Nézőpontok/Vélemény

A TOP 10 legolvasottabb épületbemutató 2021-ben

2021.12.28. 08:10

Az év végéhez közeledve idén is kiválogattuk legolvasottabb cikkeinket, a mai napon az olvasók körében legnépszerűbb épületbemutatókat elevenítjük fel. A TOP 10-es mezőny igen sokszínű, a barokk remeteségtől kezdve a későmodern gyermektáboron át a kortárs családi házig terjed.

10.
Családi házból modern, nagyvonalú villa

Egy kilencvenes években épült, háromszintes, örökpanorámás telken lévő családi ház kelt új életre és lett belőle az utcáról zárt, de a távolinak tűnő város felé kitárulkozó villaotthon. A Villa K névre keresztelt munkát a Dot Design Kft. és a Studio KRAFT jegyzi.

9.
Élet a hegyen – az újbudai Elite Park társasház


„Hatalmas felelősség akár csak egyetlen szerencsés megrendelőnek lakóházat tervezni, és annál is sokkal nagyobb felelősség százak, ezrek lakhatásáról gondoskodni." A lakhatás kérdésköre jelenünk és jövőnk egyik legégetőbb társadalmi problémája, azonban a hazai ingatlanpiac továbbra is a profitorientált sematizmus csapdájában vergődik. Az újbudai Elite Park lakóparkról Winkler Márk kollégánk írt kritikát, melyre a Kas Design tervezői válaszcikkel reagáltak.

8.
Változásra tervezve – Családi ház Brennbergbányán


A Partizan Architecture tervezőcsapata egy sajátos szabályrendszert hozott létre, amelynek segítségével olyan házat tudtak tervezni – a leendő használók aktív közreműködésével – ahol nincsenek előre definiált térkapcsolatok, az épület így képes alkalmazkodni a család életének jövőbeni változásaihoz. A Sopronhoz közel eső Brennbergbányán álló épület a MÉD nemzetközi zsűrijénél is sikert aratott, bekerült a 2021-es finalista épületek közé.

7.
HÁROM HÁZ Noszvaj


A Csongrádi János által tervezett noszvaji Három Ház – Fekete Rigó, Sárga Rigó és Mini Noszvaj – esetében a cél kis épített jelek létrehozása volt, melyek együtt élnek a természetes környezetükkel és a benne élő emberrel. A belső terekben az igényes anyaghasználat letisztult, mértéktartó minimalizmust eredményezett.

6.
Messzebbről kezdem – Karácsony Tamás DLA gondolatai a Szent Margit Gimnázium új tornacsarnokáról


A budai Szent Margit Gimnázium Fábián Gáspár által tervezett együttesét a tavalyi évben bővítették tovább. Az oktatási intézmény területén jelen korunkat ezentúl az építész stúdió architektúrája, azaz az új Szent Gellért Terem fogja reprezentálni, melyről Karácsony Tamás DLA építész, a BME Középülettervezési Tanszék docense osztotta meg tapasztalatait az Építészfórumon.

5.
Április 01., augusztus 12. – balatoni nyaraló 4 hónap alatt


Egyszerű képlet, egyszerű szerkesztés, egyszerű anyaghasználat. A Pethő László (GEON Építészstúdió) tervezte, faszerkezetes, kívül-belül fával burkolt balatoni nyaralóházban a fánál talán csak a lélegzetelállító kilátás játszik fontosabb szerepet. Az épületet a tervező rövid memoárjával közöltük.

4.
„Legszebb a köztes lét" – családi ház Dél-Budán


A Konkrét Stúdió tervei alapján megvalósult családi ház átalakítás és bővítés különleges, köztes téri helyzetei a megrendelői igények és a meglévő épületrész adottságainak összehangolásából adódnak. A végeredmény azt bizonyítja, hogy megfelelő tervezői-megrendelői együttműködés esetén a gyengébb minőségű meglévő épületállomány is építészeti értékké formálható.

3.
Pollack Mihály nevéhez méltón – Ilyen lett a dégi Festetics-kastély felújítása


Dégen nem fogadnak cifra oromzatok, sem ékes tornyok. Helyette egy több százéves kocsányos tölgy, mögötte pedig a felvilágosodás és a magyar nemzeti mozgalommal párhuzamosan fejlődő klasszicizmus eszményi formái. A Pleskovics Viola kolléganőnk által írt cikk segítségével megismerhettük az építészeti megújulás részleteit az 1810-es években épült Festetics-kastélyban, a magyar szabadkőművesek hajdani fészkében.

2.
A megújuló zánkai Erzsébet-tábor I. – Tervezési beszámoló


Már több, mint két év telt el azóta, hogy az egykori Balatoni Úttörőváros, vagyis a Zánkai Erzsébet-tábor a megújulás útjára lépett, a terveket a DVM Group készítette. A cikket megelőző írásunkban már felelevenítettük a komplexum történetét, a második helyen végzett cikkben pedig beszámoltunk a tervezési folyamatról, melyet maguk a tervezők ismertettek. További két cikkben az egyes épületeket mutattuk be.

1.
Szavak helyett – A majki kamalduli remeteség legújabb felújítása


2021 elején elkészült az egykor némasági fogadalmat tett szerzeteseknek is otthont adó majki együttes legújabb fejlesztési üteme, a helyszínnek a NÖF Nonprofit Kft. építészei, Máté Zsuzsanna vezető tervező, a TSPC, az Archiflex, valamint a Garten Studio adott új életet. A 17 remeteház, a csonka templomtorony, a díszkert felújítása, valamint a kortárs fogadóépületek kialakítása építészettörténeti ritkaságok misztikus tárházává avanzsálta a helyszínt. A 2021-es év legnépszerűbb cikkét Székely Márton írta.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia