építészet : környezet : innováció

Bankfiókból edzőközpont: a Suhanj! Fitness

A noppa design stúdió csapata különleges projektben vett részt: pro bono készítették el a SUHANJ! Alapítvány edzőtermének belsőépítészeti és arculati tervezését. A végeredmény: bankfiókból edzőközponttá változott, az alapítvány lendületét tükröző kompakt tér, amely kifejezetten a látás- és mozgássérültek számára készült. 

A noppa design stúdió olyan fiatal tervezőkből álló csapat, akik egyedi módon keresik a legkülönfélébb tervezési feladatokra a válaszokat. Legyen szó falgrafikáról, arculattervezésről, installációról, építészetről, webdesignról, vagy formatervezésről. Ügyfeleik között volt már óvoda, mammutcég, startup és airbnb tulajdonos is, legfrissebb projektjük viszont több szempontból is különleges: a 2010-ben alapított SUHANJ! Alapítvány augusztusban megnyitott edzőtermének belsőépítészeti és arculati tervezését készítették el, nem is akárhogyan – pro bono.


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász BogiIzgalmas kihívást jelentett, hogy a megrendelő egy kizárólag civil támogatásokból működő közhasznú alapítvány, a projekt ambíciózus méreteihez képest szerény éves költségvetéssel. A tervezőcsapat adományként is felfogható ingyenes munkáján (A noppa részéről a projekt körülbelül három millió forintnak megfelelő értékű tervezési és menedzselési tevékenységet ölelt fel és 2015. júliusától 2016. augusztusáig készült.) kívül számos önkéntes és támogató partner járult hozzá anyagi, eszköz és egyéb támogatásokkal ahhoz, hogy ez a példamutató vállalkozás megvalósulhasson.


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász Bogi


A SUHANJ! Fitness Magyarország első integratív edzőterme, mely látás- és mozgássérültek számára egyaránt akadálymentes, egyben természetesen épek számára is nyitott. A gondolati alapvetés ennek megfelelően egy olyan, a SUHANJ! speciális működését és sokszínű ügyfélkörét minél teljesebb körben kiszolgáló alapítványi és edzőközpont megtervezése volt, amely az alapítvány frissességét és befogadó, lendületes szemléletét is hűen tükrözi. A SUHANJ! Alapítvány az edzőteremben helyet kapott tevékenysége mellett rendszeres szervezője és résztvevője tömeg sporteseményeknek. Az ezeken zajló adománygyűjtésekből származó forrásokat a sérültek és fogyatékkal élők sporttevékenységének fejlesztésére és lebonyolítására fordítják, ezen felül foglalkoznak érzékenyítéssel, terápiás foglalkozásokkal is.


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász Bogi


A SUHANJ! Fitness egy volt bankfiókból alakult át kéttermes edzőközponttá, öltözőkkel, szaunával, masszázshelyiséggel, kölcsönözhető sporteszközökkel, kávézóval, valamint az alapítvány központjául szolgáló recepció- és irodafunkciókkal. A helyiségcsoportok kialakításánál a rendelkezésre álló meglehetősen kompakt 504 m2-es térben a legnagyobb kihívást a közel 40-40 szekrényes öltözők és vizesblokkok elhelyezése jelentette, szem előtt tartva a termet látogató mozgás- és érzékszervi sérült sportolók hely- és egyéb igényeit kiszolgáló akadálymentesítési irányelveket. 

A bejárattól a lépcsőn át egyenes taktilis vezetősáv vezet a tapintható térképig, ahol az edzőközpont összes helyisége dombornyomott formában, piktogramokkal és pontírással is olvasható. Közvetlenül mellette kapott helyet a recepció, ahol bármilyen információ illetve támogatás rendelkezésre áll. A recepciós pult munkafelülete kényelmes álló és ülő helyzetben is használható két szintes (110cm -> 85cm) kialakítású lett, hogy az egészséges és kerekesszékben közlekedő vendégek és munkatársak egyaránt hozzáférhessenek, a köztük lévő kapcsolat gördülékenyen folyhasson. A munkafelület formája a vendégtér felé a falból kinyúlik, ezzel a pult kezelhető közelségbe kerül kerekesszékből is, mert a lábak beférnek alá egy adott esetben jól megválasztott magasságú asztalnak megfelelően.


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász BogiA terem információs rendszerének és dekorációjának kialakításánál a cél a különböző szinten látássérültek támogatása, valamint az alapítvány energikus stílusának megjelenítése volt. A mindenhol végigvonuló kék szín a SUHANJ! állandó arculati színe. A sötét szegélyű professzionális sportpadló és a falak markánsan elkülönülnek, így csökkent látási funkcióval is elég információt hordoz a tér a tájékozódáshoz a határozott kontrasztok miatt. Ezt egészíti ki a hasonló funkciójú, a falakon és az ajtókon a vendégtérben mindenhol 110 cm magasan végighúzódó, szintén kontrasztos sáv, amely arculati és információs falgrafika szerepet is játszik. A csík magassága egybeesik az utca szintjével. A tájékozódást a folyosókon a dekorsávot kiegészítő, valamint az ajtók mellett tapintható formában is megjelenő, pontírással is feliratozott piktogramok és nagyobb méretű feliratok segítik. Az ablakokon megjelenő fényáteresztő grafika célja úgy engedni be elegendő fényt, hogy a sportolók ne érezzék magukat teljesen a kirakatban, de ki és be is lásson mindenki, méghozzá látványosan. Konkrét igény volt ezzel egyfajta félig privát szféra megteremtése a termet használók részére.


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász BogiAz öltözőkben is a kontrasztos látvány volt a fő szempont, az egyedi, kettős osztatú, kerekesszékesek számára is kényelmesen használható öltözőszekrényeket tapintható számok jelölik, a hozzájuk tartozó, szintén domborúan számozott szekrénykulcsokkal. Az öltözőszekrényeket körben szintén egyedi gyártású fapadok tagolják. Mindkét öltözőben helyt kapott akadálymentesített mosdó és zuhanyzó is, az ezeknek megfelelő kiegészítő eszközökkel.

Az edzőterekben olyan, az Alapítvány által beszerzett akadálymentesíthető edzőgépek találhatóak, amelyek egy egyszerű mozdulattal könnyedén kerekesszékkel is használhatóvá tehetők. 


Suhanj! Fitness - építész: noppa design stúdió - fotó: Juhász Bogi


A terem első hónapjait próbaüzemben tölti, hogy a felmerülő visszajelzésekből a terem működése és funkciói tökéletesíthetőek legyenek – a vállalkozás újszerűsége miatt ez a köztes fázis mindenképpen szükséges és izgalmas eredményeket tartogat. Az Alapítvány forráskapacitása miatt a tervezés-megvalósulás jelenleg a terem alapvető működését lehetővé tévő szintig jutott el és további akadálymentesítési és működési funkciókkal fog kiegészülni. Ilyen például a működés első szakaszában megvalósítani kívánt hangostérkép, amely majd a helyszínen lejátszható eszközön, illetve a szintén a noppa fejlesztésében készülő SUHANJ! Fitness weboldalon beépítetten is elérhető lesz. Ez a hangostérkép megközelítéstől kezdve a helyszíni tájékozódásig mindent tartalmazni fog. Hasonló fejlesztés lesz a recepciós pultba tervezett indukciós hurok is, amely majd a hallássérült vendégek számára nyújt kommunikációs akadálymentesítést, oly módon, hogy a vendég a hallókészülékében tisztán csak a recepciós hangját hallhatja.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »