Közélet, hírek

Átadták a BMF Józsefvárosi épületét

1/23

Köves Éva: Dinamikus  csendélet
Magyar Ádám .....
.... és a vetítés
Magyar Bálint
Magyar Bálint, volt oktatási miniszter és Dr. Rudas Imre rektor
Köves Éva: Dinamikus  csendélet
Magyar Ádám .....
.... és a vetítés
Magyar Bálint
Magyar Bálint, volt oktatási miniszter és Dr. Rudas Imre rektor
1/23

Átadták a BMF Józsefvárosi épületét
Közélet, hírek

Átadták a BMF Józsefvárosi épületét

2006.08.30. 13:54

Cikkinfó

Szerzők:
Abonyi Anita

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Magyar Ádám

Szeptember 4-én már a diákok vehetik birtokukba a Budapesti Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai új épületét Építész: Magyar Ádám és munkatársai

A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Budapest, VIII. kerület Tavaszmező utca 14-18. sz. alatti új épületének hivatalos átadására augusztus 29-én került sor. Szeptember 4-én már a diákok vehetik birtokukba a 3432 m2-es épület 3 nagy előadótermét, 7 tantermét és 5 számítástechnikai laboratóriumát. A Józsefvárosi oktatási épület 698 hallgató egyidejű befogadására alkalmas, ami nagyban elősegíti a műszaki főiskola ma már összesen tizenháromezres létszámának elosztását. Az alagsorban zsibongó található, az udvari tartózkodók, a büfé és a tetőterasz  mind-mind a diákok kényelmesebb időeltöltését szolgálják majd. Az épület esztétikai értékét növeli az aula falfelületén elhelyezett 26 m2-es Dinamikus csendélet című festmény-installáció, mely Köves Éva nyertes pályaműve (a Magyar Universitas Program és az Építészfórum által kiírt képző- és iparművészeti pályázatán).

 

 

Magyar Ádám építész szubjektív visszatekintője elmaradt ugyan, a tervek módosulását azonban végigkövethettük a tervező vetítésén. A 2001-es első tervek után sokat változtak az elképzelések, és remélhetőleg lesz lehetőség a folytatásra is (a tervekről itt bővebben). Mindenesetre az eredmény most egy átlátható, barátságos, fiatalos tudásközpont lett.

 

A PPP (Public Private Partnership) program keretében történő beruházás során a fejlesztésekhez nyújtott állami támogatás mellett a magántőke is megjelenhetett. S ahogy a nyitóbeszédében Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter, országgyűlési képviselő elmondta, örömteli azt látni, hogy nemcsak szervezeti értelemben történt meg a műszaki főiskola épületeinek integrációja, hanem ezzel az épülettel egyre inkább fizikai értelemben is. Az állam célja, hogy az európai uniós pénzek elosztása, például az ún. Új Magyarország fejlesztése 2007-2013 tervben a különböző területek támogatásával, a társterületek támogatása is megtörténjen, úgymint kutatásfejlesztés, kultúra és oktatás.
 

A mintegy 1,2 milliárd forint költségű beruházás megvalósulásával javulhat az intézmény versenyképessége, az infrastruktúra bővülése hozzájárul a hallgatói és oktatói mobilitás kiterjesztéséhez, a képzés feltételeinek és minőségének javulásához, jelentette ki Dr. Rudas Imre, a BMF rektora. Beszámolt a már nemcsak terv szinten lévő további fejlesztésekről is, miszerint a szomszédos épületet a Tavaszmező utcában egy inkubátor épületként, szintén PPP-s projektként tervezik kialakítani. (az oktatási központtal csaknem szemben a 400 fős kollégium megvalósítása is folyamatban van, várhatóan szeptember elején szerkezetkész állapotban lesz)

Az oktatási infrastruktúra-szolgáltatást a  KÉSZ Kft. által létrehozott 3P Tavaszmező Ingatlanhasznosító kft. biztostja. A főiskola a lízingszerződés értelmében húsz éven át bérli az épületet.


 
fotók: epiteszforum.hu

 
Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk