építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Az L-ház

Lendületes, ritmusos, áramvonalas az a családi otthon, amelyet Szentmáry Szabolcs tervezett Budapest egyik kellemes kertvárosába. Bemutatjuk az ideális tájolású, a megrendelő igényeit és az építészeti minőséget előtérbe helyező házat.

Az épület környezete Budapest egyik dinamikusan fejlődő városi területe, mely korábban a kőfejtésnek és a régi hagyományokon alapuló szőlőkultúrának köszönhette hírnevét. A terület amellett, hogy közlekedés szempontjából –gépjárművel és tömegközlekedéssel egyaránt- jól megközelíthető helyen fekszik, csendes, hangulatos, kertvárosi légkörrel is rendelkezik. A kertvárosi atmoszférához ugyanakkor a városközpont elérhető közelsége, nagy lendülettel fejlődő infrastruktúra is társul.

Homlokzat a kert felől: Szentirmai Tamás

Az épület egy korábban beépítetlen telekre készült családi ház. A telek négy utca által határolt tömb délnyugati oldalán található. A közvetlen környezetben lakóépületek állnak, a terület karakteresen lejtős terepadottságának köszönhetően jellemző a támfalgarázsok és –kerítések látványa keretekkel, előkertekkel tagolva.

Utcai homlokzat - fotó: Szentirmai Tamás

A környezet

A terület tervezés előtti bejárása során, az első megtekintéskor két szorosan összefüggő szempont tűnt nyilvánvalónak:
1. A terepből és lejtéséből eredő sajátos adottságot hangsúlyosan figyelembe kell vennünk mind a telepítés, mind a megközelítés, épületfeltárás során.
2. A két szomszédos családi ház mellett az új épület elhelyezését a lehetőség szerinti legnagyobb intimitás biztosításával szükséges kialakítanunk.

A megoldásra tett javaslatunk alapján a telek feltárása gyalogosan az utca hegy felőli oldalán található, a telek hossztengelyével párhuzamosan vezet felfelé. Így a lehetséges legkisebb szintkülönbség választja el a kerti kaput az épület bejáratától a gyalogosan érkezők számára. A gépkocsibehajtó az utca völgy felőli oldalára került, így teszi lehetővé a pinceszinttel tervezett kapcsolat optimális megvalósítását.

Földszint

Emelet

A program

Az épület funkciója lakóépület, családi ház. Az alsó pinceszinten található tágas garázshelyiség -amely két gépkocsi befogadására kínál lehetőséget- különösen nagy hangsúlyt kapott a tervezési programban a megrendelő kérésére. Ugyanezen a szinten van a mosókonyha és a tárolóhelyiség is. A pinceszintről, a garázs felől érkezve közelíthető meg belső lépcsőn keresztül a földszint és az emelet lineárisan felfűzve egymás után. A földszinten három szoba, egy fürdőszoba, egy gardrobe- és egy gépészeti helyiség kap helyet, míg az emeleten egy reprezentatív belmagassággal rendelkező, tágas, panorámával és teraszkapcsolattal rendelkező nappali-étkező tér, egy kertre nyíló konyha, egy külön vendégszoba, vizesblokk és tárolóhelyiségek.

A program részeként ezenkívül fontos szerep jutott a passzívházak irányába mutató, vastag hőszigetelés betervezésére, így ennek köszönhetően a fűtési költségek igazán kedvezőek a téli időszak alatt. Ugyanehhez kapcsolódóan jelentős szempont volt a nyári árnyékolás is, melyet többek között a déli fekvésű fedett-nyitott terasz fölötti tetőlemez biztosít.

A terepre ültetett ház - fotó: Szentirmai Tamás

Az igényes megrendelőt dicséri, hogy a programon túlmenően az épület karakterével együtt gondolkodva maximálisan odafigyelt a részletek kialakításakor az építészeti összefüggésekre. A tervezés időszaka alatt rendszeres beszélgetések, találkozások segítették a valós igények feltérképezését.

Építészeti megjelenés

Feltett szándékunk volt, hogy mindenképpen új hangon szeretnénk szólni. Kulcsszavaink: lendület, ritmus, áramvonal. A lendület a terep adottságából, a keskeny építési telek és a hosszan elnyúló beépítési kontúrból adódik. A ritmus a keleti és a nyugati homlokzat nyílásarchitektúrájából fakad. Az áramvonalat az alacsony hajlásszögű, finoman emelkedő tetősíknak köszönhetjük, mely a nappali és a külső terasz terét reprezentatív belmagassággal ruházza fel, míg a tetőfödém karakteres lemeze továbbszalad, lehajlik egységesen körbeölelve a családi házat.

Épület a kert felől - fotó: Szentirmai Tamás

Tapasztalatok

Az épület életét átadása óta rendszeresen figyeljük. Öröm látni, ahogyan a családi ház terei egyre otthonosabbá válnak és a különböző évszakokban új és új arcukat mutatják meg komfortot, igazi otthont biztosítva az ott élők számára.


Szentmáry Szabolcs

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »