építészet : környezet : innováció

Az NNG új központja

A navigációs szolgáltatásokat nyújtó NNG Kft. új központja nyerte el 2013. január 31-én az iroda.hu ingatlanpiaci portál versenyén „Az Év Irodája 2012” díjat. A hagyományos középfolyosós struktúrából átalakított mozgalmas, különböző „szigetekkel” fellazított irodatereket a projekt vezető tervezői, Sárosdi-Mádi Krisztina és Láncos Áron mutatják be.

Az NNG irodáinak tervezésére egy ötletpályázaton nyertünk megbízást, amelynek kiírása szerint egy élhető, barátságos, otthonos irodát kellett terveznünk, ami megoldja a nemzetközi szinten is rohamosan fejlődő és terjeszkedő vállalatnak a növekvő terület-szükségletét. A költözés másik indítéka az volt, hogy a munkatársak két egymástól távol eső irodaházban dolgoztak, ráadásul egyik épület sem tudott további bővülési területet biztosítani.

Tulajdonosi iroda, fotó: Batár Zsolt

Az új iroda a Szépvölgyi Business Park „A” és „B” épületében, 6300 m2 területen kapott helyet, amelynek két tömbje között csak a földszinten és első emeleten van összeköttetés. A hosszanti tömbökben 1-8 fős cellás irodákat kellett elhelyeznünk egy hosszú középfolyosó mentén. Az egyik fő tervezési kihívás abban rejlett, hogy a hagyományos, monoton középfolyosós elrendezésből izgalmas teret hozzunk létre, a középfolyosó fellazításával, átalakításával.

Breakout, fotó: Batár Zsolt

Már a tervezés kezdeti fázisában íves, mozgalmas közlekedő térben gondolkoztunk, amelyek a tárgyalóknál, a közösségi „breakout” pihenő területeknél, a fénymásoló szigeteknél és teakonyháknál kinyílnak, természetes fényt engedve az épület belsejébe. A koncepciónk lényege volt, hogy egy „belső utcát” tervezzünk, amelyen ajtók és különböző méretű ablakok váltakoznak, átlátásokat és izgalmas térbeli szituációkat eredményezve anélkül, hogy túl sok helyet vennének el az alapterületből.

Kantin, fotó: Batár Zsolt

Fontos tervezési szempont volt továbbá, hogy az eddigi tárgyaló-kapacitást jelentősen megnöveljük. A jelenlegi 400 fős dolgozói létszámot 25 tárgyaló szolgálja ki, ez teszi lehetővé a csoportos munkát. Minden szinten helyet kapott egy tágas teakonyha, ahol a hagyományos étkező bútorok mellett 4 fős, falba süllyesztett beülő boxokat terveztünk. Ezek ebédidőn kívül akár informális megbeszélések, magántelefonok bonyolítására is alkalmasak. A breakout pontoknál nagy, írható üvegtáblák adnak felületet a közös gondolkodás azonnali rögzítésére - ilyen tábla szinte minden irodában található.

Közlekedő, fotó: Batár Zsolt

Az első emeleti összekötő nyaktagban helyeztük el a közösen használt tereket, egy nagyméretű étkezőt, egy masszázs székekkel felszerelt pihenősarkot, egy hangszigetelt játszószobát és egy 40 fős előadó/konferenciatermet. A garázsban a bicikliparkoló mellett külön öltözőt és zuhanyzót terveztünk a nagy számban biciklivel érkező dolgozók számára, ahol egy jól felszerelt szervizsarok is a rendelkezésükre áll.

Általános irodatér, fotó: Batár Zsolt

A belsőépítészetet jellemző mozgalmas formák végigvonulnak a teljes épületen. A keskeny és rossz térarányai miatt nehezen használható recepciót is teljesen átalakítottuk. A vendégeket immár egy új, elegáns tér és impozáns recepciós pult fogadja, amely tükrözi a cég arculatát. A hangsúlyos épületgrafika tervezésénél egyértelmű volt, hogy az NNG navigációs rendszerének grafikai világára alapozzunk. Az eligazító rendszert az NNG térképein használt, közismert POI (point of interest) ikonok felhasználásával alakítottuk ki. A tárgyalókat a világ nagyvárosairól neveztük el, a grafikában ezeknek a képei és térképei köszönnek vissza, hangsúlyozva a vállalat nemzetközi jelenlétét.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »