építészet : környezet : innováció

A Napraforgó-telep nyomdokain – területhasznosítási terv Pasarétre

Mint korábban már beszámoltunk róla, nagy nemzetközi sikert ért el az Akadémia Park két épülete, az Offícium és a Trafó irodaház is az International Property Awards idei díjkiosztóján. A Z. Halmágyi Judit és munkatársai által tervezett utóbbi létesítmény fejlesztése szinte teljesen egybefonódik a tágabb környezettel, annak kialakításával, ezért most bemutatjuk a kiemelt jelentőségű pasaréti helyszín területhasznosítási tervét is.

Bevezetés
A városi vegyes felhasználású fejlesztések a hely megőrzött karakterisztikáján alapulnak. Az újonnan tervezett megközelíthetőségi alternatívák modern urbánus metódusok és piaci értékek vezérelte elvek mentén alakultak ki. Az első fázisban az Akadémia Park multifunkcionális irodaépületté válik, míg a Trafó a fejlesztő székhelyeként funkcionál. Akár egy „info box”, egyszerre szolgál bemutatóteremként, valamint egy, a projektek értékesítésére alkalmas térként a beruházás komplexitását reprezentálva. Zöld értékeket az irodák humánkomfort-fokozatával és botanikai aspektusokkal kombinálva jutunk el a projekt esszenciájához. Az épület újraértelmezi a környező Bauhaus filozófiáját.

 

Akadémia Park, Pasarét, Budapest
A hely - beépítési diszpozíció
A hely - beépítési diszpozíció
 

 

A projekt részletes ismertetése
Az angol fejlesztési és építészeti pályázaton (International Property Awards) az ún. Trafó irodaház fejlesztése került benyújtásra. A pályázat lényege nem csak az épület bemutatása volt, hanem annak közvetlen és tágabb környezetbe való illeszkedése is fontos bírálati szempontként szerepelt, olyan, ma már elengedhetetlen alapkövetmények mellett, mint a környezettudatosság és fenntarthatóság. Így benyújtásra került az a 2008-2009 között a fejlesztővel és a későbbi módosított szabályozási tervet készítő várostervező szakággal közel egy éven át fejlesztett ún. masterplan, avagy mesterterv vagy területhasznosítási terv is.

 

A hely - a köz- és magánérdek összehangolása; 100 %-os vérkeringés, átjárhatóság
A hely karakterelemei
A hely - fejlesztési programelemek
 

 

A munkában a további, értékvédelmet, helyi karaktert, energetikai egyensúlyt, piaci és közlekedési körülményeket vizsgáló és a választ kialakító szakági tervezők együttesen vettek részt. Az így kialakult területhasználati valamint fejlesztési programtervnek két legfontosabb eleme a következő volt: terület teljes megnyitása (volt katonai hadapródiskola, majd honvédségi terület és a lovarda zárt falainak lerombolása) a környezet számára, valamint a két nagy zöldfelület, a lovaspálya és a volt felvonulási tér zöld parkká alakítása.

 

 
A transzformátor házból átalakított Trafó irodaház környezetben való elhelyezkedése
Vizualizáció, előzetes homlokzat tanulmányok
Vizualizáció, előzetes homlokzat tanulmányok

 

Bár Pasarétet mindenki zöld városi identitású körzetnek tekinti, a túlépítettség miatt valójában eltűntek a nagy, összefüggő, mindenki számára megélhető és használható területek. Ezt a terv biztosítani kívánta, azzal együtt, hogy csak nagyon kevés sűrűségnöveléssel növelte a szűk és tágabb környezetben hiányzó szolgáltatásokat. A profán kiszolgáló funkcionális elemek, mint akadálymentes feltárás, közlekedés, piactér, kis- és nagykereskedelem, irodák, városi sport és rekreáció, óvoda, idősek otthona, fürdő mellett olyan lelki motívumokra is odafigyelt, mint a hely hagyományához tartozó dísz- és haszonkertek, az örökölt ősfasorok gyönyörű élménye, valamint a hadapródiskola építészeti öröksége, és a trafóház (ipari) épített öröksége.

 

Vizualizáció, előzetes belső renderek
Vizualizáció, előzetes belső renderek
Vizualizáció, előzetes belső renderek
Vizualizáció, előzetes belső renderek
Vizualizáció, előzetes belső renderek
 

 

Mindezt az tette lehetővé, hogy a terület közlekedési feltárását és a működéshez szükséges feltöltést, így a külső területről érkezők számára a P+R parkolót, valamint a funkciókat ellátó szükséges parkolókat egy föld alá süllyesztett szervizútról (Hűvösvölgyi úttal párhuzamos) tártuk fel, így a tömbbelsőbe akadálymentesen gyalogosan vagy tömegközeledéssel érkezve lehet bejutni, és a belső területen kizárólag gyalogosan vagy álmodozva, elektromos járművel lehet csak közlekedni (kivéve természetesen mentők és tűzoltók).

A kerületnek szerződéses kötelezettségben vállalt módon, 99 évre a fejlesztő visszaadta a lovarda területét, melyet ily módon már szintén érdemes továbbfejleszteni, de az Akadémia Park területével való összenyitásával annak szintén spirituális része. Budapesten először terveztünk a biciklis út mellé külső lovas útvonalakat a közelben lévő természeti területek irányába.

 

A tervezett környezet látványterve
A tervezett környezet látványterve; XXI. századi haszonkertek
A tervezett környezet érkezési oldali feltárásának látványterve
 

 

A hagyományőrzés újraértelmezésével mind a közparkban, mind az épületeken a verandák megidézését tartottuk fontosnak, hiszen nem véletlen, hogy a mi klímánkban milyen fontos használati szerepük volt, éppen ezért voltak a mai modern kettős üveghomlokzatok előfutárai. További múltidézés a parkokban az orangerie-k és pálmaházak megidézése mellett azok újrahasznosítása téli-nyári botanikus kertként, valamint „hidrokultúrás városi tanyaként” hasznonnövények terjesztésére, melyet a parkban lévő gasztronómiai helyek, éttermek közvetlenül fel tudnak használni, valamint a botanikus kertekből ezt a kiskerti növénytermesztési tudást az emberek az otthonukba haza tudják vinni.

 

 
A tervezett környezet vásártere (virág, élelmiszer és bolhapiac)
A tervezett környezet közparkja nyáron
Energiahatékony és ökobarát méretezés

 

Egy ilyen karakterű fejlesztés esetén végül – az épületeket illetően – szintén a helyi eklektikus és Bauhaus épületek innovatív vonalát érdemes követni. Meg is született az a mondás, hogy itt a 21. század Napraforgó-telepét kell létrehozni magyar és külföldi várostervezők, építészek valamint tájépítészet bevonásával. Így egy városépítészeti ötletpályázat, majd később épületenként építészeti valamint köztér-design pályázat lebonyolítását javasoltuk.

Maga a Trafó Irodaház, mint a fejlesztő saját irodaháza és a fejlesztés ún. info-boxa került kialakításra. Az angol fejlesztési pályázaton nem csak az épület egyszerű, kissé iparias, de mégis elegáns volta, hanem az a tény győzött, hogy az épület mintegy „együtt lélegzik” a környezetével, mind kulturálisan, mind energetikailag.


Akadémia Park masterplan (mesterterv, területhasznosítási terv)

vezető tervező: Z. Halmágyi Judit
építész munkatársak: Pintér Tamás, Kréner Tamás, Kovács Péter
szakági tervezők: dr. Nagy Béla, Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt, László Éva, Szabó Gábor, Szigyártó Gábor, Karácsony Krisztián, Bite Pál, Szegő János
generáltervező: ZHJ Építésziroda Kft.

Masterplan Team
SCD Group - fejlesztő, fejlesztési koncepció: Somfalvi Péter, Dános Pál, Riesz Szabolcs, Horváth Emese
Műhely Zrt. - várostervezés, szabályozási terv: dr. Nagy Béla
ZHJ Építésziroda - generáltervező; masterplan (mesterterv, területhasznosítási terv), fejlesztési programelemek, városépítészeti koncepció és építészeti filozófia: Z. Halmágyi Judit
Dpi design - építészeti vizualizáció: Pintér Tamás, Kovács Péter, Kréner Tamás
Városi Tájkép Csoport - köztér design, karaktervizsgálat, vizualizáció: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt, László Éva
Tér-Team - tájtervezés: Szabó Gábor
SMG-Sisu - energetikai tervezés, megújuló és fenntartható energia: Szigyártó Gábor
Ecorys - piac elemzés, prognózis, program fejlesztés: Karácsony Krisztián
Vibrocomp - környezetvédelem: Bite Pál
Közlekedés Kft. - közlekedés tervezés: Szegő János

Köszönet Pásztor Erikának a hely kultúrtörténeti, szociális és a városi tanyának megfelelő hidrokultúrás technológia tárgyában, valamint Balajti Zitának a városépítészeti diszpozícióban, mert a Velük való beszélgetés inspirálta a tervet.

tervezés éve: 2008-2010
bruttó szintterület: 174.000
fejlesztő: SCD Group

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »