Emberek/Interjú

Auditórium Podcast – Hartvig Lajos: Mintha egy turkálóban próbálnád megkeresni a megfelelő házat

2022.11.15. 07:55

"Az építészhez a megbízó úgy jön, hogy itt egy telek és itt egy tervezési program. Sajnos legtöbbször ezen a telken már áll egy ház, és a megbízó azzal kezdi, hogy azt lebontjuk, és a helyére tervezzünk egy újat. Na itt a nagy baj." A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastsorozata, az Auditorium legújabb adásában Hartvig Lajos DLA, építész, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik alapító-tulajdonosával beszélgetett Zubreczki Dávid, a téma pedig a körkörös építészet volt.

Az ország egyik legismertebb építészirodája, számos nagy és fontos projekt után – meglepő módon – egy régi étterem újrahasznosításával vívta ki a szakma és a nagyközönség figyelmét, mely többek közt a Média Építészeti Díját is elnyerte 2021-ben. Itt alakították ki saját székházukat, ahelyett, hogy újat építettek volna.

A beszélgetés során szóba kerültek természetesen a fenntartható építészet egyéb aspektusai is. Az épület-újrahasznosítás mellett például a fenntartható anyagok kérdése, és természetesen az is, hogy miért olyan nehéz a sok jó módszert a gyakorlatba átültetni.

"Ha fel tudunk használni bontott anyagokat, akkor kétszer cselekszünk jót. Egyrészt, ami a szemétbe kerülne amúgy, azt kiturkáljuk és felhasználjuk, másrészt nem kell egy újat legyártani" 

– vallja Hartvig Lajos, de felhívja a figyelmet a flexibilitás fontosságára is: ha néhány évtizeddel később az akkori tulajdonos könnyen az aktuális igényekhez tudja igazítani a most épülő házat, nem kell majd lebontania.

A podcastban természetesen a Bánáti + Hartvig székháza áll a középpontban az általános kérdések mellett. A hallgatók megtudhatják, miért és hogyan döntöttek emellett az épület mellett az iroda tulajdonosai, hogyan fogtak hozzá az átalakításához, milyen megoldásokat alkalmaztak és milyen problémákkal szembesültek a munkák során.

Az Auditórium a Magyar Építőművészek Szövetségének keddenként jelentkező podcastsorozata, melyben Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó beszélget ismert építészekkel a fenntarthatóságról. A műsor médiapartnere az Építészfórum: a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak nálunk az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.

A korábbi adások vendége volt Baló DánielBardóczi SándorCsillag KatalinErő ZoltánFajcsák DénesGolda JánosKovács Csaba, Molnár BeaNagy CsabaSmiló DávidSoltész NoémiSzabó LeventeTihanyi DominikaVitézy Dávid és Zoboki Gábor. A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (AppleSpotifyGoogle) az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.

Zubreczki Dávid

Szerk.: Hulesch Máté