Közélet, hírek

Kazuyo Sejima kapta idén a nők munkásságát kitüntető Jane Drew Építészeti Díját

2023.01.31. 11:58

A Pritzker Díjas építész társalapítója a világhírű SANAA japán építész stúdiónak, mely korábban elnyerte a Liget Budapest keretében elképzelt Új Nemzeti Galéria tervezésére kiírt pályázatot. A SANAA-t Sejima Ryue Nishizawa japán építésszel közösen alapította 1995-ben, Tokióban.

A Jane Drew-díjat évente adják át a The Architectural Review és az Architects´ Journal által szervezett W Awards program részeként, amely korábban Women in Architecture Awards néven volt ismert.

Sejima Denise Scott Brown és Yasmeen Lari mellé csatlakozik azon úttörő építészek listáján, akik korábban elnyerték a díjat, amely a modernizmus úttörőjéről, Jane Drew-ról kapta a nevét.

Az 1956-ban született Sejima a Japán Női Egyetemen tanult építésznek, majd Toyo Ito munkatársa lett. Saját stúdióját, a Kazuyo Sejima & Associates-t 1987-ben alapította, ahol Nishizawa-t alkalmazta, aki ekkor a Yokohama Nemzeti Egyetem építészhallgatója volt.

A duó 1995-ben alapította meg a SANAA-t, és olyan jelentős projektekkel  szereztek nemzetközi elismerést, mint a kanazawai 21. századi Kortárs Művészeti Múzeum, amelyet 2004-ben terveztek.

A stúdió 2010-ben elnyerte a Pritzker Építészeti Díjat, amivel Sejima lett a második nő, aki Zaha Hadid után valaha is megkapta a rangos elismerést.

"Munkáinak formai, szerkezeti és anyagi kísérletezésén túl Sejima egyike azon kevés női építésznek, aki a nemzetközi színtéren is megállta a helyét" - mondta a The Architectural Review szerkesztője, Manon Mollard. "Bátorsága, kitartása és sikere emlékeztet bennünket arra, hogy mindez nőként is lehetséges."

SANAA más ismert projektjei között szerepel a New York-i New Museum of Contemporary Art, a svájci Rolex Learning Center és a nemrégiben átadott Sydney Modern – az ausztráliai New South Wales-i Művészeti Galéria bővítése.

A Jane Drew-díjjal egy időben Phyllis Lambert kanadai építész, kritikus és filantróp lett az Ada Louise Huxtable-díj 2023-as kitüntetettje.

Az Ada Louise Huxtable amerikai építészkritikusról elnevezett díjat olyan nőknek ítélik oda, akik a tágabb értelemben vett építészeti területen dolgozva hozzájárultak az épített környezet alakításához.

A most 96 éves Lambert az 1950-es években Mies van der Rohe megbízásából és közreműködésével tervezte a Seagram Buildinget, és ő alapította a Kanadai Építészeti Központot (CCA).

Tavaly Farshid Moussavi építész, pedagógus és író nyerte a Jane Drew-díjat, míg Mona Hatoum brit-palesztin művésznő az Ada Louise Huxtable-díjat.

A képek a The Japan Art Association/The Sankei Shimbun jóvoltából készültek, hacsak másképp nem szerepel.

Forrás: Dezeen