építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Tektum irodájának bővítése Kolozsváron

Több évig húzódó tervezés és építés után tetőtérrel bővült a Tektum építésziroda Tóthfalusi Gábor és Tulogdy László koncepciója alapján. A város központjában, műemléki környezetben álló sarokház átalakítása több szempontból is nagy kihívást jelentett a tervezőknek – a beavatkozás kulcseleme a lépcső és a tetősíkot megtörő új tömeg lett. 

2005-ben költöztünk be irodánkba. Az épület (amely egy 30 m2-es sarokrész volt) Kolozsvár központi részén található. Irodánkat az akkori szükségleteknek és elvárásoknak megfelelően rendeztük be, az évek folyamán azonban nőtt az iroda létszáma. Több lehetőség is felmerült az épület jobb kihasználására, mi a legcélszerűbbnek az iroda vertikális bővítését tartottuk. 2006-ban indítottuk el az engedélyezési procedúrát, amit csak 2010-ben sikerült véghezvinni. 2010 őszén elkezdtük a bővítési munkálatokat. Két problémával is szembesülnünk kellett. Az egyik, hogy nem volt lehetőségünk kiköltözni a bővítés ideje alatt a földszinti helyiségből. Úgy kellett megszerveznünk a munkálatokat, hogy a földszinten mi tovább dolgozhassunk. A másik problémánk az aggasztó gazdasági válság volt, amely komoly kihívások elé állított bennünket is. Így nehezen és több ütemben sikerült csupán a bővítést kivitelezni. 2012 első felében sikerült beköltöznünk.

2005-ös állapot

Utcai homlokzat, fotó: Andrei Neamtu

Részlet, fotó: Andrei Neamtu


Az épület a város központjában helyezkedik el, a középkori városfal tőszomszédságában, egyben történelmileg védett övezetben. Az épületrész egy saroktelken található és utcafrontra nyílik, funkcionálisan előtérből, főzőfülkéből, mosdóból és egy irodából állt. Az építkezés után az emeleten, a meglévő tető hajlásában létrejött még egy iroda. Figyelembe véve, hogy saroképületről van szó, több skicc után úgy döntöttünk, hogy a tetősíkot egy új, markáns üveg tömeggel törjük meg. Az újonnan képzett tömeg a meglévő tetősíkból van kiszakítva. Az új képződmény, habár jelzi a beavatkozást, nem agresszív.

Párkány, fotó: Andrei Neamtu

Lépcső, fotó: Andrei Neamtu

Tetőtér, fotó: Andrei Neamtu


Statikai és kivitelezési szempontból - a meglévő épület terhelésének és a beavatkozás minimalizálása érdekében - fémszerkezetes megoldást gondoltunk ki, amely csupán három pontban érinti a meglévő falakat. Ezzel a megoldással nem volt szükséges lebontani a térdfalakat és a födémet is csak az új lépcső környékén bontottuk ki. A földszinten az átalakítás csak a lépcsőre korlátozódott. A lépcső sok odafigyelést igényelt a tervezés és a kivitelezés szempontjából is. Az emeleten a koncepciónk alapján nagy, egyterű helyiség alakult ki, meghagyva a tetőszerkezet formáját. A szomszéd tűzfalnál folytattuk a meglévő bontott falat az emeleti résznél is. A homlokzaton sikerült kicserélnünk a földszinti ablakokat, újravakolnunk a felületet és átalakítanunk a már nagyon megrongálódott lábazati követ és párkányt.

Tóthfalusi Gábor

vélemény írásához jelentkezzen be »