építészet : környezet : innováció

A szakadék szélén

Ennek a háznak a „légköre olyannyira életről árulkodó, hogy ha messziről, a Naprendszeren kívülről irányítanának rá egy infravörös távcsövet, rögtön tudnánk akkor is, hogy itt élet van.” A kölcsönzött mondatot James Lovelock, a Gaia elmélet megalkotója ugyan a Föld légkörére értette, a helyszínen tapasztaltak alapján azonban Répás Ferenc munkájára nagyon is relevánsnak tűntek ezek a szavak. 

Jéggel a talpam alatt, csúszkálva közelítek a törökbálinti házhoz. Nagy meglepetésemre tulajdonképpen egy szakadék felé tartok, szememmel nem is nagyon látok épületet. Az otthont szinte beazonosíthatatlanná tervezték az utca felől, mindössze egy horizontálisan elnyúló zárt homlokzat tűnik csak fel a garázsbejáróval. Itt valóban kíváncsivá kezd válni az ember.


A homlokzatok nemesebb megjelenést mutatnának akár az eredetileg tervezett téglaburkolattal, de a kiválasztott, időtálló fehér vakolatfajta is biztosítja a kortárs eleganciát. Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Egy antik Villa Romana is eszünkbe juthatna, az udvar azonban nem teljesen zárt., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

A domboldali telkek mellett nem kevés pro és kontra érv sorakozik, ebben az esetben a mérleg mégis az előnyök felé billent: a főváros autóval és tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető, az új ház telkén a külvilágtól elzártan lelhetünk kikapcsolódásra és a hegyekre is kápráztató a kilátás.


Az utcáról szinte láthatatlan az épület, és a tömeg, belsőudvaros szervezésével csak a hegyek felé nyílik meg. Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

A megrendelők konkrét igényeket szabtak: az épület legyen rejtett, épüljön hozzá fedett medence és lehetőleg egyszintes kialakítást kapjon. Minden mást a tervező fantáziájára és ötleteire bíztak. Ideális lehetőség ez a szabadon alkotásra, egyben nagy kihívás is, hiszen valljuk be, meredeken vonuló terepre földszintes házat tervezni - ráadásul medencével - nem hangzik könnyű feladatnak.


A megrendelők konkrét igényeket szabtak: az épület legyen rejtett, épüljön hozzá fedett medence és lehetőleg egyszintes kialakítást kapjon.,Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint



Metszetrajzok, Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Perfekcionista megoldásként összegezhetjük a végeredményt, amely az építész, a tulajdonos és kivitelező példaértékű összhangjának köszönhető. Majd négy méteres (!) alapozáson a ház lépcsőzetesen terül el délnyugat felé. Az utcáról szinte láthatatlan, és a tömeg — belsőudvaros szervezésével — csak a hegyek irányába nyílik tovább. Egy antik Villa Romana is eszünkbe juthatna, az udvar azonban nem teljesen zárt. A lenyűgözű  táj felé az átrium nyitva maradt, így inkább afféle kisléptékű Cour d’honneur rajzolódik ki. E kastélyokra jellemző megoldáshoz adott lesz a reprezentatív kert is, mely teraszosan folytatódik majd a telek messzi határai felé.

 

Nyáron minden helyiség teljesen nyitott lehet az udvarra., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Az udvar faburkolatos padjai egyben rejtett tárolók is., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

Főszárnya rejti a közösségi tereket. Legmagasabb szintjén emelkedik a konyha, melyet az előtér és egy kamra faburkolatos falai bástyaként fognak szimmetrikusan közre. E tömegjátékot követi a nappali mélyebb, hatalmas belmagasságú szintje. Rendkívüli érzés szemlélni a teret a konyha magas platformjáról, a hatalmas üvegfelületeken távolabb tekintve pedig a természet ejti újra rabul a tekintetet.


Alaprajz, Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint



Mennyezetbe simuló szagelszívót építettek be a konyhába, hogy semmi ne zavarja hegyekre néző kilátást., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Legmagasabb szintjén emelkedik a konyha, melyet az előtér és egy kamra faburkolatos falai bástyaként fognak szimmetrikusan közre., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

Az „U” alak egyik szárnyát a lakóegységek foglalják el. A folyosóra felfűzött gyerekszobákat követi a szülők külön lakrésze, mely egy nagy tolóajtóval elszeparálható lesz, amikor a gyerekek már nagyobbra nőnek. A hálók ideálisan keletre tájoltak, és minden szoba üvegajtóval nyitható a belső udvarra. Képzeljük csak el, milyen elképesztő légkört tud mindez teremteni nyáron.


A lakóegységek szárnya., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

A másik szárnyban volt hely egy vendégszoba számára is, de négyzetmétereinek jelentős részét a medence blokkja foglalja el. Üvegrendszerei nem csak a  udvar felé, de a mindig napsütötte délnyugati kilátás felé, valamint a sütögető terasz felé is nyithatóak.


A másik szárnyat javarészt a medence foglalja el., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint

 

Ebben az elegáns és logikus felépítésben a textúrák sem voltak utolsók. A udvart ölelő falakat vörösfenyő lécezés borítja a nyílászárókat összefogó szürke szálcementtel, és bár a fehér homlokzatok nemesebb megjelenést mutatnának mészkőburkolattal, (vagy akár az eredetileg tervezett téglaburkolattal), azért a kiválasztott, időtálló fehér vakolatfajta is biztosítja a kortárs eleganciát.



Az udvart ölelő falakat vörösfenyő lécezés borítja., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Hófehér betonlépcsők, fafelületek és robosztus szürke nyílászárók. Minden beépített szekrény, vagy tároló praktikusan rejtőzködik a letisztult felületeken. A hely szelleme mégsem túl steril, mert aminek látszódnia kell, az bizony látszik is: ilyen kedves részlet az autómodellek polcrendszere, vagy a nappali fehér falát megszínesítő poliptichon festmény.


Főszárnya rejti a közösségi tereket., Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint



Tervezés: DÉR - Építőművész Kft., Helyszín: Törökbálint, Év: 2018., fotó: Jaksa Bálint


Egy ház nem csak a külleméről szól: rendkívüli gépészetének szinte lakható helyiséget alakítottak ki, és a medence jókora masinája is különálló részt kapott. A rack szekrényt szinte esztétikai jelzőkkel lehetne illetni és ehhez kapcsolódik a tény, hogy a ház javarészt okos is. A napkollektorok és a föld hőenergiáit kihasználó fűtés mindemellett azért igyekszik rendszer szerint energiatakarékosan működtetni a házat. Ép testben ép lélek — ezen az elven működik a hely. Nem csak otthon ez a ház. Több annál: egy lelkiállapot.

 

Pleskovics Viola

 

vélemény írásához jelentkezzen be »