építészet : környezet : innováció

A Gomba színei

Díjazásban nem részesült 18. sz. pályamű, szerző: Ybl Tervező Kft.; építészet: Hefelle Karolina, Nagy Árpád

A Móricz Zsigmond körtéri, műemléki védettségű "Gomba" épületének hasznosítása címmel megrendezett pályázaton
díjazásban nem részesült 18. sz. pályamű
szerző: Ybl Tervező Kft.
tervezők
építészet: Hefelle Karolina, Nagy Árpád
grafika-látványterv: Kustyán Anett, Vadon Zoltán

 

Gomba hasznosítása - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, üzletek - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, bejárat - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, belső tér - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, nyár vászon - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, medencetér - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, medencetér - Ybl Épülettervező Kft
Gomba hasznosítása, medencetér - Ybl Épülettervező Kft

Az épület működése
A tervezett épület meghagyja az eredeti épület átjáróit, melyeknek középvonalában elhelyezett üvegfalas bezárásokkal, illetve az épület üvegtetővel való lezárásával egy belső tér, különálló intézmény jön létre, funkciójában függetlenül a középvonaltól kívül elhelyezkedő és a tér felé működő üzletektől.

Az épület bejáratai az átjárókban vannak. Tetszőleges számban nyitva tartható, függően az aktuális funkciótól. Mégis az újonnan kibontott 2-es átjáró bizonyul a leginkább megkülönböztetett bejáratnak, ide közvetlenül a meglévő metró-aluljáró lépcsőjének tengelyéből jutunk. Innen közelíthető meg legkönnyebben a földszinti fogyasztó és pihenőtér nagyobb része, de az átjárhatóság biztosítása érdekében a többi átjárókhoz is tovább lehet menni a galéria-szerűen kinyújtott üvegfödémen.

A 3-as sz. átjáró szintje 90 cm-rel alacsonyabbal helyezkedik el az épületben, ez az oka az üvegfödém lépcsőzetes kialakításának is, de a szintkülönbség teszi lehetővé azt, hogy innen elindulva, spirálisan lefelé vezető kényelmes lépcsőfokon az 1-es átjárónál már annyit süllyedjünk, hogy fejünk felett az üvegfödém már átívelhet, és így a körbeközlekedés megvalósulhat. Az átjárók közötti egyenes vonalú összekötés helyett a pillérek adta átriumos, kerengő hangulatát idéző tér kialakítása volt a cél. Az átközlekedő embert inkább „megfogni” és marasztalni és nézelődni hivatott a belső tér hangulata és formája, megengedvén az áthaladást, de mégis egy kis körsétára „kényszerítve” a nézelődőt.

Különösen az esti nyitvatartáskor, illetve zártkörű eseményeken az épület teljesen bezárható és a 2-es átjáróban opcionálisan elhelyezhető recepción keresztül ellenőrzötten is működtethető. Fizetős szolgáltatások kialakításakor a közlekedők földszinti induló szintjén beléptető rendszer állítható fel.

Szerkezet
A pályázati munkánkat az a gondolat vezette, hogy egy pavilonszerűen könnyed épületet jöjjön létre a centrális alaprajzi elrendezés mellett. Az eredeti épület tartó- és tetőszerkezet méretarányait, formavilágát meghagyva a kifalazásokat teljesen elbontva, olyan pillérvázas épület jön létre, melyet az átjárók megmaradó oldalfalai tagolnak 2x3 részre. A pillérek kibontásával és kör keresztmetszetűvé való átalakítással a belső tér jellegzetes, csarnokszerű megjelenést kap, melyet kiemel a centrálisan besüllyesztett medencetér is.

Medencetér
A nyáron medenceként működő pinceszinti, ferde falakkal határolt térbe olyan kényelmes, pihenők sorozatából álló lépcsőn jutunk le, ami az éppen aktuális funkciót betöltő rendezvénytér kiegészítője is egyben. A ferde falak nyári üzemkor előzuhanyokat rejtenek a medence melletti „partszakaszon”, ami a medence higiéniai előírásait is biztosítja.
A pinceszintre felvonón és a közvetlen lépcsőházon keresztül is lejuthatunk. A medencéhez szükséges gépészeti berendezések, pl. vízforgató gépház, közvetlen mellette a pinceszinten kapott helyet, részben kihasználva a ferde falak adta búvóterek lehetőségét.

Üvegtető
A merész színes üvegtetőtető lefedése az épületnek egyfelől a jelenlegi nyitottságot szimbolizálja, különösen a nyári időszakban, amikor nagy üvegfelületei nyitva vannak, de másrészről bezárja és elkülöníti az épületet a környezetétől, hogy az esetleges hangos rendezvények ne zavarják a lakókat. Az üvegtető szivárvány színei a nap bármely időszakában különleges fényhatásokat adnak a belső térnek télen-nyáron, éjjel-nappal egyaránt, folyamatosan változó hátteret adva a különböző funkcióknak. Elképzelhető olyan eset, hogy az üvegtető színei túl erősnek bizonyulnának, ilyenkor egy szakaszosan kiterítet fehér vászonszerű árnyékoló szerkezet „szűri meg a fényeket”. Ugyanez a vászon alkalmas lehet videó-installációk, filmek, fotók, képzőművészeti alkotások megjelenítésére is, ami külön attrakcióként is működhet, vagy kiegészítésként használják az aktuális funkciók.

A 7-es osztású üvegtető szerkezete a meglévő (kibontott és megerősített) pillérekre adja át a terheit. A pinceszinti rendezvénytér megépítésekor a meglévő pillérek alapozása, amúgy is megerősítést igényel, ezért úgy kell kialakítani azokat, hogy alkalmassá váljanak a tetőszerkezet hordására is.

Anyaghasználat
Az épület anyaghasználatában harmonizál a körülötte kialakuló tér világos és homogén jellemzőire, valamint az eredeti falburkolat felújítását és újrahasznosítását is jelenti. A környezet olyan hatást kelt, mintha „egyetlen kőből lenne kifaragva”, ezt az elvet az új épület is követi, a hasonló fal és padlóburkolatok használatával. A térelhatároló üvegfal szerkezetek anyaghasználatában fontos a biztonság és hanggátlás megvalósulása, színhasználatában teljesen visszafogott, inkább az átláthatóságot helyezi előtérbe, de nem versenyez a tetőszerkezet erős színeivel. A nyitható üvegtető 7 osztása ellenben 7 különböző árnyalatú tiszta színt kapott, a spektrum színeit, sárga, narancs, vörös, bíbor, ibolya, cián és zöld. Nyitott és csukott állapotban egyaránt a tér homogén anyaghasználatának üde, ikon-szerű színfoltjává válik.

Az üvegfalak és a tető profilváza is egységesen sötét grafitszürke, már-már fekete színei kiemelik a szerkezetüket. Az épület azon részein, ahol a belátás nem megengedhető, pl. a mosdó-blokkoknál az üveget opálüveg-szerű felület váltja fel.
A belső tér földszinti kihasználása miatt galériásan kapcsolódik a pinceszinti rendezvénytérhez, és részben szintén üvegszerkezetű födém, ami fokozza a terek átláthatóságát és könnyedségét.

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »