építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Zenefelhő – a Párizsi Filharmonikusok új épülete a Parc de la Villette-ben

Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Prix, Dreibholz & Partner ZT GmbH
Felelős tervező: Wolf D. Prix

Várostervezési koncepció
Geometria, funkció és szimbólum

Tervünk a helyszín geometriájára és erőterére kíván reagálni a Bernard Tschumi által tervezett Parc de la Villette raszterrendszerének a nagysebességű Périphérique átlós vonala általi feloldásával. A terv a Boulevard Serurier éles, infrastrukturális szögei és a park elmosódó szélei közti funkcionális lehetőségek között közvetít, miközben az új Place de la Philharmonie révén újraértelmezi a Porte de Pantin-nel kialakuló kapcsolat vizuális és hasznos funkcióját.

 

 

Külső és belső forma
Transzparencia és kommunikáció

Az új Philharmonie épületét áttetsző és elegáns fém- és üvegburkolat, valamint egy ún. „médiafüggöny“ borítja, amellyel dinamikus és emlékezetes „városkaput“ hoz létre a Párizst észak felől megközelítőknek, a Périphérique-kel párhuzamosan elhelyezve. Legyezőszerűen nyílik a szemközti parkra, amelynek egyben a déli lezárását is adja, amint az annak köztereire és a Prairie du Triangle-ra néző épületek csoportja által kialakított geometriához kapcsolódik. A kétfajta geometria találkozáspontja a toronyszerű előcsarnok, amely a Cité de la Musique átlójának vonalában áll, és amely eltéveszthetetlenül kijelöli a bejáratot a Place de la Fontaine aux Lions felől érkezők számára.

Az elegáns, áramló homlokzat a belső tereket dinamikusan változó formába burkolja, miközben utal azok funkciójára is. Az épület lényege ezzel már a külső térben megtapasztalható, ahogy az épület belsején keresztülvonuló látogatókat megfigyeljük. A belső térből egyértelmű látványkapcsolatokon át nyílik mód a külső tér szemlélésére, mellyel dinamikus városi kommunikáció jön létre a Périphérique-en elhaladók, a Philharmonie látogatói és a parkban sétálgatók között.

A külső és a belső terek kommunikációját és „tapasztalatcseréjét“ a Périphérique vonalán elhelyezett szenzoros, interaktív médiahomlokzat erősíti fel, amelynek segítségével az épületen belül zajló zenei eseményeket, mozgásokat és rendezvényeket a külső térben vizuális illusztrációkon keresztül lehet végigkísérni.

 

Fenntarthatóság
Dinamikus erők által megformált funkcionális szobor

Az új Philharmonie építészete oly módon alakított, hogy a fenntarthatóság elvei, az energiafogyasztás csökkentése, és a nem megújuló anyagok használatának minimalizálása megvalósulhasson.

A természetes szellőzés az akusztikus környezet igényeivel összehangolva és optimalizálva lényeges eleme az épület megformálásának. Az üvegburkolatba félig áttetsző, igen vékony fotovoltaikus elemek kerültek a napenergia hasznosítására.
A talajban elhelyezett, annak állandó hőmérsékletét kihasználó geotermikus csövek részt vesznek az épület fűtésében és hűtésében. Az épületben a passzív és az aktív rendszerek egyensúlyára törekedtünk, így az energiatakarékosság mellett megmaradt az épületben az optimális kényelem érzete.

 

 

Zenefelhő
A város és a természet közötti dinamikus kölcsönhatás által megformált épület a belső térben zajló kulturális eseményeket és élményeket a külső téren áthaladó nagyobb közönség felé is elérhetővé teszi egy folyamatosan változó „fény- és hangfelhőn“ keresztül.

szöveg és képek: Coop Himmel(b)lau


Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Prix, Dreibholz & Partner ZT GmbH
Felelős tervező: Wolf D. Prix
Társtervező: Michael Volk
Tervező: Andrea Graser
Projekt koordinátor: Markus Prossnigg
Projektteam: Peter Grell, Jörg Hugo, Roberta Jiraschek, Rob Henderson, Matt Kirkham, Jens Mehlan, Anja Sorger, Ernst Stockinger
Asszisztensek: Jose Lima, Andreas Wachter
3D látványok: Jörg Hugo, Jens Mehlan
Makett: Edward Chapon

Megbízó: Association Philharmonie de Paris, Párizs

Szerkezettervek: B+G Ingenieure/ Bollinger and Grohmann GmbH, Frankfurt
Környezetvédelmi és energiakoncepció: Prof. Brian Cody, Berlin
Akusztika és színházterv: ARTEC Consultants, New York
Statika: INGEROP Courbevoie, Franciaország
Tűzvédelem és biztonság: Cabinet Casso & Cie, Párizs
Tájtervezés: Agence Ter, Párizs
Környezettervezés: BEHI-SA, Ramonville
Világítás: L`Observatoire International, New York
Médiahomlokzat: ART+COM AG, Berlin
Közlekedési konzulens: Rosinak & Partner, Bécs

Projektadatok
Telekméret: 22.052 m2
Alapterület: 29.800 m2
Bruttó alapterület: 12.590 m2

Pályázat: 2007. február
Építési költség: 118 millió EUR
Nagy koncertterem: 2400 ülőhely

vélemény írásához jelentkezzen be »