építészet : környezet : innováció

A defo labor incubator bemutatja: Odooproject

kezdés: 2011. december 8. CET 19:00vége: 2011. december 8. CET 20:00
Az Odooproject kiállítás december 8-án, csütörtökön, 19 órakor nyílik a defo laborban és egy hónapig tekinthető meg.

A Odooprojekt a defo labor incubator második programja.

Az „incubator” program pályakezdő alkotóknak, művészeknek, induló kreatív cégeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A kiállított anyag köré szervezett események és workshopok segítik annak megismertetését. A workshopok a belvárosi defo labor egyik különleges terében zajlanak, amely Krause építési állványból készült.

Az Odooproject, 42 nemzetközi egyetem közül, a BME csapataként a közép-kelet-európai régióból elsőként vehet részt a Solar Decathlon Europe nemzetközi, egyetemek között zajló innovációs versenyen. A résztvevők energetikailag és építészetileg előremutató, napenergiával működő házakat terveznek, építenek és mutatnak be a nagyközönségnek.

 

Az Odooproject a defo laborban
 

 

A résztvevő csapatoknak a kandidálástól két évük van a felkészülésre, hogy a versenykiírás szigorú szabályait betartva, piaci szereplőkkel együttműködve, minél több innovatív megoldást alkalmazva egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiatakarékos, környezettudatos lakóépületet tervezzenek meg és építsenek fel oly módon, hogy az összes beépített anyagot, technológiát és pénzt szponzorokon keresztül maguknak kell megszerezniük. Ennek eredményeként a támogató cégeknek lehetőségük nyílik az egyetemekkel együttműködve kipróbálni és továbbfejleszteni új technológiáikat.

A 2012-es verseny Madridban, a királyi palota közelében kap helyet, ahol – az eddigi legnemzetközibb verseny keretein belül – 4 kontinens 15 országának 20 csapata mérkőzik meg.

Az Odooproject (odú - kedves kicsiny hajlék) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 karáról több mint 70 diák tagot számlál. Mindennapi munkájukban az egyetem tanárain kívül partner cégek, és főszponzoruk, a Siemens segíti őket.

A cél olyan ház megépítése, amely ikonikus megjelenésével és innovatív megoldásaival a fenntarthatóság szimbóluma lesz. A magyar építészeti hagyományokkal harmóniában képes választ adni a jövő lakóépület tervezésének kihívására. Tágas, egyterű lakórészt terveznek, amely sokféle elrendezést tesz lehetővé, ezáltal az utóhasznosítás során számos funkciót képes ellátni.

A kiállítás december 8-án, csütörtökön, 19 órakor nyílik a defo laborban és egy hónapig tekinthető meg.

Helyszín: 1111 Budapest, Bartók Béla út 20.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »