építészet : környezet : innováció

Zoomolható székház Budapesten - Prezi iroda

A Merkúr Palotában található Prezi iroda 200 dolgozót szolgál ki, változatos terekben, különböző igényeknek felel meg, és többféle funkciót lát el. A Minusplus formálható designjával gyerekjáték a sikeres start-up vállalkozás különféle funkcióit dinamikusan mozgatni a térben. Polyák Levente írása. 

Budapest színházi negyedének szívében, az éttermektől, romkocsmáktól és turistáktól nyüzsgő Nagymező utcában talált otthonra Magyarország egyik legfontosabb technológiai vállalata. A gondolataikat vonzó formában prezentálni vágyók igényeit kiszolgáló Prezi a Merkúr Palotába tette székhelyét, melyet 1900 és 1903 között építettek az ország első telefonközpontja számára. A cég fő terméke, a Somlai-Fischer Ádám építész-médiaművész által kifejlesztett prezentációs szoftver a PowerPoint linearitására alternatívát keresők kedvelt eszköze lett világszerte. A „zoomolható kezelőfelület” elvére épülő szoftver segítségével a felhasználók térbeli narratívába rendezhetik gondolataikat – hasonlóan ahhoz, ahogyan az irodák térbeli keretet adnak az adott vállalat feladatainak.


Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó: Bujnovszky Tamás



Az elmúlt években exponenciálisan növekedő Prezi kinőtte korábbi irodáit. Az újabb költözködés küszöbén a cég alapítói hosszú távú terv készítése mellett döntöttek: a rohamos növekedés kezeléséhez a Minusplus építészirodát kérték fel partnernek. A 2002-ben Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos által alapított Minusplus jól ismerte a techcég szükségleteit. Nem csupán ők tervezték a Prezi korábbi székhelyét, de a kezdetekkor irodaterületüket is megosztották a start-up vállalkozással.


Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó: Bujnovszky Tamás



A két vállalat közös múltja kihatott tehát a tervezési folyamatra. A Prezi korábbi irodájához hasonlóan az új székhely is több fázisban készült el, követve a cég bővülését. „Tudtuk már az elején, hogy szépen lassan be fogják lakni a házat, csak ez a vártnál gyorsabban történt. Az egész házat beterítettük a Prezi majdani funkcióival, és azzal kellett megküzdeni, hogy ezeket a funkciókat mind elhelyezzük a felső nagyteremben, hogy aztán fokozatosan vándoroljanak át az újonnan átalakított terekbe.


Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó: Bujnovszky Tamás



A cég San Franciscó-i irodájával párhuzamosan tervezett új székház a Merkúr palota négy szintjén terül el. A bálteremnek becézett legfelső szint városi kertet alkot; óriási beltéri tájkép ez a dombok alatt rejlő meeting szobákkal. A kisebb irodákban is vissza-visszaköszönnek elemek – például a munkaállomásokat elválasztó növényfalak –, melyek a vállalat korábbi irodáiban is a koncepció részét képezték. Ugyanakkor mindegyik szintnek és tárgyalónak saját karakteres arculata van: mivel a Prezi mintegy 200 alkalmazottja majdnem minden héten asztalt cserél a Prezi dinamikus munkavégzési rendszerében, minden térnek erőteljes arculatra van szüksége a tájékozódás elősegítéséhez.


Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó: Bujnovszky Tamás



Kötött munkaidő híján az épületnek változatos környezeteket kell kínálnia az irodai munka ösztönzésére. „Mikor a dolgozók reggel arra gondolnak, hol tudnának a legjobban dolgozni – egy kávézóban, egy sötét zugban vagy ágyban –, azt szeretnénk, ha az iroda minden szempontból vonzó helyszín lenne.” Minden emeleten kávézó- és nassoló sarkok ösztönzik a társas érintkezést. Az előcsarnokban zenesarok és bisztró található, innen az épület dísztermébe, a nyilvánosság számára részben nyitott „Ötletek Házába” (House of Ideas) juthat a látogató, ahol a dolgozók össznépi céges gyűléseken és technológiai-kulturális rendezvényeken vesznek részt.


Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó: Bujnovszky Tamás



A Prezi fokozatos terjeszkedésének fényében a tervezők nem akartak teljesen kész irodát létrehozni a 4 000 négyzetméteres épületben. Félkész tereket alkottak mozdítható tárgyakkal és írható falakkal, így ösztönözve a dolgozókat, hogy maguk is formálják környezetüket. „A befejezetlen tereknek köszönhetően tanulhattunk a visszajelzésekből, láthattuk, mi működik és mi nem, és ezeket a tapasztalatokat beleépíthettük a tervezés későbbi fázisaiba. Ez a Prezi szoftverfejlesztési módszerére rímel: a változtatásokat beleírják a szoftverbe, és folyamatosan ellenőrzik az eredményeket.

A térbeli rugalmasság szellemében a Prezi egyszerű és olcsó alapanyagok használatára törekedett. A high-tech belsők hidegségét elkerülendő fával és kezeletlen anyagokkal alkották meg a közvetlenség, bensőség és közösségi lét tereit. „Nem arra megy el a pénz, hogy jól nézzen ki a tér, hanem a funkcionalitásra, a kényelmes, ergonomikus berendezésre és a jó hangszigetelésre.



Prezi iroda - vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos - fotó:Bujnovszky Tamás




A közös munka során a Minusplus nem pusztán tervezőirodaként tevékenykedik, hanem a Prezi belső működésének kialakításában is partner. „Nem azt várják, hogy odaadjuk a terveket, megépítsük, és aztán elfelejtsenek, hanem hogy egyfajta szakértőként vegyünk részt az egész műveletben. A design itt nem pillanatnyi dolog, hanem folyamatos finomhangolás: egyénre szabott építészet.


Polyák Levente
fordította: Polyák Emese


(Az írás megjelent az A10 2015 márciusi-áprilisi számában.)

vélemény írásához jelentkezzen be »