építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Magyar Nemzeti Galéria „A” épület fogadótereinek kialakítása

Megvételben részesült
a 18-as pályamű,
szerzői: Dobos Hajnalka, Fodor Judit, Soltész László

Megvételben részesült
a 18-as pályamű,
szerzői: Dobos Hajnalka, Fodor Judit, Soltész László

 

MNG hallgatói pályázat megvétel - Dobos Hajnalka, Fodor Judit, Soltész László
MNG hallgatói pályázat megvétel - Dobos Hajnalka, Fodor Judit, Soltész László

 


Bíráló Bizottság értékelése

A terv érdekes vegyülete egyrészről a bátor nagyvonalúságnak, másrészről a problémák szőnyeg alá söprésének. Bátor döntéssel a vendégforgalmi bejáratot a jelenlegi gazdasági porta helyére javasolja, (a „B” épületrész bejáratához) miközben a gazdasági bejáratot –megoldatlanul- a jelenlegi „A” épületbejárathoz rendeli. Így a vendégforgalom bejárata valóban méltó és könnyen megtalálható helyre kerül, ugyanakkor a gazdasági bejárat teljesen megoldatlan marad, mivel nincsenek meg az ahhoz szükséges kisegítő terek (manipulációs előtér, átmeneti raktárak, gazdasági porta, stb.). Igazán nagyvonalú kiállító térsort hoz létre az „A” épületrész teljes kitisztításával, ugyanakkor nem ad megoldást arra, hogy az onnan kitelepített irodai és egyéb kiszolgáló funkciók hová kerüljenek. Összefoglalva ezt az ambivalenciát, a BB véleménye szerint ilyen mértékű funkcionális átrendezés csak a teljes épület („A”, „B”, „C” és „D” épületszárnyak) együttes átgondolásával, áttervezésével lehetséges csak.

A „B” szárnyba tervezett bejárati funkciókat térbe állítva, bútorszerűen fogalmazza meg, korszerű szemlélettel, nagyvonalúan. A tervezett bútorszerű elemek mozgatásával a funkciók méreteit az adott programhoz kapcsolódó igényekhez lehet igazítani. Az „A” épület aulájának terébe egy multifunkcionális térelemet javasol. Ez a tér a térben elem oldalfalainak nyitásával ill. zárásával több rendeltetésre is alkalmas lehet. A térelem tetejére az első emeleti kiállítótérből fel lehet jutni, ezzel a kiállító területek méretét növeli. A tervezett megoldás egyetlen hátránya, hogy méretei nagyok az aulatér nagyságához képest, az új kubus belefeszül a meglévő térbe.
Az „A” épületszárny tervezett új közlekedési rendszere (lépcső és lift) jól működő és alkalmas megoldás.

Ellentmondásossága ellenére a tervet bátorsága és nagyvonalúsága miatt a BB megvételben részesíti.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »