Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épülettervek/Középület

A Budakeszi Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal átépítésének, bővítésének építészeti-műszaki kialakítása

2002.07.08. 22:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budakeszi, Magyarország

A tervpályázat eredménye. I. díjban részesült az 1. sz. pályamű, szerzői: Cságoly Ferenc, Sólyom Benedek, Sajtos Gábor, Fialovszky Tamás

Budakeszi Város Önkormányzata, mint kiíró, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint társkiíró Budakeszi Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal átépítésének, bővítésének építészeti-műszaki kialakítására országos, nyilvános és titkos építészeti tervezési versenypályázatot hirdetett. A tervpályázat célja magas színvonalú és gazdasági, pénzügyi szempontból is reális építészeti-műszaki komplex tervjavaslat kiválasztása volt, amely minden szempontból megoldást ad Budakeszi Város Polgármesteri hivatalának emberközpontú, és a korszerű közigazgatási követelményeknek megfelelő átalakítására, bővítésére, és amely a település hagyományos környezetébe illeszkedve a helyi építészeti értékeket megőrizve olyan új építészeti értéket hoz létre, amely színvonalas tereket nyújt a tervezett átépítéshez, bővítéshez.

A pályázók összesen 15 pályaművet nyújtottak be. A Bíráló Bizottság valamennyi pályaművet részletes bírálatra bocsátotta.

Összefoglaló értékelés

A Bíráló Bizottság a pályázat eredményeit a következőkben összesíti.

 • Kedvezőek azok a beépítési javaslatok, amelyek a keretes beépítés jellegét megtartották vagy továbbfejleszették, a meglévő udvar kitágításával (9; 11; 15), vagy legfeljebb két részre, egy városi térre és egy átriumra osztották (1, 13), biztosítva a többirányú átjárás lehetőségét is.
 • Kedvezőek azok az építészeti kompozíciók, amelyek a Fő utcai szárnyak jellegét megtartották, illetve csak mértéktartó módon alakították (1, 11), biztosították a meglévő és új épületrészek homlokzati és léptékbeli összhangját, megteremtve ezzel a város első középületének méltó építészeti színvonalát, kellő hangsúlyát, egyben a (1; 9, 11) környezetre való harmonikus illeszekedéseit (1; 7; 11)
 • Kedvezőek azok a funkcionális megoldások, amelyek jól ütemezhető építést, egyben minden fázisban elfogadható építészeti összhatást biztosítanak és fenntartják a hivatal működésének folytonosságát (1; 5; 9; 11)

A Bíráló Bizottság egyhangúan megállapította, hogy a tervpályázat eredményes volt, mert kellő számú, illetve színvonalú pályázat érkezett be, amelyek egyenként is és összességükben is megoldásokat tartalmaztak a felvetett kérdésekre. A pályázat leglényegesebb feladata a várossá vált Budakeszi méltó Városházának kialakítása a jelenlegi helyen, úgy, hogy az épület megfelelően alkalmazkodjon a települési hagyományokhoz, a helyi építészeti értékeket megőrizze, de új értéket hozzon létre, oly módon hogy a mai kor szellemének megfelelő keretet nyújtson a tervezett rendeltetéshez.

Összegezve a Bíráló Bizottság előnyben részesítette azokat a terveket, melyek a pályázati kiírásban megfogalmazottakon túl:

 • Hangsúlyos szempontként kezelték az épületszárnyak által határolt kerteket, udvarokat, alkalmassá téve azokat a pihenési funkciókon túl szabadtéri rendezvények, koncertek tartására, valamint a Városháza bejáratának méltó felvezetést adó kisvárosias tér kialakítására.
 • A Fő utca felől - nem konkurálva a szemben lévő barokk templommal - méltó módon, mai építészeti eszközökkel emelték ki a település legfontosabb középületének jelentőségét.
 • Az épület bejáratát a kialakuló kisvárosias térről és nem magáról a Fő utcáról adták.
 • A Fő utca felőli gyalogos megközelítést egyenrangúan kezelték a gépkocsi parkoló felőli bejárattal.
 • Flexibilis, egyes alapegységek felcserélésére és esetleges továbbépítésre adtak lehetőséget, akár a még beépítetlen tetőtér irányába.

A Bíráló Bizottság nem tartja megfelelőnek azokat a megoldásokat, amelyek:

 • Túlságosan elaprózzák a belső udvart, vagy terjengősen túllépik a területet (3; 4; 10; 14).
 • A jelenlegi főbejárat helyén, a kapubehajtó bezárásával, a Fő utcára "kitüremkedő" hangsúlyos kapumotívummal hangsúlyozzák az épületet (10).
 • Ütemezett építés közben "torzó" képét mutatják, megjelenésük miatt együtemű megvalósítást feltételeznek (15).
 • A kialakuló közteret, városi felvezető teret nem a Fő utca, hanem az Iskola köz felől alakították ki (5; 12).
 • Nem adtak javaslatokat a meglévő épületrészek értékeinek megőrzése mellett, azok homlokzati továbbfejlesztésére (4; 14)
 • Az új épületrészek tömegével vagy megjelenésével nem nyújtanak egységes, kiegyensúlyozott képet a megmaradó épületrészekkel (3; 4; 6; 8)

A Bíráló Bizottság meghatározó kérdésnek tatotta a gépkocsival való megközelítés és parkolás kérdését. Elfogadhatónak tartja a Széchenyi utca felőli megközelítést, erre több tervező adott helyes megoldást.

Ajánlások

A Bíráló Bizottság az első helyen díjazott pályamű szerzőjét javasolja a kiíróval való szerződéskötésre és a további tervezési munkára. A szerződés megkötése előtt szükséges azonban a funkcionális program pontosítása, valamint az ütemezéssel és a költségszinttel kapcsolatos igények tisztázása.

A továbbtervezéshez a Bizottság a következő javaslatokat teszi:
Azt a beépített szisztémát preferálja, mely haránt irányú szárny beépítésével két udvarra bontja a tervezési területet. E két udvarrész megörzi a két értékes nagy lombkoronájú fát, ugyanakkor átrium pihenőparkot és a Fő utca felé megnyíló városi teret hoz létre. Az ügyfélforgalmi és egyben elosztó tér a létesítmény súlypontjában alakítandó ki a parkoló és a gyalogos forgalom által egyaránt jól megközelíthető módon.

Megfontolandó, hogy egyes egységek (pl. gyámhivatal, okmányiroda, házasságkötő terem, illetve a boltozatos pincéken kialakuló ratskeller, vagy kiállítótér) az ügyfélforgalmi irodától független, közvetlen megközelítéssel is rendelkezzen. A Fő utcával ellentétes oldalra elhelyezett parkolók mellett biztosítani kell a protokoll gépkocsik behajtását közvetlenül a főbejárat elé, illetve a főbejárat közelében a "pillanat megállót". A Bíráló Bizottság az épületszárnyak oldalfolyosós, kéttraktusos kialakítását jó megoldásnak tartja, mivel így autómatikusan kialakul az ügyfelek kulturált, természetes megvilágítású várakozó helye, valamint az új épülettömegek is alkalmazkodnak a hagyományokhoz. A Fő utca enyhe ívű eltolása a Városházával ellentétes oldal irányába - melyet több tervező is javasolt - az ötvenhatos emlékmű "court d' honeur" jellegű térre való áthelyezésével parkoló szám csökkenés nélkül megoldható.

A Bíráló Bizottság egyhangú döntése alapján:

700 000 forintos I. díjban részesült az 1. bírálati sorszámú pályamű
Szerzői: Cságoly Ferenc, Sólyom Benedek, Sajtos Gábor, Fialovszky Tamás

400 000 forintos II. díjban részesült a 11. bírálati sorszámú pályamű
Szerzői: Vizer Balázs, Bődi Imre, Hoffman Tamás, Székely György, Völgyi Botond

Rangsorolás nélkül 300 000 forintos megvételben részesült az 5. bírálati sorszámú pályamű
Szerzői: Emődi-Kiss Tamás, Horváth Ákos

Rangsorolás nélkül 300 000 forintos megvételben részesült az 7. bírálati sorszámú pályamű
Szerzői: Molnár Csaba, Tauer Veronika

Rangsorolás nélkül 300 000 forintos megvételben részesült az 9. bírálati sorszámú pályamű
Szerzői: Mikó László, Fazekas Bálint, Svejkovszky Anita, Robotka Tamás

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk