építészet : környezet : innováció

Rathaus (und) Keller – új városháza Budakeszin

Közel egy évtizeddel az országos pályázat után, Sólyom Benedek és Fialovszky Tamás tervei alapján elkészült az új budakeszi városháza. A régi épülethez csatlakozó, visszafogottan megfogalmazott bővítés és a rendezvényteremként új életre kelt pince között az építészek kis teret alakítottak ki, amellyel a település struktúrájába illeszkedő együttest hoztak létre.

Előzmények

Budakeszi Város Önkormányzata 2003-ban országos, nyilvános és titkos építészeti tervezési versenypályázatot hirdetett. Hosszú szünet után az Építész Stúdió Kft, mint az I. díjas pályamű szerzője, 2010-ben kapott megbízást az építési engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítésére.

A helyszín és a telepítés

A hivatal korábban két különálló épületben működött. Megtartottuk és felújítottuk a telek dél-keleti részén elhelyezkedő, „U” alakú épületet, amely 1880 körül épült. Ugyanakkor elbontottuk az észak-keleti „L” alakú épületet, mert a rossz állagú, korszerűtlen ingatlan felújítása gazdaságtalan lett volna.  Az elbontott épület alatti boltíves pincét „Rathaus-Keller”, azaz „Városháza-Pince” céljára hasznosítottuk. A megmaradó régi szárnyat kiegészítő új, Fő utcára merőleges beépítéssel differenciált térstruktúra jött létre: a régi épület parkos udvara „bezárult”, csendes pihenőkert lett, a Fő útról nyíló kisvárosias, új burkolt tér méltó helyzetbe hozta a hivatal épületét.

 

Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
 

 

Architektúra

A hivatal új, egyemeletes épülettömege nyeregtetős, oromfalas kialakításával illeszkedik a hagyományos környezetbe. A homlokzatképzés az új épületszárnynál is vakolt, mely nemcsak költségtakarékos, de a helyi hagyományoknak is megfelel. A meglévő épület új mészkő lábazatot kapott, az új épületnél a lábazathoz igazított, homokszínű, struktúrált vakolatot alkalmaztunk, míg a régi házon meghagytuk a törtfehér vakolatot. A tetőkre hagyományos cserépfedés került, az épületszárnyakat összekötő „nyaktagoknál” horganyfedést alkalmaztunk. A nyílászárók faanyagúak és lazúros páccal kezeltek, az új épület ablaksávjaiban táblás faburkolat „betétek” jelennek meg a nyílászárók között. A Rathaus-Keller lejárata a Fő utca felől magas, tömör kőkerítés-falként jelenik meg, az udvar felől pedig oszlopos, fedett-nyitott kialakítású.

 

Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
 

 

Funkcionális elrendezés

A hivatal épületébe az új szárnyon keresztül, a saroknál építészetileg is kiemelt főbejáraton léphetünk be, a recepcióval és ügyfélszolgálattal szemben. E mellett létesült a közönségforgalmi vizesblokk és a lift. Az itt kialakított ügyfélváróból jól érzékelhető az épület belső szervezése és a földszinti üvegfalon keresztül közvetlen a kapcsolat a belső zöld kerttel is. Az új szárny földszintjére - a régi Tanácsterem mellé - került egy multifunkcionális kisterem is, amely a nagyobb tárgyalások mellett Házasságkötő teremként is működik. Az emeletre egykarú, acél-műkő lépcsőn juthatunk fel.

 

Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula
 
Budakeszi Városháza, tervezők: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek - fotó: Erhardt Gyula

 

 

A hasznosított boltíves pincében (Rathaus-Keller) rendezvénytermet alakítottunk ki. A régi pince kiegészítéseként a föld alatt új vizes-kiszolgáló helyiségcsoport létesült, amely a rendezvényteremben működő büfé üzemeltethetőségét biztosítja.

Sólyom Benedek, Fialovszky Tamás        


Budakeszi Városháza
építtető: Budakeszi Város Önkormányzata
építész tervező: Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek (Építész Stúdió Kft.)
belsőépítész társtervező: Makk Attila
statika: Hernád Attila
épületgépészet: Mangel Zoárd
épületelektromosság: Nagypál Géza
környezetrendezés: Steffler István, Stéhli Zoltán
épületszerkezetek: Kapovits Géza
tűzvédelem: dr. Gombik Károly
fotó: Erhardt Gyula

 

Kapcsolódó oldalak:

A pályázat  eredménye

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »