az utca felé zártabb tömeg a tó irányába szinte teljesen megnyílik. A ház szerkezeti és funkcionális rendszerét a két szélső tömeg és a közöttük elhelyezkedő közlekedőknek, valamint a nagyobb méretű teraszoknak helyet adó blokk kapcsolata határozza meg.

A gyönyörű panoráma adottsága miatt felmerült az igény egy tetőterasz kialakítására is, amely a tervezés során folyton nőtt, végül az épület egyik legizgalmasabb helyévé vált. A part közelsége, valamint a magasság hatására szinte a víz feletti lebegés lélegzetelállító érzetét adja. A lapostető jelentős részét zöldtető borítja. 

A külső homlokzatokat nagyrészt fehér vakolt felületek, nagytáblás burkolatok, rusztikus hatást keltő kőburkolatok, valamint a nyílászárók változatos ritmusa jellemzi. Az építtető kiemelt kérése volt olyan tartós anyagok beépítése, amelyek a vízparti, szélsőséges időjárási viszonyoknak karbantartás nélkül, akár több évtizeden keresztül ellenállnak.

Az anyagok kiválasztásánál a minőség szempontja mellett egy visszafogottabb, a környezettel szerves kapcsolatban álló ízlésvilág megvalósítása volt a cél. Az olasz szürkés-zöld terméskő burkolat például a viharos Balaton színére emlékeztetve több helyen folytatódik a lakásokban, optikailag összekötve a természetes környezetet a belső terekkel.

A kertépítésnél is fellelhetőek az épület külső stílusjegyei, a bontott bazaltkő vagy az adriai fehér görgetegkövek formájában. A kültéri dekorelemek és épített kerti bútorok fagyálló finombetonból készültek. A Balaton felőli földszinti teraszok közvetlenül kapcsolódnak a vízpartig kifutó zöldterülethez. Az épület hátsó frontján átriumszerű megoldással egy kellemes, szélvédett kertrész alakult ki.

A ház hűtését és fűtését, a használati melegvíz előállítását, melegítését is talajszondás hőszivattyú és a tetőn elhelyezett szolárpanel látja el. A házban továbbá tartalék gázkazán, külön áramellátó rendszer és hővisszanyerős szellőztető rendszer került beépítésre. 

A tervezés során volt lehetőségünk a legapróbb részletek kitalálására is, amit a legnagyobb örömünkre a tulajdonos mindvégig következetesen meg is valósított. A ház végleges formájának elnyerésében nagy szerepe volt a jó ízléssel bíró építtetőnek, a minőségi kivitelezésnek és nem utolsó sorban a festői környezetnek.

tothproject

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk