építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A kadmiumvörös uralma - a REKK új irodája

Átlátható, világos tér. A vörös, a fekete és a fehér hármasa. Körbejárható, X-alakú bútorok, kitűnő kilátás a Dunára és egy hatalmas vörös függöny jellemzi az Eke Dániel, Kalászi Zoltán és Pintér Márton tervezte Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodáját.  

Kontextus 

A Budapesti Corvinus Egyetem északnyugati szárnyában, az első emeleten volt pár helyiség: kicsik, sötétek, sötét bútorokkal, melyek arra vártak, hogy beléjük költözzenek. Megbízóink - a REKK, egy haladó gazdasági kutató cég - megkértek minket, hogy a költözést megelőzően szabjuk át ezeket egy kicsit. Közös megbeszéléseinken rájöttünk, hogy a kicsinél többről lesz szó, hiszen az Ybl Miklós tervezte épületben lévő helyiségek sokkal többet tartogattak magukban ennél. Az utcáról könnyű felismerni, a sarokrizalit boltíves ablakainak felülvilágítói jelzik e térsort. (A korra jellemző, hogy a felülvilágító és az alatta elhelyezkedő ablak két különböző szintet világít meg.) Ezek a parapet nélküli félköríves ablakok jelentették a belső egyik fő érdekességét, de fő negatívumát is: nem magasabbak 150 cm-nél, így a kis szobákat rosszul világították be.


Feladat

Megbízóink olyan teret szerettek volna maguknak, amely egyidejűleg alkalmas arra, hogy 15-20 ember egy légtérben dolgozzon, sok kooperációval, de emellett lehetősége legyen elvonulni. A bővülő cég számára szerettek volna egy olyan helyiséget, amely alkalmas targyalások, előadások, vetítések lebonyolítására, illetve egy olyan tér kialakítását is kérték, amely laza, informális tevékenységek, kiscsoportok ideiglenes együttműködését szolgálja.


Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodája - építész: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton - fotó: Danyi Balázs

Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodája - építész: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton - fotó: Danyi Balázs



Koncepció

Címszavakban: átlátható, világos tér - szoliter, körbejárható bútorok - vörös és fekete

Témák szerint:

1. Open space
A cellás elrendezést egy kezdő mozdulattal megszüntettük, minden válaszfalat kiütöttünk. Így létrejött egy egybefüggő L-alakú tér, amely hosszabbik szára képzi a fő irodateret 20 ember számára, míg a rövidebb, északi szárny a vezetői-tárgyaló rész. A fő irodateret, melyben a legtöbb mozgás és interakció történik, úgy szerveztük, hogy zajos és csendes terei egyaránt legyenek. Így született a központjában levő kadmiumvörös bútor, mely a nagy irodatérben az elvonulás, telefonálás vagy a csendes megbeszélés funkcióit szolgálja, miközben szervesen kapcsolódik ahhoz. Ebben a központi magban két hangszigetelt fülkét helyeztünk el, mely egyéni munkára, skype-olásra alkalmas, és itt található a gardrób illetve egy hencsergő, ahol szintén megbeszéléseket tarthatnak, de ebéd utáni pihenésre is alkalmas. A két fülke hangszigetelése olyan jól sikerült, hogy a cég dolgozói készülnek egyéni zenei albumukat benne felvenni.


Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodája - építész: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton - fotó: Danyi Balázs

Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodája - építész: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton - fotó: Danyi Balázs



2. Fény
Válaszfalak nélkül, a dunai oldal felől a napfény zavartalanul töltheti meg az egybefüggő teret. A vezetői irodát, mely csak észak felől kapna fényt, egy üvegfallal választottuk el, így az szintén bőséges fényhez jut. Mivel a tér karakterét erősen meghatározó tagozott gerendák útját állták a fénynek, direkt-indirekt világítótesteket helyeztünk minden munkaállomás fölé, egyenletesen megvilágítva a tér minden felületét. Minden fal, fejezet és tagozat fehér festést kapott, ahogy az új halszálka parketta is fehér lazúrt, derítve a teret. Ugyanakkor a tárgyalót egy nagy kadmiumvörös blackout függöny jellemzi - nemcsak a sötétítést oldja meg a vetített prezentációk idejére, hanem az akusztikát is.


Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont új irodája - építész: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton - fotó: Danyi Balázs



3. Szoliter bútorok
Koncepciónk harmadik elemét a következő elképzelés alkotja: az egybenyitott fehér térben markánsan elkülönülő antracit és kadmiumvörös bútorok úsznak. Ezek közül kiemelendők a körbejárható X-alakú munkaállomások, melyek alakját az indokolta, hogy az “X” mind a négy oldala olyan öblösödéseket képez, melyek különböző történések teréül szolgálnak: pl nyomtatás, álló munkahelyek, ablakon beáramló fény. A nagy vörös bútor nemcsak összetett funkciójával szolgál, hanem a tér fókuszát képzi, színe a cég arculatát tükrözi. Valamennyi köríves ablak mellé kisasztalt és fotelt helyeztünk, így laptoppal az ölben is lehet dolgozni, olvasgatni, pihenni, miközben a dolgozók élvezhetik a Dunára nyíló tökéletes kilátást. 

Eke Dániel 
Kalászi Zoltán 
Pintér Márton (VERY GOOD OFFICE)

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »