építészet : környezet : innováció

America’s Cup Building sportközpont - Valencia, Spanyolország

A valenciai ipari kikötő újjászervezésének központi elemeként az épület az Amerikai Kupában résztvevő csapatok és szponzoraik számára szolgált központi bázisul, emellett a nézőközönség találkozóhelyévé vált, ahonnan követni lehetett a verseny eseményeit. Tervező: David Chipperfield Architects

A 2007-ben Valenciában megrendezett Amerikai Kupa számára készített új épület tervezése, tervrajzai, valamint építése, a 2005. júniusában érkezett felkérés után, 11 hónap alatt fejeződött be.

Az épületet és az azt körülvevő parkot már a 2006. májusában és júniusában kezdődő tengeri vitorlás (regatta) verseny elődöntői számára megnyitották. Az épület és a park szolgált az Európában több mint 150 éve először rendezett első tengeri vitorlás verseny
társadalmi központjaként.

 

fotó: Duccio Malagamba
fotó: Duccio Malagamba
fotó: Hisao Suzuki

 

A valenciai ipari kikötő újjászervezésének központi elemeként az épület az Amerikai Kupában résztvevő csapatok és szponzoraik számára szolgált központi bázisul, emellett a nézőközönség találkozóhelyévé vált, ahonnan követni lehetett a verseny eseményeit. Az épület közvetlenül a mélygarázs fölött kialakított parkolóhoz kapcsolódik, az épülettől a kikötőig egy magasított nézőteret alkotó stég húzódik, bárokkal, éttermekkel és információs ponttal.

A stég egy újonnan kialakított csatornára néz, mely összeköti a kikötőt a part menti versenypályákkal. Északról egy 100.000 m2 területű park köti össze a várost az új tengerparttal.

A 10.000 m2 alapterületű, négyemeletes épületet egy sor kiálló és eltolt vízszintes sík alkotja, mely a tengerig kinyúlva árnyékot ad, valamint zavartalan kilátást biztosít. A földszint VIP vendégek fogadó helyeként szolgál, itt található egy, a közönség számára is nyitott, csatornára néző étterem. Az első szabadtéri szint mindenki számára nyitott, tele van apró üzletekkel, egy zavartalan kilátást biztosító stéggel kapcsolódik a parkhoz. A második és harmadik szintek a VIP vendégek kiszolgálására rendezték be. Itt található a “Foredeck Klub”, egy étterem, egy wellness központ, az Amerikai Kupa vezetősége, valamint Louis Vuitton és a Consorcio Valencia 2007 számára fenntartott hall.

 

fotó: Duccio Malagamba
fotó: Duccio Malagamba
fotó: Hisao Suzuki

 

Az épület beton szerkezetű, minden szinten körbefutó, mélyen benyúló, konzolos árnyékvetők biztosítják a zavartalan és árnyékolt kilátást a stégeken lévők számára. A szinteket, hatalmas külső lépcsősorok és rámpák kapcsolják össze.

Az épület kivitelezésénél anyagok szűk skáláját használták fel: fehérre festett acél díszíti a beton szerkezet széleit, a mennyezetet fehér fém panelek és a beléjük süllyesztett, egyenes világító testek alkotják, a külső szintek padozata tömör deszka burkolat, a belső padozat pedig fehér műgyanta. Egyszerű, világos színű berendezés ellensúlyozza a szerkezet túlsúlyban levő fehérségét és különíti el az egyes területeket az épületen belül.

szöveg: Mies van der Rohe Díj – kiállítás sajtóanyaga


Megrendelő: Consorcio Valencia 2007
David Chipperfield Office Team: Andrew Phillips, Melissa Johnston, Jochen Glemser, Regina Gruber
b720 Office Team: Peco Mulet, Sebastián Khourian, Laia Isern, Cristina Algás
Belsőépítész: Cassina Contract / Paolo Cassina
Világítástechnika: Artec Luminotecnia / Maurici Ginés
Művezetés: Grupotec / Javier Abad
Statika: Grupotec / Javier Abad; Boma / Agustín Obiol, Huguet Alicia
Fő építési vállalkozó, kivitelező iroda: UTE Foredeck / Javier Ceres

vélemény írásához jelentkezzen be »