építészet : környezet : innováció

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

2011. október 3-án az Iparművészeti Múzeumban adták át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat. A díjazott termékek és alkotók a hazai dizájn sokszínűségét és különféle törekvéseit villantják fel. Az alkotások között többek között lebegőkabin, háromlábú kandalló, térbeli verseskönyv, idő-ékszer, a tervek között pedig öko-autó, bajonett-tégla és kisméretű mosógép szerepel.

A Magyar Formatervezési Díjat Termék, Terv és Diák kategóriában adták át, illetve több különdíj is gazdára talált.

Magyar Formatervezési Díj – Termék kategória

 • COCODICE, készségfejlesztő játékcsalád

Alkotók: Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Nagy Richárd, Nagy Zsuzsanna, Oravecz András, Sümegi Éva
Gyártó: Co&Co Communication Kft.

A COCODICE termékcsaládot matematikusok, pedagógusok bevonásával fejlesztették ki, de a játékszabályok kialakítói között van például az ötszörös Rubik-kocka világbajnok, Kuti Mátyás is. A Rubik-kockához hasonlóan, a COCODICE egyik játéka is forgatható a kis kockák körül, utóbbi esetében azonban egy kockának az egyes oldalain annyi forgástengelye lehet, ahány kis fekete és fehér kockából van összerakva egy oldala, tehát a kocka térben kiforgathatóvá válik.

 

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat, fotó: Garai Péter
Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat, fotó: Garai Péter
 

 

A kombinatorikai készségeket fejlesztő COCODICE-t a 4 és 12 éves kor közötti gyermekek esetén tartják a leghatékonyabbnak. A mágneses kis kockáktól kezdve egészen a nagyobb méretű, akár 40 cm-es, ülésre alkalmas puffok is megtalálhatóak a palettán. Kreativitással bármelyik játékos új szabályokat alakíthat ki az elemekhez, így gyermekek és szakemberek visszajelzéseit is beépítik a további tervezésbe, ezért a COCODICE piaci bevezetését folyamatosra tervezik. A dobókocka elvén alapuló készségfejlesztő játék több mint 3 éves tervezési időszaka 2011 tavaszán meghozta első gyümölcsét: elnyerték a designerek Oscar Díját, a Red Dot Design Award Díjat.


COCODICE, készségfejlesztő játékcsalád

 

Magyar Formatervezési Díj – Termék kategória

 • SPARROWBAG, tölthető homokzsák törzsedzéshez


Alkotók: Maurer Klimes Ákos
Forsave Kft.: Babák Eszter, Füles Károly, Miklósi József, Soldos Péter
Gyártó: FORSAVE Kft.

Homokzsák lehet az új fitneszirányzat kiegészítője! A homok lehetőséget ad erősebb fogásra, valamint a tartó- és mozgató izmok együttes stimulálására. Sportoló adta az ötletet, az orvosok is támogatják, edzők és egyesületek pedig tesztelték az új sporteszközt. A tervezésnél kiemelt hangsúlyt kapott az ergonomikus forma megtalálása, valamint az utántölthetőség kérdése. A forma a fix fogás nélküli nehezített alkalmazást támogatja, de közben kényelmesen és praktikusan használható.

 

Dr. Takács Imre, fotó: Garai Péter
Bendzsel Miklós, fotó: Garai Péter
 

 

A SPARROWBAG a sportszerpiac Core tréning ágazatának képviselője, amely azt jelenti, hogy a törzs izmaira fókuszálva egy gyakorlattal több izomcsoportot fejleszt egyszerre, miközben nem csak a törzs izmaira, hanem a test más izomcsoportjaira is kifejti a hatását.


SPARROWBAG
SPARROWBAG

 

Magyar Formatervezési Díj – Termék kategória

 • Relaxációs lebegő kabin

Alkotó: Huszár András
Gyártó: FLOAT SPA Kft.

Alvás közben a gravitáció okozza a legnagyobb ingerhányadot szervezetünk számára. Ennek a problémának a kiküszübölésére alakították ki a relaxációs lebegő kabint. A kabin a tökéletes relaxáció élményén túl különböző egészségügyi problémával küzdők – gerincprobléma, különböző bőrbetegségek, fokozott stressz – számára is hatékony terápiás eszköz.

A kabin egyedülálló higiéniai és üzemeltetési tulajdonságokkal rendelkezik: biztosítja a sóoldat állandó 36 °C-os hőfokát és a víz tisztaságát akár 1000 lebegés esetén is. A berendezésnek éppen ez a lényege: a vendég mindig tökéletesen tiszta és üres lebegőkabinnal találkozik, és a szeme láttára telik meg Holt-tengeri sóoldattal. A berendezés a használatot követően a teljes lebegést létrehozó víztömeget egy külső komplex szűrő-, és fertőtlenítő rendszerrel megtisztítja és tárolja a következő lebegés megkezdéséig. Az üresen maradt kabint speciális fertőtlenítő szerrel tisztítják ki, majd törlik szárazra.

A tervezés megkezdésétől a gyártásáig, 2011 elejéig két év telt el. A termék formáját és arculatát a kavicsforma inspirálta, a földszínek, az organikus formavilág, a természetes anyagok, a kellemes illataroma dominálnak benne.

 

Relaxációs lebegő kabin
Relaxációs lebegő kabin
 

 

Magyar Formatervezési Díj – Terv kategória

 • Bajonett-tégla

Alkotó: Bálint Ádám

A Bajonett-tégla egy olyan háromkarú, síkban és térben is kötést biztosító elem terve, melynek térbeli kötéseit bajonett-szerűen kapcsolódó szárai biztosítják. Újdonsága, hogy kötőanyag nélkül is felhasználható és egyszerű sorozatgyártással előállítható, vízben is használható.

A tervezőt – képzőművész volta révén – először a keletkezett anyagok esztétikája, a kirakások variációinak organikus jellege foglalkoztatta, csak később fedezte fel, hogy a Bajonett-tégla építőelemként is hasznosítható, így pl. alkalmas kerítésfalak, gátak, zsaluzások, boltozások, burkolatok építésénél, sőt napelemek összekapcsolásánál is. Felhasználásától függően készülhet különféle anyagokból, különböző színekben, különböző vastagságban.

A geometriának döntő szerepe volt a tervezés során; Bálint Ádámot elsősorban Brunelleschi – spirálisan, halszálka-mintásan rakott téglákból álló – firenzei kupolája inspirálta, de merített Martin Escher munkásságából, a Fuller-féle geodéziai kupola szerkesztési elvéből és az arabeszkekből is. A Bajonett-tégla szabadalmaztatva van és formaoltalom alatt áll. Ádám a közeljövőben a nemzetközi védelmét is kezdeményezi; a gyártáshoz és a forgalmazáshoz pedig partnert keres.

 

Bajonett-tégla
Bajonett-tégla
 

Magyar Formatervezési Díj – Terv kategória

 • ANTRO SOLO öko-autó


Alkotók: Üveges Péter, Hegedűs Zsolt, Szentkirályi Miklós
Gyártó: Antro Nonprofit Kft.

Szelídebb jövőkép, szimpatikusabb világ és együttműködőbb közlekedési morál inspirálta többek közt az ANTRO SOLO öko-autó [http://solo-duo.hu/] alkotóit. A működő koncepcióautó lágy, trendektől elrugaszkodott világképe az áhított jövőt szimbolizálja.

Az elkészült 3+1 személyes koncepcióautó tervét hazai fejlesztők a közlekedési szokások újragondolásával készítették. A fejlesztési szakasz eddig közel öt éven át tartott, részben hazai pályázati pénzekből finanszírozva. Ez idő alatt a fa karosszéria-változat, a fa ergonómiai keretszerkezet, valamint a szilárdságtani és aerodinamikai számítógépes szimulációk készültek el.

Az ANTRO SOLO kísérleti öko-autó olyan hibrid, többcélú, ultrakönnyű, összeépíthető járműcsalád, melynek kísérleti formája közel 100 km megtételére képes. A működéséhez az energiát akkumulátorokból, napcellákból kapja, kialakítás alatt van egy taposópedál-generátor. A fejlesztések továbbviteléhez tőkebefektetésre van szükség. „A tervet a Time magazin 2010-ben beválasztotta az 50 számukra leginnovatívabb fejlesztés sorába. A listát a világ fejlesztéseit figyelemmel kísérő naprakész szakavatott emberek állították össze” – mondta Üveges Péter.

 

ANTRO SOLO öko-autó
ANTRO SOLO öko-autó
 

 

Magyar Formatervezési Díj – Terv kategória

 • Electrolux Shine Project mosógép


Alkotó: Electrolux Industrial Design Center Europe / Fabric Care Team
Gyártó: Electrolux

Kisméretű lakóterekben ruhák tisztítására a fürdőszobai környezet a legmegfelelőbb – ezen a tényen alapulnak az Electrolux Shine Project mosógépek, amelyek az aktuális urbanizációs és ökológiai problémákra keresik a választ.

„A mosógépek kialakításában a letisztultság és a fény játéka inspirálta az Electrolux európai design csapatát az ergonómiai elvárásokon túl” – mondta Szabó Levente, akinek csapata mérnökökkel és marketing szakemberekkel működött együtt. A helykihasználás, illetve a gép és a felhasználó közötti viszony is fontos szempont volt a tervezés során. „A mosógép falra szerelhető változata 1,5-2, míg a szabadon álló 3 kiló ruha tisztítására alkalmas. A betöltés után egy érintős kezelőfelületen lehet kiválasztani a funkciókat, az aktuális mosási folyamatot az ajtó körül végigfutó fény mutatja” – vezetett be a felhasználás rejtelmeibe Szabó Levente. A visszafogott látványú, energia- és víztakarékos mosógép forgalomba helyezésének időpontja még nem nyilvános.

 

Electrolux Shine Project mosógép
Electrolux Shine Project mosógép
 

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória

 • Nissyoku


Alkotó: Toronyi Péter

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MA formatervező szakán tanuló Toronyi Pétert mindig is érdekelték a lámpák, fantasztikusnak tartja, ahogy a fény élettel tölti meg az élettelen tárgyakat; éppen ezért a környezetében is sok lámpa van. A napfogyatkozás szépségét, ritkaságát jeleníti meg a két gömb áthatásából létrejött Nissyoku lámpa, amely használható csillárként, falilámpaként és asztali lámpaként egyaránt. A tervezési és prototípus gyártási folyamat fél évig tartott. Péter elképzelése a fröccsöntés, mert így lehet nagy darabszámban a legegyszerűbben és leggyorsabban legyártani a lámpát. A sorozatgyártás érdekében már folynak a tárgyalások egy hazai céggel.

A Nissyoku a japán KOIZUMI International Lighting Desing Competiton for Students című hallgatói pályázaton első helyezést ért el, és elnyerte az ehhez a versenyhez kapcsolódó webes szavazás Excellent Design díját is. Péter a lámpán kívül tervezett már többek között arculatot borospincének, Paprikumnak elnevezett paprika mozsarat, illetve mosógépet is.

 

Nissyoku
Nissyoku
 

 

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória

 • Tripod – háromlábú kandalló


Alkotó: Domán Rajmund
Gyártó / Megrendelő: WAMSLER SE.

„Kutatással kezdtem a tervezést, és azt vettem észre, hogy a kályhapiac nagyon egyhangú. Elhatároztam, hogy szakítok a komor forma- és színvilággal, és egy élénk, kedves kandallót tervezek” – mondta Rajmund. A három lábra emelt kályhatest légies, könnyed hatást kelt; hengeres formájának köszönhetően körbejárható, így nem csak falhoz tolva, hanem faltól távoli térben is el lehet helyezni. A tervező célja volt az is, hogy a kályhával retro hangulatot teremtsen.

Domán Rajmund a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ipari formatervező szakán szerzett diplomát; a Wamsler SE pályázatára beadott háromlábú kályhát egyetemi évei alatt, egy szemeszter alatt készítette 2010-ben. A kiíró a pályázat végén számos beérkezett pályamunka közül 3 tervet ítélt alkalmasnak arra, hogy piacra dobja, köztük Rajmund kandallóját is. Így ősztől a Tripod itthon és külföldön is forgalomba kerül.

 

Tripod – háromlábú kandalló
Tripod – háromlábú kandalló
 

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja – Vizuális kommunikáció kategória

 • Goethe: Színtan - plakátsorozat


Alkotó: Farkas Anna

„Olyan analitikus plakát tervezésén gondolkoztam, amely profán módon csupán magának a könyvnek, Goethe Színtanának az eredeti szövegét jeleníti meg információs grafika segítségével” – mondta Farkas Anna, aki ezzel az újfajta látásmóddal ötvözte a klasszikus tipográfia elemeit.

 

Farkas Anna, fotó: Garai Péter
 

 

Anna az eredeti német szöveget egy spirálvonalra írta fel, ezt követte a szöveg matematikai elemzése és egyszerű adatokká alakítása: például hány karaktert, illetve szót tartalmaz a mű, melyik színt hányszor említi a szerző. Végül pedig e sajátos statisztikai vizsgálódás eredményét tette láthatóvá számítógép segítségével. Farkas Anna izgalmas játéknak tartja azt a kutatást, hogy egy tudományos mű teljes szövegkorpuszát hogyan jelenítse meg egyetlen lapon.

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága 2010-ben Goethe „Színtan” című műve megjelenésének 200. évfordulója alkalmából hirdette meg azt a nemzetközi pályázatot, amelyre színtanhoz kötődő munkákkal lehetett pályázni. Anna Goethe: Színtan – plakátsorozat című munkája ezen a megmérettetésen elnyerte a Magyar Goethe Társaság különdíját.

 

Goethe: Színtan - plakátsorozat
 

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja – Diák kategória

 • Radnóti Miklós Naptár: Tér - verskönyv


Alkotó: Somogyi Éva

Somogyi Éva a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet (NYME-AMI) formatervező szakának csomagolástervező szakirányán végzett: a papír anyagával való tervezés, a grafika és tipográfia érdekelték leginkább. Mivel korábbi munkái során is fontos szerepet kapott a papírral való alkotás, így kezdett el térbeli illusztrációkkal foglalkozni.

 

Somogyi Éva, fotó: Garai Péter
 

 

A háromdimenziós verseskötet pop-up technikával fél év alatt készült el. Évának ez az első ilyen műve, de a technikát már alkalmazta papírlámpa, illetve édességcsomagolás készítésénél is. Mivel Magyarországon még nem ismert széles körben a pop-up – azaz térbeli – könyv, így a designer mindenképp magyar alkotást akart feldolgozni. Radnóti Miklós: Naptár című versciklusa közel áll hozzá: a természetről és annak változásáról szól.

Az alkotó már a tervezés elején gondolt a könnyű sorozatgyárthatóságra és bízik benne, hogy a külföldön már elterjedt mintának köszönhetően Magyarországon is specializálódnak kiadók a könyvkiadás e szegmensére.

 

Radnóti Miklós Naptár: Tér - verskönyv
 

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja – Diák kategória

 • Idő ékszer


Alkotó: Németh Krisztina

Németh Krisztina a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervező szak fémműves szakirányán szerzett diplomát 2010-ben, ezt megelőzően pedig kitanulta az aranyműves és a díszítővésnök szakmát is. Az Idő ékszer Krisztina diplomamunkája, amely a múló idő fogalmát, az entrópia elvét jeleníti meg. „Az érettségit követően ékszereket készítettem, ezért diplomamunkámnál is mindenképp ezzel akartam foglalkozni, és ötvözni a készítése során mindazt az újat, amit az egyetemi évek során fedeztem fel” – mondta Krisztina.

A formatervező több tudományterületet – geológia, biológia, pszichológia, történettudomány, zene, különböző művészeti ágak – is áttanulmányozott arról, mit mondanak az idő fogalmáról, a fizika pedig különösen nagy hangsúlyt kapott vizsgálódási folyamatában: többek között geofizikussal és kvantumfizikussal is beszélgetett a témában. Az ékszerből két darab készült el, egy kísérleti példány és a pályamű.

