Épületek/Lakóépület

Terepre illesztve - családi ház Kelenvölgyben

2012.07.18. 12:11

Schill Bernadett, Schill Gábor és Benkő Balázs tervei alapján készült el Kelenvölgy félreeső részén egy családi ház, pazar kilátással rendelkező, ám apró telken. A letisztult, tömbszerű formálás és az időtálló anyagok használata a megrendelővel egyetértésben alakult ki, a szinteltolások, a „személyre szabott” funkcionális kapcsolatok, valamint a megmozgatott tető mind a helyszín adottságaihoz való alkalmazkodást és a ház „beágyazódását” segítik.

Az építési telek Budán, a XI. kerületben, Kelenvölgyben található, heterogén épített környezetben. Az elmúlt évtizedek építészeti hagyatékának minden formája fellelhető a lejtős területen. Az utcakép - a növényzetnek és a szabályozásnak köszönhetően - mégis visszafogott. Régóta alakuló lakókörnyezet, amely mentes a mai frissen parcellázott „lakóparkok” csapdáitól. A helyszín nyugodt, félreeső és pazar kilátással bír. Az apró telek és a szabályozás előírásai alacsony beépíthetőséget tettek lehetővé. A terepadottságok, illetve a négytagú család különböző „szintű” elhelyezése miatt a félszint-eltolást alkalmaztuk. Ez a telepítés az áthatások és a különböző átlátások miatt növelte a térélményt.

 
 

 

Az épületet a lehető legjobban a terepre illesztettük. A funkcionális tagoltság mellett a tömegalakítás és tetőforma is ezt az elvet követi. A hossztengelyben osztott tetőfelületet „kontra” hullámban mozgattuk, így a helyszín domborzati jellege megjelenik az épületen. Az oldalkertek a telekméret miatt kicsik, így a funkciók, a panoráma és a kellemes hangulatú utca felé fordulnak.

A Megbízóval egyetértésben letisztult, esztétikai és materiális értelemben egyaránt időtálló lakóépületet terveztünk. Az alaprajzi kialakítás ésszerű, áttekinthető, mégis a legutolsó részletig a megrendelő családjára szabott. A viszonylag sok funkció és a beépíthetőségi korlátok nem engedtek meg pazarló tereket, mégis sikerült a Megrendelő életviteléhez alkalmazkodót alkotnunk.

 

 

 

Az épület nem szeretne hivalkodni, csak a környezetébe illeszkedve működni, ezért kerüli a felesleges díszítéseket, sokkal inkább szerkesztési, szerkezeti megoldásaival szeretne elgondolkodtatni. Tömege tudatosan tömbszerű, amelyet a negatív „kiharapások” és a tető játéka tesz igazán harmonikussá. A ház anyaghasználata, a hideg - mint a cink fémburkolat, fehér vakolat - és a meleg felületek  - mint a természetes mészkő, a fa nyílászárók -, illetve a homlokzat síkjait „megtörő” loggiák egyensúlya teszi az épületet egységessé. Az általunk megálmodott épület mind szerkezeteiben, mind gépészeti megoldásaiban előremutató és komoly tartalékokkal rendelkezik.

 
 
 
 

Végeredményben meg tudtuk valósítani azt az elgondolást, hogy az épületet a lehető legjobban a terepre illesztjük. Elgondolásunk szerint így a ház olyan tud lenni, mintha mindig is ott lett volna.

Schill Gábor
 

Vezető tervezők: Schill Bernadett, Schill Gábor, Benkő Balázs - Sunday-plan kft.
Tervezés éve: 2010
Kivitelezés éve: 2012
Bruttó szintterület: 215 m2
Helyszín: Budapest, XI. Kelenvölgy
Bruttó beruházási költség: 50 M Ft

fotók: Schill Gábor