| CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Pályázatok/Nemzetközi

11. Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016

1/1

Hirdetés
?>
1/1

11. Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016
Pályázatok/Nemzetközi

11. Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016

2015.11.26. 10:45

Az ECTP-CEU és a Régiók Bizottsága idén 11. alkalommal hirdeti meg az Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016. A beküldési határidő előzsűrizésre 2015. December 31., a végső beérkezési határidő (ECTP-CEU) 2016. Január 31.

 Az ECTP-CEU és a Régiók Bizottsága idén 11. alkalommal hirdeti meg az Európai Város- és Regionális Tervezési díj 2015-2016. Idén 3 kategóriában lehet nevezni:

- Stratégiai tervezés,
- Intelligens mobilitás városokon és régiókon belül,
- Energiahatékonyság és Területrendezés

A verseny nyitott mind területi- és várostervezők, illetve önkormányzatok számára az Európa Tanács 47 európai országból.

Előzsűrizésre beküldési határidő (MUT): 2015. December 31.
Végső beérkezési határidő (ECTP-CEU): 2016. Január 31.


A zsűri összetétele

A zsűri elnöke:
Petter Wiberg, ECTP-CEU – Norvégia

Tagok:

  • Hella Dunger-Löper, Berlin tartomány szövetségi és európai ügyekért felelős meghatalmazott képviselője, a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság területi kohéziós politikája, Németország
  • Isabelle Maës, Hivatali ügyintéző, Európai Bizottság DG Mobilitási és Közlekedési Osztálya (MOVE), Európa
  • Pirouz Nourian, Előadó & kutató a TU Delft Informatikai Várostervezési Tanszéken, Építészmérnöki Kar, Hollandia
  • Isabel Girault, Főigazgató, Genfi Tervezési Hivatal, Svájc
  • Dr Hugh Ellis, Vezető tervező, TCPA, Egyesült Királyság
  • Dominique Lancrenon, ECTP-CEU Főtitkár, Franciaország

Kiválasztási folyamat és kritériumok

3 kategóriában lehet nevezni:

  • Stratégiai tervezés
  • Intelligens mobilitás városokon és régiókon belül
  • Energiahatékonyság és Területrendezési


ECTP-CEU ajánlása alapján érdemes először az országos területrendezési szervezeteknek (MUT) megküldeni a pályamunkát, majd az elő zsűri során kiválasztott pályázatokat az ECTP-CEU titkárságára, Brüsszelbe megküldeni.

Előzsűrizésre beküldési határidő (MUT): 2015. December 31.
Végső beérkezési határidő (ECTP-CEU): 2016. Január 31.

A pályaműveket elektronikus formátumban várjuk a mutk@mut.hu címre 2015. December 31-ig.

A díjátadó ünnepségre a Régiók Bizottságánál (Brüsszel) kerül sor 2016 májusában.

A kategóriáknál figyelembe kell venni:

Stratégiai tervezés:

Minőség és innováció a tervezési folyamatban a célok és az elért eredmények között.
Hogyan küzdötték le az akadályokat a folyamat során.
Alkalmazkodás a tervezési politikákhoz és a polgári részvétel fejlesztéséhez, mely jobb hatékonyságot eredményez a tervezési folyamatban.
A stratégiai tervezés hatékonyságának bemutatása a gazdasági fejlődés elősegítése és az egész közösség életminőségének javítása által.

Intelligens mobilitás a városokon és régiókon belül:

A területrendezés szerepének bemutatása a városok és régiókon belüli elérhetőség javításában.
A gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedéssel utazók lehetőségeinek növelése.
Az energiahatékonyság javítása és jobb közterületi megosztás kialakítása.
Igazi újítások vagy új felismerések valódi alkalmazhatóságának bemutatása, melyek eltérnek a hagyományos forgalomirányítástól.

Energiahatékonysági és területrendezési:

A területrendezés proaktív szerepének bemutatása a megújuló/fenntartható energia megoldások felvételében/telepítésében, a klímaváltozás mérséklésének döntéshozatalba vételén keresztül.
Minőségi integráció az energia, annak kezelése és tervezése között.



A fenntartható fejlődés elveinek alkalmazása; fenntartható megoldások fejlesztése és terjesztése; környezet minőségének javítása; és az emberi jólét, a nagyobb hatékonyság szempontjából felismerhető szociális és gazdasági előnyök.

Az eredetiség és az innováció terén új módszerek és megközelítések, tervezési finanszírozás, a tervezési politikák integrációjában és megvalósításában való részvétel és fenntartható megoldások (módszerek).

Készségek

A minőségi szakmai munka a tervezésben, a kommunikációban, az együttműködésben, a tervezési koncepciók és technikák fejlesztése a közvetlenül megvalósítható fenntartható hatékonysággal összefüggésben.

Referencia eszközök

Milyen mértékben szolgálhat a rendszer átadható tudásanyaggal más tervek számára (ugyanabban az országban vagy egész Európa területén) vagy mint a további fejlesztések és programok bázisaként.
Várostervezők hatékony bevonása annak érdekében, hogy fiatal tervezőket hozzanak a projektbe és az ő bevonásukkal keletkezett hozzáadott értékek bemutatása.

Várostervezők hatékony szerepvállalása a közösségi csoportok, politikusok és a helyi érdekeltek bevonásában, ami nagyobb tudatosságot eredményez és a fenntartható fejlődést támogatja.


Nevezési követelmények

Minden pályázatnak tartalmaznia kell:

  1. Részletes pályázati leírás angolul (ha az elő zsűri során kiválasztásra kerül, francia fordítás is szükséges lesz). A leírás nem lehet hosszabb, mint négy A4-es oldal (mindkét nyelven), beleértve a címet, tartalomjegyzések és hivatkozásokat.
  2. Elektronikusan két db A1-es színes tabló, érthető magyarázatokkal, a helyszín részletes bemutatásával és illusztrációkkal, angol nyelven. (Ha az elő zsűri során kiválasztásra kerül, nyomtatott példányokat is be kell adni.)
  3. A teljes anyagot egy online felületről letölthető .zip kiterjesztésű fájlba kell tömöríteni és a linket a beadásnál feltüntetni.
  4. A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell:
  • az összes projektinformáció (a két elkészült tabló, minden egyes a tablókon megjelenített kép, felirat és logó. További mellékletek (képek, videók, promóciós anyagok, stb.).)
  • a tervezők megnevezett kapcsolattartója - a csapat vagy a csapat vezetője - felelős a projekt tervezési tartalmáért; egy megnevezett kapcsolat a helyi hatóságnál vagy szervezetnél, aki finanszírozta / megbízta a tervezőket a munkával; tovább a vezető tisztségviselő megnevezése (pl.: ügyvezető igazgató vagy polgármester); valamint a c) tervezésért felelős vezető köztisztviselő. a szakértők önéletrajzai,
  • összefoglaló leírás a projektről,
  • kitöltött nevezési lap,
  • információ minden fiatal (37 éves, vagy annál fiatalabb) tervezőről, aki részt vett a pályázat elkészítésében.

   5. Nevezési díj befizetéséről készített átutalási bizonylat

Határidő

Előzsűrizésre beküldési határidő (MUT): 2015. December 31.
Végső beérkezési határidő (ECTP-CEU): 2016. Január 31.

A verseny nyitott mind területi- és várostervezők, illetve önkormányzatok számára az Európa Tanács 47 európai országból.

Egyéb információért kérjük, forduljon a Magyar Urbanisztikai Tudásközponthoz: mutk@mut.hu.

Magyarországi indulók az alábbi szervezetnél pályázhatnak

Magyarország ECTP-CEU tagszervezete a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT). Az Európai Város- és Regionális Tervezési Díj pályázatát a MUT megbízásából annak közhasznú szervezete, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. (MUT NKft.) bonyolítja le.

Ennek megfelelően a beadott pályázatok első lépcsős elbírálását (előzsűrizését) a MUT Elnökségének tagjai végzik, a pályázati kiírásban megjelölt szempontok alapján, a pályázatokat a MUTK NKft-nek címezve kell beadni, és ez a szervezet gondoskodik az elő zsűri által arra alkalmasnak talált tervek szakmai támogatásáról és annak eljuttatásáról a nemzetközi zsűrihez.

Egyéb információért kérjük forduljon a Magyar Urbanisztikai Tudásközponthoz: mutk@mut.hu.


Nevezési díj

A nemzetközi zsűrihez Magyarországról pályázatok kizárólag a MUT elő zsűrije útján kerülhetnek, a másként az ECTP-CEU-hoz beadott anyagokat a nemzetközi zsűri csak magasabb nevezési díj fejében bírálja el.

Az előzsűrizésre beadott pályamunkák után 50.000,- Ft + ÁFA kell megfizetni legkésőbb a beküldés időpontjáig a MUTK NKft. 11709002-20603557 számú, az OTP Banknál vezetett számlájára.

A második körös, nemzetközi bírálatra továbbküldött projektek után a beadónak 250 € részvételi díjat kell fizetnie az ECTP-CEU-nak. Amennyiben nem került az elő zsűri elé a pályamű, a nevezési díj 500 €.

Az ECTP-CEU adatai a második körös nevezéshez:
Bank neve: ING Banque
IBAN azonosító: BE56 3100 0708 1288
Számlatulajdonos neve: Conseil Européen des Urbanistes
BIC azonosító: BBRUBEBB


A Díjak

Az ECTP-CEU és a SPECIAL Projekt Elismerő Okleveleket (Certificates of Achievement) ad át a díjazottaknak. Díjakat kapnak azok a pályázatok, melyek az értékelési szempontok tekintetében kiemelkedőnek minősülnek.

A Díjakat a tervezési megbízásokat adó vagy azokért felelős önkormányzatok vagy szervezetek, valamint a folyamatban részt vett tervezők kapják.

A díjátadó ünnepségre 2016. tavaszán kerül sor. Az ECTP-CEU és a Régiók Bizottsága nagy sajtónyilvánosságot biztosít majd az esemény és annak nyertesei számára. Minden nyertes pályázatot közzétesznek a Régiók Bizottságának hírlevelében.

A Díj eredményének felhasználási és publikálási jogát az ECTP-CEU fenntartja. Az eredmények publikálását kizárólagosan az ECTP-CEU Végrehajtó Bizottsága intézi.


További információk

További információkért a korábbi díjakról, valamint a nevezési lapról kérjük, forduljon az az ECTP-CEU-hoz, illetve magyarországi pályázata esetén a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft.-hez.

ECTP-CEU online elérhetősége: www.ectp-ceu.eu
ECTP-CEU e-mail: secretariat@ectp-ceu.eu
A MUTK Nkft. online elérhetősége: www.mu-tk.hu
MUTK NKft. e-mail: mutk@mut.hu

A jelentkezéshez szükséges nevezési lap a file-ok közül tölthető le.


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.