Nézőpontok/Vélemény

2022 TOP 10: A legolvasottabb épületbemutatók

2022.12.27. 17:50

A legkedveltebb vagy a legmegosztóbb? Idei top 10-es válogatásainkból sem maradhatnak ki az épületek. Újépítésű vagy átalakított családi házak és villák, balatoni nyaralók, budavári felújítás, vásárcsarnok és stadion is helyet kapott az elmúlt év legolvasottabb épületbemutatói között. 

10. Műteremház Tahitótfalun – a BIVAK Pro Architectura Díjas háza

A BIVAK építészei egy fiatal művészházaspártól kaptak felkérést arra, hogy tervezzék meg műteremházukat Tahitótfalun. Az alkotás terét a középpontba helyező épület a stúdió első önálló, már használatba vett munkája, mely egyből Pro Architectura díjjal gazdagította az ifjú tervezőket.

9. Bazalt-ház a Balaton közepén

Magyarország egyik legszebb természeti adottságaival rendelkező területén, Tihany községben épült meg a Grafit Műterem családi háza. A környék kulturális, valamint természeti örökségét és a modernitást egyaránt magában hordozza a vulkanikus kőzetről elnevezett, hosszú évek tervezőmunkáját követően elkészült Bazalt-ház.

8. Budavári femme fatale

Míg a folyamatosan épülő Budai Várnegyed legtöbb felújítása és rekonstrukciója szakmai disputák kereszttüzében találja magát, addig a várhegy északi részén, az egykori Helyőrségi templom tornya mögött megbúvó telken szép csendben, ám vitathatatlan minőséggel történt valami olyasmi, amit eddig maximum külföldi építészeti lapok hasábjain láthattunk.

7. Az új pécsi bazilika

Hosszú idő telt el az új pécsi vásárcsarnok tervpályázata óta. A kiemelt fontosságú és különleges helyzetű épület végül július elején nyitotta meg kapuit. Főcsarnokának impozáns belső tere megelőzte hírét, de vajon milyen lett maga a ház? A Getto Tamás és Sztranyák Gergely vezetésével tervezett vásárcsarnokról Zilahi Péter pécsi építész részletes elemzését olvashatják. 

6. Az épület, ami megtalálta helyét – MVM Dome

Ha valaki elmondhatja magáról hazánkban, hogy rutinja van a sportcsarnok-építésben, Skardelli György (KÖZTI) biztosan. Nem meglepő, hogy legújabb épülete, az MVM Dome névre keresztelt multifunkcionális csarnok is mélyen hordozza a hozzáértés lenyomatát, néhány üdítően friss részletmegoldása pedig egyenesen izgalmassá teszi azt.

5. Későmodern hétvégi házból családi otthon Máriaremetén

A Zsuffa és Kalmár Építész Műterem tervei alapján született újjá egy későmodern ház a budai hegyekben. Az eredeti karaktert megtartó, ám az épületet a mai igényekhez igazító átalakítást Vannay Miklós írásából ismerhetik meg. 

4. Konzol-villa a budai hegyoldalban

A budai hegyek lábánál egy meredek lejtőről remek kilátás nyílik a pesti oldalra. A megbízó által megvásárolt telket fenyőfák szegélyezik, a mögötte elterülő erdőség szigorúan védett természetvédelmi terület. Az épület megközelítéséhez 30 méter szintkülönbség leküzdése és 150 méter gyaloglás szükséges, a rámpát sűrű bokros és fás sáv rejti el a szomszédos telkek és az utca elől. – a RAS Design bemutatója a Konzol-villáról.

3. Utak a Pismány hegyen – Valkai Csaba családi háza Szentendrén

Mindenkiben van egy kép arról, milyen lehet az, amikor egy építész magának tervez házat – milyen az "építész háza". Valkai Csaba háza nem ilyen – és ez így van jól. Hogy ennek okait megértsük, be kell járni a házhoz vezető utakat. Hulesch Máté cikkében ezeken kalauzolja végig az olvasót.

2. Családi üdülő Balatonlellén

A Zenit Stúdió Balatonlellére tervezett háza az 1960-as és 1970-es évekbeli, Balaton környéki vasbeton héjszerkezetes nyaralók hagyományát akarta felidézni, és a környezetéhez képest egy feltűnőbb formavilággal szeretné megszólítani az embereket.

1. Egy kispesti Kádár-kocka újrakondicionálása

A magyarországi Kádár-kockákkal már egy korábbi tematikus héten sokat foglalkoztunk. Felújításuk, bővítésük sok kihívást jelent, pedig több százezer található belőlük országszerte, amelyeknek zöme egyre romló állapotú. A Rêve Abstraction tervezői egy budapesti kockaház bővítését és belső felújítását mutatják be. 

Szerk.: Hulesch Máté