építészet : környezet : innováció

Az Év Háza 2009

Az Építészeti Világnap alkalmából átadták az „Év Háza” díjakat. Ezzel egy időben megnyílt a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás az Építészek Házában. „Év Háza” 2009 díjban részesült: Selényi György horányi nyaraló épülete, társtervező: Pásztor Ádám.

csoportkép a díjazottakkal: elöl balról Somosi János, Pásztor Ádám, Selényi György, Klemm Gabriella, Kamarás Bálint, hátul Peschka Alfréd és Szoják Balázs
Kevesebb, de magasabb színvonalú pályamű érkezett idén az „Év Háza” pályázatra - hangzott el az Építészeti Világnap alkalmából tartott díjátadó ünnepségen az Építészek Házában, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) székházában. A zsűri a kiírásban is hangsúlyozott egyszerűséget, természetességet és tisztaságot emelte ki a díjazott épületek kapcsán. A díjátadással egyidőben, szintén a Világnap alkalmából sor került három kiállítás megnyitására is: a Visegrádi négyek családi házai – Az év háza 2009, a Visegrádi négyek építészete 1990–2008 és a Hudec László építészetének forrásai.

Kálmán Ernő, a MÉSZ elnöke a díjátadáson elmondta, hogy Az Év Háza pályázat felhívása megfelel az UIA (Nemzetközi Építőművészek Szövetsége) által meghirdetett filozófiának: az építészetben olyan szemléletváltásra van szükség, amely megszünteti a pazarlást és az egyszerűség eszközeivel teremt újat.

A pályázat célja az, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást” – mondta Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat zsűrijének társelnöke.

A pályázat fő értékelési szempontjait Cságoly Ferenc DLA, a zsűri elnöke fogalmazta meg, amely szerint a három fő kritérium a gazdaságosság-egyszerűség, természetesség és tisztaság volt. Cságoly Ferenc rámutatott, hogy a világot és Magyarországot sújtó válság hatására sok mindent másképpen kell értékelni. Az építészetben a válság szükségszerűen átalakítja a „jó” vagy a „szép házról” alkotott képet. A gazdasági problémákkal terhelt ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról vagy drága szerkezetekről. „A túlbonyolított világban ezt a személyes, őszinte, természetes egyszerűséget keressük. Talán enyhíthetjük vele saját és közös nehézségeinket” - fogalmazott a zsűri elnöke.


„Év Háza” 2009 díj
Nyaraló épület, Horány
Építész tervező: Selényi György
társtervező: Pásztor Ádám
statikus: Facskó Gergely (engedélyezési terv), Marót Balázs (kiviteli terv)

Az ÉV Háza 2009 - Selényi György és Pásztor Ádám
Az ÉV Háza 2009 - Selényi György és Pásztor Ádám
Az ÉV Háza 2009 - Selényi György és Pásztor Ádám

A kétlakásos nyaraló épület tiszta alaprajzi szerkesztésével - melyben felfedezhetők a Szentendrei-sziget nyaralóinak hagyományai - reflektál környezetére. A két épületegység között kialakított átrium, a vízre tájolt teraszok, természetes hűtést, szellőzést biztosítanak a tereknek. Az egyszerű kubusok, a telken racionálisan elhelyezett épület magától értetődő, egymással és környezetével harmóniát teremt.
Az üdülők szerkesztésére jellemző, már-már végletekig leegyszerűsített alaprajz, az újszerű tömegkapcsolattal, a telken való elhelyezkedéssel nyújt új építészeti élményt.
A természetes anyaghasználat, fa, acél, vakolt felületek jól hangsúlyozzák a minden hivalkodástól mentes építészeti szándékot.

Az épületet elsősorban a magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazásáért ismerte el.

„Év háza” 2009 Különdíj
Családi üdülőház, Budapest
Építész tervező: Peschka Alfréd

Különdíj - Peschka Alfréd
Különdíj - Peschka Alfréd
Különdíj - Peschka Alfréd

A Bíráló Bizottság az épületek terveinek és dokumentációinak áttekintése során kiemelt szempontként kezelte a megbízó-tervező–kivitelező hármas együttműködésének színvonalát. Így nemcsak a tervezők munkáját, hanem az épület megvalósításában résztvevő meghatározó szereplők odaadását, készségét és együttgondolkodását is elismeri a díjjal.

A pályázatok közül kiemelkedik a Római part üdülőövezetében épült családi ház, mind léptékében mind az épületet létrehozó csapat feltételezhető nagyságában eltér a többi 12 épülettől.

A Bizottság különös figyelemmel vetette össze a pályázatokat abból a szempontból is, hogy milyen módon jelennek meg az egyedi, különleges építészeti és műszaki megoldások a kiírás fő elveinek tükrében.

Ez a Duna-parti ház méretétől függetlenül képes volt az egyszerűség, a tájba illesztés elveit megjeleníteni anélkül, hogy léptékéből adódó sokszínűség a formai és gondolati tisztaság rovására ment volna. Az ilyen bonyolult technológiai rendszerű lakóépületek esetében szokásos funkció-túlzásokat - érezhetően az igényes belsőépítészeti munka révén is - sikeresen kerülte el.

Jóllehet az épület megformálásán az észak-amerikai art deco villaépítészet stílusjegyeinek hatása érezhető - tömegkezelése és a funkcionális elrendezés építészeti megfogalmazása kortárs épületté avatja. Anyaghasználata tradicionális, mértéktartó és igényes.

A Bíráló Bizottság e díjjal külön elismeri az épület belsőépítészeti igényességét is. A hazai lakóház-építészetben szinte ismeretlen az az egyensúly, ami itt a külső építészeti megformálás és belsőépítészeti kialakítás között létrejöhetett. A bemutatott fotókból arra következtethetünk, hogy az épület léptékéből adódó életmód csak részben épül a család mindennapi együttélésére. A terek egy részének reprezentatív jellege, például az étkező radikális belmagassága, egyelőre a terek „belakatlanságának” érzetét keltik. Az előtér-étkező együttes nagyvonalúságához mérten megoldatlannak tűnik az emeletre vezető lépcső és bejárati előtér.
Dicséretes együttműködést feltételez az építés-kivitelezés magas színvonala. A műszaki részletek gondos tervezésről és kivitelezési gondoskodásról vallanak.


„Év háza” 2009 Dicsérő oklevelek
Nyaraló – lakóház, Balatonfenyves
Építész tervező: Kamarás Bálint, Klemm Gabriella

Dícsérő oklevél - Kamarás Bálint
Dícsérő oklevél - Kamarás Bálint
Dícsérő oklevél - Kamarás Bálint

A faszerkezetű ház közös magastető alatt két különböző méretű kis nyaralóegységet foglal magába, amelyeket nyitott terasz választ el, illetve kapcsol össze. A homlokzatokon is megjelenő fa vázszerkezet nyugodt ritmusa meghatározza az épület karakterét. A kitöltő falak anyaga kívül sötétkékre pácolt, belül natúr fenyődeszka, a kettő közti hőszigeteléssel.

A zsűri a környezetébe illő nyaralóépület racionális alaprajzi kialakítását, kis léptékével harmonizáló anyagválasztását, szép színvilágát, valamint rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek.


Családi ház, Budapest
Építész tervező: Somosi János

Dícsérő oklevél - Somosi János
Dícsérő oklevél - Somosi János
Dícsérő oklevél - Somosi János

Az épület legfőbb erénye az arányosságában van. Nem csak építészeti formálási értelemben, sokkal inkább egy belülről fakadó arányosságról van szó. Az épület felette áll a tipikus konfliktusoknak, mint amilyen a sokszor a szabályozási előírások és az igények, vagy a józan ész között feszülő ellentét, a környezetét meghaladó építési volumen, a túlzottan dekoratív, vagy éppenséggel öncélúan trendi építészeti eszközök használata. Mértéktartó, harsányságtól mentes, ugyanakkor alaposan átgondolt megoldások és részletek alakítják a képet, melyet mintha valamilyen érzelmes tervezési alapállás szőne át. Az épületet nézve a szemlélőben az a benyomás támad, hogy a házat kiegyensúlyozott, értékrenddel rendelkező, szerethető emberek lakhatják. Az épület részletképzéseiből az sugárzik, hogy az építés folyamatában az építész mindvégig bizalmat élvezhetett.

Az épülettel szemben azonban fel kell említeni, hogy a tervezett megoldások és szerkezetek a mai követelményekkel nincsenek teljes összhangban.


A díjazott épületek ezúttal is a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt „Visegrádi Négyek Családi házai 2009” vándorkiállítás magyar résztvevői. A V4-ek családi házait bemutató kiállítás október 9-ig tekinthető meg, mielőtt útjára indul Csehországba, Szlovákiába és Lengyelországba.

vélemény írásához jelentkezzen be »