építészet : környezet : innováció

Átadták a Pécsi Tudományegyetem új épülettömbjét

Új oktatási épülettel gyarapodott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi és közgazdasági kara. Építész: Hübner Mátyás.

Új oktatási épülettel gyarapodott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi és közgazdasági kara: a közel félmilliárd forintos beruházás átadására az eredeti tervek szerint december közepén került volna sor. Tóth József rektor hangsúlyozta: a Dunántúl legnagyobb egyetemének fejlesztési programjába illeszkedő beruházáshoz a szükséges források több mint felét az oktatásügyi tárca biztosította. Béres István, az Oktatási Minisztérium beruházási kormánybiztosa közölte, hogy a kormányzat több mint negyvenkét milliárd forintos felsőoktatás fejlesztési programja keretében kilenc hazai felsőoktatási intézményben összesen közel százezer négyzetméternyi oktatási teret újítanak fel.

 


 

A tudást gyarapító befektetések a leghasznosabbak, mert a felsőfokú végzettségűek keresete két és félszerese az átlagosnak, és a nemzeti össztermék előállításából is magasabb a részesedésük - fűzte hozzá a kormánybiztos. A hazai fejlődést érzékeltetve elmondta még, hogy a nyolcvanas években csupán nyolc, napjainkban viszont már negyvenkét százalékos az egyetemre járók aránya a fiatalok körében, s ezzel Magyarország elérte az európai átlagot. Az egykori pécsi középiskolai kollégium januárban megkezdett átalakítását Hübner Mátyás Ybl-díjas építész és munkatársainak tevei alapján a Baukomp Rt. végezte el az eredeti határidőnél több mint egy hónappal korábban.

 

 

Az új oktatási tömb előadó termeit az egyetem jogi és közgazdasági kara használhatja, és irodáiban is a két kar tanulmányi osztályai, hallgatói önkormányzatai kapnak állandó helyet. - Az új épület a vele szomszédos, nyolcvan éves öreg egyetemi épülettömb januárban kezdődő, több fokozatú felújítása alatt átmenetileg a két kar más egységeit is befogadja majd - tájékoztatta az MTI-t Győrffy Zoltán, az egyetem információs központjának vezetője. (MTI)

vélemény írásához jelentkezzen be »