Épületek/Középület

Barlang-bár Mallorca szigetén az A2 Arquitectos irodától

2013.03.19. 15:48

A különleges cseppkőképződményeiről és tavairól ismert Szigony-barlangok Mallorca szigetének fő látványosságai közé tartoznak. A földalatti világ bejáratának egyfajta foglalatát hozta létre Juan Manzanares Suárez és Cristian Santandreu Utermark építészpáros a természetes - mesterséges környezet kapcsolatán és kontrasztján alapuló vendéglátóhellyel.

Mallorca szigetének keleti partján található Porto Cristo. A Hotel Castell dels Hams közelében, a településtől északnyugatra található az A2 Arquitectos iroda építészpárosának - Juan Manzanares Suárez és Cristian Santandreu Utermark - egyik korábbi munkája, a Szigony-barlangok (Cuevas dels Hams) bejáratánál kialakított bár.

A Mallorca egyik legszebbjének tartott barlangokat Pedro Caldentey Santandreu fedezte fel 1905-ben, miközben a sziget értékes drágaköve, az ónix után kutatott. 1912-ben szélkerékkel és vízturbinákkal működő áramtermelő rendszert hozott létre, amely 16 órán át képes volt biztosítani a mesterséges megvilágítást. A jelenlegi artisztikus hatású, varázslatos fényeket és színeket produkáló elektromos rendszert 1953-ban építette ki a felfedező fia, Lorenzo Caldentey. A földalatti világ különleges - néhol vízszintesen is növekvő! -, szigony alakú cseppkőképződményeiről és varázslatos barlangi tavairól híres - közülük a legnagyobb a „Sea of Venice” -, ahol naponta komolyzenei koncerteket tartanak. A Szigony-barlangok kis csoportokban, vezetővel látogathatók.

A barlangok bejáratánál egy botanikus kert található. Ebben a környezetben található a vendéglátóhely, amelynek fő alkotóeleme egy 15 m hosszú, hátulról megvilágított üveg bárpult. A kassza egy szigorú, egyenes vonalakkal, élekkel meghatározott látszóbeton „üregben” kapott helyet, amely kontrasztot képez a barlang organikus formáival. A bár feletti teraszról nyílik a barlang bejárata.

A bárpult anyaga az átlátszatlan és kemény szikla ellentétét képezi, a hátsó megvilágításnak (backlit) köszönhetően kiemelkedik a környezetéből és az eltévedt látogatóknak is segít megtalálni a helyes utat. Éjszaka a bárból kiszűrődő fény mellett a sziklák felületére rögzített indirekt világítás emeli ki a barlang bejárati terét és környékét. A berendezési tárgyakra a zöldes árnyalatok jellemzőek, összhangban a környezet sűrű vegetációjának domináns színével. Az épület telepítése, formavilága, valamint szín- és anyaghasználata révén párbeszédet kezdeményez a természetes és mesterséges környezet között.

A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter