építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A tejgyár látogatóközpontja

Ha egy épület kiemelt figyelemre számít, különleges módon illik megépíteni. A luxemburgi Luxlait egyedi megjelenésével sokakat vonz. A berlini Studio klv a Vitarium interaktív látogatóközpontot a luxemburgi Bissenben, nem messze a fővárostól álmodta meg, a tejgyár területén. Az épület aranyszínű rézötvözet (alumínium és réz) burkolatának köszönhetően a táj egyik látványossága.

Ha egy épület kiemelt figyelemre számít, különleges módon illik megépíteni. A luxemburgi Luxlait egyedi megjelenésével sokakat vonz. A berlini Studio klv a Vitarium interaktív látogatóközpontot a luxemburgi Bissenben, nem messze a fővárostól álmodta meg, a tejgyár területén. Az épület aranyszínű rézötvözet (alumínium és réz) burkolatának köszönhetően a táj egyik látványossága.

 

Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
 

 

A fővárost északról közelítve, a roosti iparterület után a természeti környezetből nem mindennapi jelenség tűnik ki. A gyár lenyűgöző helyszínt választott új épülete számára, a már a síkság távolabbi részeiről is észrevehető magányos épület elegáns látványt nyújt. A telep északnyugati végén rendhagyó módon takarítottak meg helyet: a kétszintes épületet, amiben egy független fejlesztői labort helyeztek el, szinte bevájták a bekötőút és a gyártóterület közé. Ezen az épületen keresztül is el lehet jutni a terület délebbi részén elhelyezkedő Vitariumhoz. A kiállítóközpontban a látogató mindent megtalálhat, aminek köze van a tejtermékekhez és az egészséghez. 2000 négyzetméternyi alapterületével méltán büszkélkedhet a multifunkcionális központ címmel: a kiállításon kívül megtalálható itt önkiszolgáló étterem, presszó, társalgó, konferencia- és bemutatóterem is.

A modern komplexum zavartalanul illeszkedik a szelíd, dombos tájképbe, és szoros kapcsolatot biztosít az ipari terület és vidéki helyszín között. A zöldterületek és az alumínium-rézötvözetből készült épületburkolat aranyszínű árnyalatának tökéletes harmóniája modern technológia szembetűnő jelenléte mellett elősegíti a természetes környezet szépségének megőrzését. A korábbi jellegzetességek az új, csúcsminőségű és kiválóan megmunkált, meleg tónusú és matt fényű rézötvözet zsindelyekkel olyan figyelemfelkeltő és kirívó egyveleget alkotnak, ami teljes mértékben feledteti velünk a szürke tónusú, ipari kockaépületeket, amelyekben a cég adminisztratív központja található és a tejtermékek gyártása folyik.

 

Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
 

 

Az épület kontúrjai emlékeztetnek a vidéki környezetre jellemző oromtetős házakra. A burkolat a modern építészet elképzelése alapján az épület bőre, melyet a homlokzat és a tető látható átmenet nélküli, hullámzó egybeolvadása tovább erősít. A beruházás, és annak eredménye valójában kapocs, ami a hagyományost a modernnel, a háztájit az ipari termeléssel fűzi össze.

Az épület három különböző, de egymással szorosan összekapcsolódó részre tagolható, amelyeket az épület homogén borítása fog össze. Csak az északi szárny egy részén törik meg az aranyszínű fedés, itt kupolás tetőablakokat és áttöréseket helyeztek el. A keleti és nyugati oldalon megvalósított zománcozott burkolat kiemeli az egyébként folytonosan futó rézlemezek drámai hatását. A réz csúcsminőségű anyag, felidézi hagyományos kapcsolatát a magas higiéniai igényeket támasztó élelmiszeriparral, és nem ismer kompromisszumokat a fenntarthatóság és az élettartamhossz terén.

 

Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
 

 

Az épület bekötőút felőli oldalán az emelet kiugrik a földszinthez képest, és menedéket nyújt a betérőknek. A recepciós pult, az étterem és a lift között található a „Vitarium szíve", ahol a 45 terminál bármelyikén felfedezhetik mindazt, amit a tejtermékekről és az egészséges táplálkozásról tudni kívánnak. Gyerekek és felnőttek is találnak a korukhoz és érdeklődésükhöz illő elfoglaltságot. Kis mérlegek segítségével összevethetik egy pohár tej és egy szelet pizza kalóriatartalmát. Egy túlméretezett Tetris játékba csöppenve élelmiszereket gyűjthetnek és megfigyelhetik egy biciklin ülő csontváz mozgását. Egy hosszú padon ülve a fiatalabbak különböző témájú animációs filmeket nézhetnek meg szemmagasságukhoz igazíthatott monitorokon. A kiállítás legkiemelkedőbb része valószínűleg a 3D mozi, amit egy különálló, ovális teremben rendeztek be. Az interaktív kaland világát egy alagút köti össze a gyártási területtel, hogy a vezetett túrák alatt is zavartalanul elérhessék egymást a két épületrész dolgozói.

A berlini Studio klv az épület tervezésén kívül a teljes interaktív kiállítás létrehozásáért is felelős. A lausanne-i székhelyű, GMT Concept nevű vállalkozás felügyelte az építési munkálatokat, illetve végezte az építkezéssel kapcsolatos adatgyűjtést.

 

Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
Vitarium - tervező: Studio klv
 

 

A mezőgazdaságért és egészségügyért felelős minisztériumon kívül az oktatási minisztérium is részt vett a Vitarium tervezésében, ami valójában már tizenöt évvel ezelőtt elkezdődött. Ez egyértelműen igazolja a Luxemburgi Hercegség kulcsszerepét az egész beruházás létrejöttében. Az idegenforgalmi minisztériummal karöltve a Luxlait képes a Vitarium hírét messze az országhatáron túlra is eljuttatni. A gyárépület aranyfényű rézburkolatának ragyogása pedig már messziről fogja jelezni a forgalmas A7-es autópályáról érkező vendégeknek, hogy nem mindennapi látványban lehet részük, ha betérnek ide.

 


tervezés: Studio klv, Berlin
rézmunkák kivitelezője: Kalbfuss GmbH, Deudesfeld-Desserath (D)
tulajdonos: Luxlait Association Agricole
átadás éve: 2010

A réz építészeti felhasználásának szentelt, rendszeresen frissített Copperconcept.org portálon számos további, gazdagon illusztrált projektbemutatót tekinthet meg. A Copperconcept.org mobilalkalmazása iPhone-ra és iPad-re ingyenesen letölthető az iTunes áruházból. 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »