Közélet, hírek

Az együttműködés művészete. A Teamwork és a LEAP kollektíva a KÉK-ben

1/1

1/1

Az együttműködés művészete. A Teamwork és a LEAP kollektíva a KÉK-ben
Közélet, hírek

Az együttműködés művészete. A Teamwork és a LEAP kollektíva a KÉK-ben

2019.11.20. 14:01

A Kortárs Építészeti Központ 33,3 m2 címmel kiírt kurátori pályázatát a négy fiatal építészettörténészből-kurátorból álló LEAP Collective nyerte meg. A The Art of Joining: Teamwork című projekt Konrad Wachsmann nyomán az együttműködés mikéntjeit kutatja. Már várják a téma iránt érdeklődők, workshop-résztvevők jelentkezését!

A KÉK 2019 nyarán nemzetközi pályázatot hirdetett 33,3 m2 címmel fiatal építészek, kurátorok számára a Bartók Béla úti helyiségben megvalósuló kiállítási projektek rendezésére, Újbuda Önkormányzata, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A kiírásra tíz országból több mint 15 pályázat érkezett, melyeket nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírált el. 

A pályázatot a LEAP Collective nevű kurátori csapat nyerte, melynek tagjai: Eva-Maria Offermann (Berlin), Phillip Denny (New Yorkban - Cambridge-ben), Lisi Zeininger (Bécsben), valamint Adam Przywara (Varsó - Manchester) fiatal építészettörténészek, kurátorok. A kollektíva tagjai 2018-ban a dessaui Bauhaus Alapítvány által szervezett kurzuson ismerkedtek meg. Első közös kiállításukat Konrad Wachsmann munkásságáról „The Art of Joining: Designing the Universal Connector” címmel hallgatókkal és oktatókkal együttműködésben hozták létre. A kiállítás pedagógiai, technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálta Wachsmann kísérleti építészetét. 

Az 1941-ben Németországból az Egyesült Államokba emigrált Wachsmannt az ipari előregyártás forradalmáraként tartják számon. Wachsmann az építészet technológiai fejlődésének elkötelezett támogatója volt egészen 1980-ban Los Angelesben bekövetkezett haláláig. A II. világháborút követő években a tudományos és együttműködésen alapúló megközelítés vált tervezési és pedagógiai módszerének alapvető elemévé. Az osztrák nyári iskolák, japán szemináriumok és az Egyesült Államokban tartott előadások közt Wachsmann innovatív módszereket fejlesztett a csapat-alapú tanulás, a tervezésben való együttműködés terén.

A KÉK-ben bemutatkozó projekt a dessaui együttműködés folytatásaként jön létre. A The Art of Joining: Teamwork című kiállítás és workshop Wachsman munkásságának bemutatása mellett az együttműködésről és csapatmunkáról szóló beszélgetések kiindulópontja is lesz. A projekt workshopok és kerekasztal-beszélgetések során alakul és növekszik. 

A program három kortárs jelentőséggel bíró kérdést feszeget: 
[1] Gyár: Hogyan működünk együtt? 
[2] Hálózat: Hogyan szervezzük önmagunkat? 
[3] Iskola: Hogyan tanulunk együtt? 
A workshopok és beszélgetések célja, hogy a kortárs design gyakorlat és elmélet területen dolgozó kollegákkal közösen járjuk körül ezeket a kérdéseket helyi és nemzetközi kontextusban. A folyamat során a kiállítás így önmagában is az együttműködés gyakorlatává válik a gyártás, a hálózatépítés és a tanulás területein. 

A KÉK nemrég közzé is tette a LEAP nyilvános felhívását a 2019. december 10-11-én, angol nyelven zajló workshopokon való részvételre. Elsősorban olyanok jelentkezését várják, akiknek van tapasztalatuk a kollaborációk során használható metódusokról, személyes élményük a csoportos munkáról, vagy történeti tudásuk azon alapuló korábbi projektekről – és mindezen ismereteiket át tudják adni az általuk választott formátumban, 5-20 perc közötti időben. Jelentkezni a teamwork(kukac)kek.org.hu címen lehet 2019. december 7-ig egy rövid (max. 300 szavas) leírással, a formátum megjelölésével, és/vagy önéletrajzzal. 

További információ elérhető a projekt honlapján


Nyitókép: Fotó © Galvin Library Illinois Institute of Technology, Chicago / Font © Monkey Type + Daria Petrova

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk