építészet : környezet : innováció

A Budapesti Műszaki Főiskola új józsefvárosi oktatási épülete

Építészek: Magyar Ádám és munkatársai Kun Róbert, Józsa Ágota, Csiszár Balázs – Magyar és Társai

Az újonnan átadott épület kapcsán - a tervezés története

A tervezés kezdete és az épület átadása között 5 év telt el.



A BMF Óbudai és Józsefvárosi épületeinek tervezésére kiírt, - akkor még Világbanki- pályázaton, - melyet 2001-ben fiatal tervezőtársakkal Csiszár Balázzsal, illetve Nagy Mártonnal, Török Dáviddal, Falvai Balázzsal készítettünk mindkét helyszínre, - Óbudán másodikak lettünk, a Józsefvárosban elsők. Így kaptunkmegbízásta BMF-től előbb az elvi eng.tervek elkészítésére (külön az épületre és külön a parkoló megoldásra, amely nem az épület telkére, hanem a most épülő diákszálló helyére került), majd az eng. tervre,- immár közbeszerzési konstrukcióban.



A homlokzatról

A vakolt architektúrás városi környezet és az épület homogenitása miatt kő homlokzatot szerettünk volna, de a BMF csak a téglát tudta elképzelni. Az ajánlatkérési tervben fehérvári kettős méretű kőszerű sárgás-barna fejelő tégla szerepelt. A kiviteli terveknél kiderült, hogy ez „nem fér bele” a keretbe, ezért a hasonló méretű bontott téglát javasoltam. Nem ment. Végül maradt a két árnyalatból kevert Wienerberger tégla. A folyamatos tervegyeztetések, Fővárosi tervzsűri, az elvi engedély és az engedélyezés során a terv kisebb nagyobb mértékben módosult.



Végleges formáját a PPP pályázatot megnyerő KÉSZ Kft megbízásából elkészült kiviteli terveink, ill. a kivitelezés során nyerte el, többé- kevésbé a részletterveknek megfelelően - kivéve a belsőépítészetet, függönyfalat, stb.

Adatok

A telek területe: 1705 m2, Nettó szintterületek: pince= 910, fszt.=1188, I.=500, II.=489, III.=326 Össz.ter.=3413 m2

A tervről


elvi és eng. terv helyszínrajza

Az épület letisztult funkcionális rendjétúgy érzem, jól egészíti kitöbbrétegűsége, melyet a környezet, vagyis a városi tér és a telekgeometriája határoz meg.

Az 1. réteget az a szerencsés adottság adja, hogy a főiskola meglevő épületei az új épülettel (és tágabb értelemben az épülő diákotthonnal) együtt alkotják annak az utca- teresedésnek a térfalait, amelyet a
Főiskolai Campus és a környék meghatározó Fórumává szeretnénk alakítani. Az épület elkészülte után ez még fontos, megvalósításra váló feladat, hiszen az új oktatási épület önnálóan nem, csak a többi főiskolai
épülettel együtt tud működni. Ez folyamatos diák, tanár forgalmat indukál, melyet gépkocsi forgalom keresztez. A tervünkben ábrázolt díszburkolatú fórum az épületek használatát balesetmentessé, a különálló épületeket igazi épületegyütessé, a város-szövet részévé emelné.

A 2. réteget a téglaburklatú fal alkotja, amely jelentéstanilag összetett funkciójú. Egyrészt az épület szerves részeként a hagyományos építészet lyuk architekturája jelenik itt meg, részben túlfuttatva önálló életet élő árkádot alkotva, a bejárat előtti városi térbővületet határolja. Ez a klasszicizáló kulisszafal az építészet kortalanságának idézete.

A jobboldali tűzfalhoz merőlegesen csatlakozó magasabb vakolt épülettömeg alkotja a 3. réteget. Vakolt felületében hangsúlyos üvegfelület tükrözi vissza a környezetét, egyben átláthatóvá teszi az épületet – a kint és bent határai elmosódnak.

A 4. réteget a közlekedők téglafalai adják, mivel a transzparencia révén az utcai térfal részévé válnak. Így az utcai járókelők is részesei lehetnek pl.az aulában elhelyezett műalkotás nyújtotta élménynek, Köves Éva festőművész alkotásának. ( Meg kell jegyeznem: kár, hogy az alkotás elhelyezésének részleteit - pl. a megvilágítást, a megóvást - nem sikerült teljesen megoldani).

Az 5. réteget a kertnek a nagy belmagasságú galériás, felüllvilágítós kijáraton keresztül becsillanó látványa adja.


bővítés helyszínrajza

A 6. réteget az épületet Ny-ról és É-ról határoló rossz állagú lakóépületek zárt tűzfala jelenti ma még, de bontásuk után lehetővé válna az oktatási épület bővítése korszerű keretes beépítéssel, a tömbbelsőben nagy zöldfelülettel. Így visszapótolható lenne az eredeti tervből elhagyott I. emeleti intenzív zöld tető A bővítés során az épület mögött megnyílhat a tér a tömbbelső felé, ezáltal az udvari homlokzatok felérétkelődnek. Íly módon az épület levegőhöz juthat, az egész környezet éréknövelő felújításához szociális értelemben is.



Tervezők:  

Építészek: Magyar Ádám és munkatársai: Kun Róbert, Józsa Ágota, Csiszár Balázs – Magyar és Társai

Belsőépítészek: Juhari Katalin és munkatársai: Pém Ildikó, Cservenyák Eszter, Noll Márton,
szaktanácsadó: Csavarga Rózsa - Teampannon
Statikusok: Kenese István - Megalit, Mészáros Péter – KÉSZ Kft.
Épületgépészek: Temesvári László, Szlovák Krisztián – Temesvári Tervező Kft.
Elektromos tervezők: Kucskár Mihály - Vil-art Kft, Fehér Tibor – KÉSZ Kft

Megbízók: eng.terv, ajánlatkérési terv: BMF; kiviteli terv: KÉSZ Kft.
Kivitelező fővállalkozó: KÉSZ Kft.
Építésvezetők: Kondorosi Péter, Nováky Gábor

szöveg és képek: Magyar Ádám

vélemény írásához jelentkezzen be »