építészet : környezet : innováció

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

800 ezer forintos megvételben részesült a DU-PLAN Kft. pályaműve.
tervezők: Pelényi Margit
munkatársak: Hajdú Veronika, Sztranyák Gergely, Kósa Balázs

800 ezer forintos megvételben részesült a DU-PLAN Kft. pályaműve.
tervezők: Pelényi Margit
munkatársak: Hajdú Veronika, Sztranyák Gergely, Kósa Balázs

30. bírálati sorszámú pályamű

 

DU-PLAN Kft.
DU-PLAN Kft.

Részletes bírálat

Építészeti minőség
A pályamű szellemes módon alakítja a meglévő épületeket. Tömegképzése jó: az SZTK magas tömegéhez kapcsolja a színház zsinórpadlását, így egyetlen tömbbé foglalja őket össze. Negatívuma, hogy az épület nélkülözi a színházszerű arculatot. Újszerű megoldást inkább a Park felőli hátsó homlokzata kínál.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A jelenlegi teret a terepszint viszonyok kihasználásával, nagyvonalú rézsűvel és a meglévő SZTK magas tömegének ügyes felhasználásával osztja szét két funkcionális egységgé. Pelikán park kapcsolata vitatható: háromszög alakú átriummal oldja meg.
A patakot a Honvéd útig tóvá duzzasztja, melyet felvonó híddal kapcsol a főtengelyhez, melyben átnyúló úszószínpadot tervez, így kicsit a parkot – patakot is igénybe veszi.
A létesítmény közlekedési kapcsolatai gyalogos és gépkocsiforgalom szempontjából átgondoltak. Jól takartan oldja meg a teherforgalmi kapcsolatokat. Gyalogos közlekedési szempontból is minden irányból jól megközelíthető. A pályázati kiírás szerinti körforgalmi csomópontot módosítással veszi át. (A Március 15. tér csatlakozó útját egyirányúsítja.)
A parkolóházat nem csak lesüllyeszti, hanem két szintben (földszintben + pince szint) helyezi el. (össz: 150 db szgk., parkoló) 4 db buszparkolót a Deák Ferenc u. felől jelez.

A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
A pályamű a meglévő épületeket megtartja. A kiemelkedő zsinórpadlás jó elhelyezése áldozattal is járt: az egyik oldalszínpadot elhagyta. Megfontolandó javaslat. Az MSH előépületét átalakítja, a volt SZTK helyiségeit öltözőknek, TV stúdióhoz felhasználja. A színház tereit az SZTK tömegébe nyitott lépcsőn keresztül közelíti meg, mely hangsúlyos is, és – az oldalszínpad elhagyásával – nagyon tömör közlekedő terekhez vezetett. A megmaradó SZTK épület felső szintjeire telepített TV stúdió – az irodák normál és a stúdiók dupla belmagasságával – nagyon jó megoldást tudott biztosítani. Az előcsarnok, étterem, előadótermek kapcsolata megoldott, de csak lépcsők, folyosók közbeiktatásával.
Színháztechnika:
Az oldalszínpad megnyitása a Park fele nem szerencsés. A IV. emeleti stúdiószínház megközelítése nehézkes, büfé és ruhatár ezen a szinten nem található. Rendezvényterem öltözői 2 szinttel feljebb vannak, a díszletek beszállítása is nehézkes.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
A kettő épületből legtöbbet őriz meg a terv, a kulturális funkciókat is hasonlóan konzervatív módon szolgálja, valósítja meg. A közös előcsarnokkal és belső udvarral kulturált átvezetést biztosít a Pelikán park felé. A jól tervezett belső terekkel könnyű közönségforgalmat biztosít, kivéve a stúdiószínpad beszorítottságát, nehéz megközelítését. Vitatható többletet szán a terv az SZTK épületéből képzett kapunak. Az oldalszínpadnak a patak felé történő megnyitása és a víziszínpadba való folytatása eredeti, de nem kellően kidolgozott ötlet.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
Miközben ez az egyik legtömörebb, legkisebb területű pályamunka, a meglévő épületeket is megtartja. A térfelszín jelenlegi szintkülönbségeit kihasználja, így mérsékelt földmunkával helyezi el a terepszint alatti parkolókat. Gazdaságosan megépíthető.
Fenntartása hasonlóan gazdaságos, hisz a fűtendő – hűtendő légtér is a legkisebbek közé tartozik. A gépészeti helyiségek helyét az SZTK alagsorában adja meg, de megoldását nem részletezi.
Az épület összterülete kereken 15 ezer m2 tehát egyik-másik pályamű területének felét sem éri el.
A szorosan összefüggő terek miatt az ütemekre bontott építés kizárt.

vélemény írásához jelentkezzen be »