építészet : környezet : innováció

Bemutatták a Hello Wood építészeti program első öt évét feldolgozó könyvet

A Hello Wood az utóbbi évek egyik legsikeresebb kreatív projektje. Az egyetemistáknak szóló nyári alkotóhét mára nemzetközi, egész éven át tartó programmá növekedett, amelyet idén jelöltek a szakmai nyilvánosság egyik legfontosabb elismerését jelentő Architizer A+ Award díjra, Learning and Architecture kategóriában. 

Fordított útinapló építészek, írók és filozófusok gondolataival fűszerezve. A könyv megírásakor a Hello Wood csapatának és a társadalomtudós, építész és művész szerzőknek az volt a célja, hogy az alkotótáborokban és az évközi projektek során elkészült installációk mellett azokat a gondolatokat és dilemmákat is láthatóvá tegyék, amelyek az elmúlt évek munkáját alakították. A könyv tulajdonképpen fordított útinapló: itt a közeg állandó, és az utazók érkeznek, indulnak és változnak újra és újra.

A könyv három nagyobb egységből áll össze: az első fejezetben a Hello Wood szervezéséről, a másodikban a munkák által érintett témákról, a harmadikban pedig a résztvevő alkotók személyes tapasztalatairól olvashatunk. A kötet szerzői között megtalálható Betegh Gábor, a Cambridge-i Egyetem filozófiaprofesszora; Rory Stott, az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti magazin, az ArchDaily vezető szerkesztője; valamint Szemerey Samu, a Kortárs Építészeti Központ alapító tagja, egyben a könyv egyik szerkesztője. Amíg ők tágabb kontextusban vizsgálják a Hello Woodot, addig a csórompusztai művésztelep és a Művészetek Völgye egyik alapítója, Pécsi Erika építész személyes élményeit írja le a kezdetekről és a Hello Wood közösségi atmoszférájáról.

HW 1-5 / Hello Wood Könyvbemutató party


A személyes tapasztalásra épül Cseh András építész és egyetemi oktató szövege az általános iskolás gyerekekkel folytatott közös építés fontosságáról, Tóta József formatervező esszéje a design oktatásbeli szerepéről, valamint a terepen való tanulás fontosságát hangsúlyozó Veres Bálint esztéta írása is. A tervezők felelősségéről ír a Hello Wood egyik alapítója, Pozsár Péter építész, a kulturális antropológusként is dolgozó Gulyás Erzsébet az “építészeti tettről” mint a megismerés módszertanáról értekezik, míg a szintén építész Szederkényi Lukács a játék és tér  összetett viszonyairól ír.


HW 1-5 / Hello Wood Könyvbemutató party


A Hello Wooddal kapcsolatos alkotói benyomásairól beszél Szőke Gábor Miklós képzőművész, Oliver Sales Magyarországon élő brit építész, Berszán István irodalmár, valamint a rendszeres résztvevőnek számító szerb-holland tervezőpáros, Suzana Milinovic és Rufus Van den Ban is.

A könyv szerzői:

Berszán István, Betegh Gábor, Cseh András, Gulyás Erzsébet, Oliver Sales, Pécsi Erika, Pozsár Péter, Rufus van den Ban, Rory Stott, Suzana Milinovic, Szederkényi Lukács, Szemerey Samu, Szőke Gábor Miklós, Tóta József, Vásony Nóra, Veres Bálint.

A sajtó részére könyvből recenziós példányok elérhetők.

A könyv megvásárolható a Mono Art and Designban, az Ykra Store-ban, a Flatlabben, az Írók boltjában, a FUGA-ban és a Garden Studioban 3300 Ft-ért. A könyv online változata elérhető ugyanezen az áron a Hello Wood honlapján.

Az alkotók és támogatók mellett a könyv megvalósításában kiemelkedő szakmai szerepet játszott az OCTOGON magazin szerkesztősége.
Szervező: Hello Wood Ltd. / Pozsár Péter, Huszár András és Ráday Dávid Projekt menedzser: Janota Orsi,  Lakatos Niki

Főszponzor: Jaf Holz Ungarn Ltd.

Sajtótájékoztató

 

Octogon Architecture&Design

vélemény írásához jelentkezzen be »