 

Idő ékszer
 


A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíja

 • Kísérleti székcsalád


Alkotó: Kerékgyártó András

Kerékgyártó András a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézet formatervező szakának bútortervező szakirányán végezte tanulmányait. Diplomamunkája, a kísérleti szék legfontosabb újítása, hogy olyan újfajta ülésmódot tesz lehetővé, amelynél a felhasználó lábai és a háta által bezárt szög jóval nagyobb lehet, mint a hagyományos székek esetében. Ezáltal a gerinc kevésbé púposodik, kedvezőbb a testtartásnak.

 

Kerékgyártó András, fotó: Garai Péter
 

 

A tervezés során fontos szempont volt a minél könnyebb és gazdaságosabb előállíthatóság: András emiatt döntött a két egyforma elemből álló ülőfelület mellett, amely gondolat közel két és fél éve foglalkoztatja. A székek több funkciót is betölthetnek: pl. csővázas előadótermi szék, bárszék, forgószék, vagy gerendavázas, sorolt várótermi bútor. „A termékcsaláddá bővítést azért határoztam el, hogy az alapelv többféle szituációba hatékonyan beilleszthető legyen” – mondta András, aki bízik benne, hogy székét gyártani fogják.

 

Kísérleti székcsalád
 

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja – Diák kategória

 • „KLOCC” – Organikus formaalakítás filcből


Alkotó: Ducsai Judit

Ducsai Judit textiltervező–bőr szakos hallgatóként diplomázott 2010-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Textil Tanszékén. Diplomamunkája, a kloccolt technológián alapuló tároló-, és táskakollekció kitalálásánál olyan organikus formavilágú kortárs használati tárgyak inspirálták, melyek egy darab anyagból, tiszta egységként önmagukban funkcionálisak. Judit arra törekedett, hogy a merev anyagból készült tárgyak megjelenését más típusú természetes anyagokkal, eszközökkel érje el, így talált rá a filcre, amely a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Ducsai Judit, fotó: Garai Péter
 

 

A tárgykollekció a kloccolás (német eredetű szó, jelentése: formára alakítás) technikáján alapul, darabjai 3 eltérő arányú, magasságú és méretű formafáról készültek, de a különböző plasztikájú formák találkozásával rengeteg variáció képezhető. A kollekció tagjait a készítő egy egyedi eljárással vízhatlanná tette. A zárt tárolók alakíthatóságát a cipzár végpontja határozza meg, illetve eltolásukkal a tárgy más alakzatot vesz fel. Így alakult ki az önmagát megtartó, szabásvonalak nélkül kialakított tároló-, és táskafunkciót betöltő kollekció, amelynek minden darabja kézi technológiával készül Judit műhelyében.

 

„KLOCC” – Organikus formaalakítás filcből
 

 

Design Management Díj - Mobilia-Artica Kft.

2011-ben a Mobilia-Artica Kft. nyerte el a Design Management Díjat és a vele járó 1 millió Ft-os pénzjutalmat, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács idén immár harmadszorra hirdetett meg és osztott ki. A díj célja a hazai vállalkozások életébe, mindennapi munkájába minél szervesebben beépülő dizájn elismerése. A rangos bírálóbizottság kiemelkedőnek tartotta, hogy a design egyaránt fontos eleme a cég kultúrájának és a sikeres üzletpolitikájának.

Az 1994-ben alakult Mobilia-Artica Kft. mindennapjait a design-gondolkodás hatja át megalakulása óta. A vállalatnak a belsőépítészet, a tervadaptálás és a teljes körű építőipari kivitelezés a fő profilja.

 

A díjazottak, fotó: Garai Péter
Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat, fotó: Garai Péter
 

 

A design nem pusztán az általuk létrehozott terekben – áruházak, vendéglátóipari egységek, hotelek, bankok, divatáru-kiskereskedések – jelenik meg, hanem stratégiai, tervezési és megvalósítási szinten is. Elismert külsős tervezőket is vonnak be a munkáikba, a sikeres nemzetközi kereskedelmi struktúrájukat a helyi piaci igényekkel, szokásokkal ötvözik, az egyéni kreativitás pedig csapatmunkában bontakozik ki. Magyarországon kívül üzleteket készítettek többek közt Pozsonyban, Prágában, Novoszibirszkiben, Bécsben, Koppenhágában, Utrectben, Stuttgartban és Párizsban is.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »