építészet : környezet : innováció

A volt NDK-nagykövetség átalakítása

"Az áttervezés során az eredetileg kétemeletes ház újabb visszahúzott emelettel bővült, igazodva a környező épületek magasságához és tömegéhez. Az épület teljes belső kialakítását az építés óta eltelt évtizedek alatt megváltozott igényeknek eleget téve terveztük át."
A StefániaPark Irodaház tervezője a HAP Tervezőiroda Kft.; építész: Winkler Barnabás és Baranya Szabolcs; munkatárs: Kiss Csaba; belsőépítész: Radnóti Tamás

StefániaPark Irodaház - felújítás előtti állapot
A Stefánia úton 1968-ban keletnémet tervek alapján épült az NDK követségi épülete. A kettészakított Németország újraegyesítése után rövid ideig itt működött az egyesített német követség is. Az épületet a német kormány alkalmatlanság miatt néhány év használat után eladta. Többszöri tulajdonosváltás után került az IVG Development Hungary fejlesztőtársaság tulajdonába. Az új tulajdonos megbízásából alakítottuk át az egykori követségi épületet 2007-2008-ban irodaházzá.

Az áttervezés során az épület külső látszóbeton pilléreit felújítva és a szerkezetileg szükségtelennek bizonyult vízszintes merevítő elemeitől megfosztva, az épület monolit vasbeton födémszerkezeteivel nagyrészt megtartottuk. Két, a Stefánia útra merőleges tengelyre szimmetrikusan elhelyezkedő – lépcsőházat, felvonót és WC-csoportot magába foglaló – új blokkal oldottuk meg az épület belső vertikális forgalmát ill. a bériroda területeket kiszolgáló vizesblokk szükségletét. Az áttervezés során az eredetileg pinceszinttel rendelkező, földszint és kétemeletes épület újabb visszahúzott emelettel bővült, igazodva a környező épületek magasságához és tömegéhez. Az új szintet körbefutó tetőterasz keretezi, a faburkolatú pihenőterület felett az épület szerkezetéből kinyúló, árnyékoló konzolok védik a homlokzatot az erős napsugárzástól. A terasz mellvédje – az eredeti vasbeton párkány hatását védendően - keret nélküli edzett üvegből készült.

 

StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila

 

A markáns látszóbeton pillérek mögötti homlokzatok szürke árnyalatú, hő- és hanggátló üvegezéssel kialakított függönyfal szerkezetűek. Az átrium határoló falai a külső homlokzatképzéssel azonosak, attól csak a megkívánt épületfizikai tulajdonságukban térnek el.

 

StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila

 

Az épület teljes belső kialakítását az építés óta eltelt évtizedek alatt megváltozott igényeknek eleget téve terveztük át. Az aszimmetrikus bejárat baloldalán a Stefánia út felé kiülős kávézó létesült, téralakításában kapcsolódva az épület közepén újrafogalmazott üvegfedésű átriumhoz. A négyszintes belső tér bejárattal szembeni homlokzati üvegfala az enyhén lejtő üvegtetővel közel kilencven fokot bezáróan ferde síkú. A két üvegfelület ilyetén elhelyezkedése folyamatosan tükrözi az irodaház feletti égbolt látványát az átriumot határoló ferde felületen, evvel is növelve a belső tér külső térhez való kapcsolódását.

 

StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila
StefániaPark Irodaház - HAP Tervezőiroda, fotó Polgár Attila

 

Az épület gépészeti kialakítása a kor igényeit kielégítően teljesen új. A StefániaPark-ot övező kert a szükséges gépkocsik elhelyezésével együtt gazdag zöldterülettel rendelkezik, az eredeti állapot burkolt felületeinek nagyarányú elbontásával jelentősen megnőtt felületen kialakítva.

Winkler Barnabás (szöveg), Polgár Attila (fotó)


StefániaPark Irodaház
Budapest XIV., Stefánia út 101–103.

generáltervező: HAP Tervezőiroda Kft.
építészet: Winkler Barnabás és Baranya Szabolcs felelős tervező
építész munkatárs: Kiss Csaba
belsőépítész: Radnóti Tamás
statika: Honti Gábor
gépészet: Kéry Tamás
elektromos: Kósa László
kert és zöldterület tervezés: Karádi Gábor - Land-A Kft.
kivitelező: Arcadom Zrt., Lovas László építésvezető
építtető: IVG Development Hungary Kft., Kay-Uwe Blandow, Radics János
eredeti tervező: Professor Fritz Kühn
az eredeti épület épült: 1965–1968

8 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »