építészet : környezet : innováció

"Zalakaros Gyógyfürdő Város Központja ötletpályázat 2007"

II. díjban részesült 5. sorszámú pályamű:
Tervezők: Szabadics Attila, Kovács Péter településmérnök, Soós Szabolcs

II. díjban részesült 5. sorszámú pályamű:
Tervezők: Szabadics Attila, Kovács Péter településmérnök, Soós Szabolcs
Munkatársak: Durkó András és Gönye Péter építész

 


Részletes bírálat:

A pályamű a Termál út központi szakaszának korrekciójával (nyugat felé történő elhúzás) lényegében egy térré tervezi a meglévő Gyógyfürdő teret és a tervezett nyugati multifunkcionális területet. A merész javaslat kitűnő, támogatható megoldásokat eredményez. A konferencia funkció a Men-Dan Hotel programja alapján nem szükséges, de a tömegalakítás nem zavarja a tervezett hotelbővítés előtti térrész (vizuális) kapcsolódását a tervezett rendezvényterülethez. A szabadtéri színpadot magába foglaló központi rész jól használja ki a terepadottságokat. A Termál u. kiváltott szakasza sétányként tud funkcionálni és a nyugati igazgatási-, multifunkcionális térlezárás előtti részen igazi nyüzsgő kisvárosi fórum lehetőségét biztosítja. A terv használja a körforgalom adta lehetőségeket, a buszpályaudvart áthelyezi, jól kapcsolódó helyre diszponálva, a Termál út és a javasolt új nyomvonala közé. A gyalogos forgalmat jelentős burkolt felülettel javasolja biztosítani, a meglévő zöldterület értelemszerű csökkentésével. A parkolást a konferenciaközpont alatti mélygarázsban, valamint a nyugati oldalon, térszínen javasolja, megoldása nem kidolgozott, csak jelzésszerű. A terv igazi értéke a településszerkezetet érintő javaslat a feltáró út áthelyezésével, ez a megoldás hosszú távon jelent harmonikus települési építészeti fejlesztési lehetőséget.

A város méretének megfelelő, jó léptékű, gyalogos forgalom szempontjából a legjobb rendszerű, lakható kisvárosi főtér kialakítását javasolja. A rendszer közlekedési kompromisszumokat nem tartalmaz, hosszú távon működőképes településszerkezetet hoz létre.


A központi épület léptéke és elhelyezése kedvező, a terület alkalmas a város főépületének fogadására a tér magas részén. (A városháza és kulturális központ kialakítására.)


A Dísztér nyugati térfalának kialakítását jó érzékkel szükségesnek tartja, mely épület másik oldalról a Termál utca városközponti szakaszának térfalát hozza létre. Érezve ennek szükségességét, ugyancsak jó érzékkel javaslatot tesz a fürdő területének nyugati oldalán további épületek elhelyezésére.


A központi tér, Gyógyfürdő tér és Dísztér kapcsolatát nem építi el, a megvalósult és folyamatban lévő szállodafejlesztéseket a tér részeként meghagyja. A térfalak léptékbeli kialakítása, ezt megfogalmazó gondolkodása példaértékű.

A pályamű kidolgozott ütemezési és telekalakítási javaslatot nem tartalmaz. A megvalósítás a keleti és nyugati területek tagolásával ütemezhető. Meglévő terület, beépítés megtartását nem javasolja. A tervezett terület-felhasználás magáningatlant érintve kilép a tervezési területből. A sportcentrum áthelyezését nem értékeli.

vélemény írásához jelentkezzen be »