építészet : környezet : innováció

Bemutatjuk a Mart belsőépítészeti pályázatának első helyezettjének terveit

1. helyezett: Demeter Ágota, Csővári Linda, 
Csizmadi Péter, 
Csoóry Tamás

MART Bemutatóterem -Koncepcióterv

A Mart épületgépészeti cég sokrétű piaci megjelenése (szanitertechnika, légtechnika, ipari technológia) többfunkciós bemutatási felületeket igényel. A tárgyak között megtalálhatók elegáns porcelántermékek, ipari szerelvények, csövek, amelyek elhelyezésére a tiszta, világos átlátható, áramló tér megfogalmazása jelentette a fő irányelvet. A bemutatóterem anyaghasználatánál igyekeztünk az egységes, de mégis differenciálható tér megteremtésére.

 

Skicc
Funkcióséma
Alaprajz
 

 


A fogadótérben egy lélegző zöld fallal találja magát szemben a látogató, ez előtt helyeztük el az értékesítési pultot. Innen haladhatunk tovább a burkolt oszlopokkal tagolt kiállítótérbe, ahol organikus elemekként jelennek meg a buborék-foltok mind a padlóburkolat megkülönböztetésében, mind a kiállítói bútorelemben. Fontosnak éreztük, hogy az oszlopok elhelyezkedését funkcionálisan beemelhetővé tegyük a koncepcióba. Az oszlopok által tagolt teret azok lencseszerű bedobozolásával próbáltuk oldani, mintegy bútorelemként megjelenítve azokat. Ennek az áramló térnek része a show helyszínéül szolgáló színpad, amely az alaprajzon is a bemutatóterem súlypontjában helyezkedik el. A színpad íves háttérfala ideális vetítőfelület, egyben homogén kiállítási háttérfal. A kiállítási pontokat feszített fóliás világítótest emeli ki, ezáltal a 3,5 m belmagasságban végighúzódó monolit álmennyezet feloldódik a buborék formájú felülvilágítókban.


Kiállítótér
Többfunkciós kiállítási bútor
Értékesítési pont


A világos önterülő műgyanta közlekedő burkolat végigfolyik az egész térben. A kiállítási bútorelemek fa hasábokként jelennek meg, amelyekre többféleképpen lehet elhelyezni a bemutatandó tárgyakat: fiókos, polcos, szerelt, vagy süllyesztett rendszerben. A színpad fala mögött kapott helyet a STAR termékcsalád bemutatása, felülvilágítóval és egybefüggő kiállítási posztamenssel. A kiállítás folytatásában találjuk a főzőkonyhát, ahol max. 8 fő befogadására alkalmas főzőiskolát lehet rendezni. A konyha egységét a szalagszerű bútorkezelés, valamint a vízszintes és függőleges határoló fal, padló, mennyezet megegyező anyaghasználata erősíti. A látványkonyha közvetlen kapcsolatban áll a lounge pihenősarkával. Az élettér otthonosságát fokozza az edukációs kubus közelsége. A kiemelt, polcokkal határolt tér minőségi differenciáltságát a megemelt padlósík erősíti. A festett háttérfal időszakos projektoros prezentációkra is alkalmas. A konyha-szakkönyvtár-lounge egységét fokozza a fekete-fehér és egy élénk színben (olíva zöld) tartott bútor-színkezelése és a formák visszatérő ismétlődése.


Lounge és edukációs szakkönyvtár
Konyha és lounge


A bejárattól jobbra található térsarok a megújuló energiákat bemutató installációk számára kijelölt terület. A kiállítótérben alkalmazott íves burkolatváltás ismét a figyelemfelkeltés tárgyává válik. Az álmennyezetben kialakított függesztőrendszerek, valamint az egyedi posztamensek segítik a különböző funkciókat ellátó tárgyak szemléltetését. A hátsó traktusban került elhelyezésre a konferenciaterem és a vizesblokk. A köztes térben beépített bútorként működő ruhatár kapott helyet és a közlekedő folyosó mentén elhelyezett átmeneti, pihenő tér. A tér funkcionális elrendezése lehetővé teszi, hogy azokat a látogatókat, akik nem az épületgépészeti termékek után érdeklődnek, zavartalanul használhassák a bemutatóterem részét képező egyéb szolgáltatásokat: főzőiskola, Mart Akadémia, konferenciaterem. Bérlő esetén biztosítható a tér lezárása, hogy ne essen kár a kiállítási szalonban.


Star márka bemutatása
Konferenciaterem
Színpadmegoldások


A bemutatóterem megvilágítása kiemelő és általános világítással történik. A fő kiállítótérben világító álmennyezet található a kiemelt pontokon, a konferenciateremben és konyhában általános mennyezetbe süllyesztett világítással, míg a kiemelt, hangulati pontokban (értékesítési pont; edukációs kubus, társalgó) függesztett világítótesttel történik. Célunk egy olyan hangulatú tér megteremtése volt, amely kielégítheti a bemutatóterem igényeinek sokszínűségét és a vásárlók,  idelátogatók élettér-érzetét is fokozhatja, ezáltal személyesebb viszonyt kialakítva a bemutatóteremmel és annak szemléletével.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »