Programok

'Bérlakáshelyzet, bérlakásépítés Magyarországon' konferencia és sajtótájékoztató

1/1

lead

?>
lead
1/1

lead

'Bérlakáshelyzet, bérlakásépítés Magyarországon' konferencia és sajtótájékoztató
Programok

'Bérlakáshelyzet, bérlakásépítés Magyarországon' konferencia és sajtótájékoztató

2016.11.15. 12:26

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Esemény kezdete:
2016.11.23. 08:00
Esemény vége:
2016.11.23. 16:00

A 2016. november 23-i konferencia célja, hogy tágabb kontextusban körbejárjuk a magyarországi bérlakásszektor problémáit, és ezek megoldási lehetőségeit minél több szereplő: civil  és szakmai szervezetek, önkormányzatok, cégek, építészek, ingatlanpiaci, pénzügyi és lakáspolitikai szakértők bevonásával közösen keressük. 

Hazánkban a megfizethető bérlakások iránti igény többszöröse a rendelkezésre álló bérlakások számának, és egyre növekszik. A családok jelentős hányadának jelentene megoldást az otthonteremtésre, ha lehetősége lenne jövedelmi helyzetének megfelelő bérleti díjú és rezsiköltségű lakásban élni. A konferencia előadásai és beszélgetései ezt a témát járják körül.

Időpont: 2016. november 23. szerda, 9:00-17:00

Sajtótájékoztató: 10:20

Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest Benczúr u. 35.)


Programterv

9:00 - KöszöntőSzegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója


Bevezető előadások

9:10 - Bérlakásszektor Magyarországon és a térségben - problématérkép - Kováts Bence, kutató, Habitat for Humanity Magyarország

9:30 - A bérlakásépítés lehetősége és jelentősége Magyarországon - Párdi Zsófia, projektvezető, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

9:50 - A magyar (bér)lakásrendszer alakulása az elmúlt 25 évben és átalakítási, fejlesztési lehetőségei - Hegedüs József, lakáspolitikus, közgazdász, ügyvezető igazgató, Városkutatás Kft.


10:20 - Kávészünet


10:20-10:50 - Sajtótájékoztató

 

Panelbeszélgetések

10:40 - Bérlakások és munkaerő-mobilitás

A megfizethető lakások hiánya erősen hat a munkaerőpiac alakulására és a munkaerő-mobilitásra is. A Habitat szerint egyre súlyosbodó probléma, hogy különösen a több munkalehetőséget kínáló városokban, városrészekben emelkedtek jelentős mértékben a lakbérek. Ebben a panelben azt szeretnénk megvitatni, hogy milyen problémákat vet fel a munkát és lakást kereső embereknek, munkavállalókat kereső cégeknek és önkormányzatoknak, hogy a megfizethető lakhatási lehetőségek szűkössége miatt sokan nem tudnak odaköltözni, ahol jól fizető munkalehetőség lenne. Közösen megoldási lehetőségeket és kiutakat is keresünk, többek között érintve a bérlakásépítés és bérlakás-felújítások lehetőségét is.

Moderátor: Koltai Luca, operatív vezető, Habitat for Humanity Magyarország
Paneltagok:

 • Kulinyi Márton, foglalkoztatási szakértő
 • Kató Aladár, elnök, Magyar Téglás Szövetség
 • Szilasi Tamás, társadalmi felelősségvállalás és duális képzés vezető, Nemak Győr Kft.


11:40 - Bérlakásépítés és építészet. Milyenek legyenek az új építésű bérlakások?

A paneltagok megvitatják a bérlakásépítéssel kapcsolatos építészeti szempontokat (pl. barnamező, zöldmező, településszerkezeti összefüggések, lakásszám a bérházban, lakások alapterülete, lakások beosztása, közösségi funkciók, energetikai megoldások, fenntarthatósági szempontok, rezsi). Nagyságrendileg mennyibe kerül egy minőségi, költséghatékony bérlakás építése (Ft/lakás nm + áfa)? Milyen rezsiköltségeket lehet elérni egy minőségi, költséghatékony új építésű bérlakás esetében? Építészeti példák, modellek.

Moderátor: Párdi Zsófia, projektvezető, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület
Paneltagok:

 • Ertsey Attila DLA, építész
 • Gunther Zsolt DLA, építész, 3h Építésziroda
 • Váncza László, építész, Váncza Művek
 • Vidóczi Árpád, építész, a Wienerberger Zrt. műszaki vevőszolgálatának vezetője


12:40 - Ebédszünet (meleg büféebéd)


13:40 - A bérlakásépítési szektor finanszírozása

A TLE képviselője bemutatja az általuk megvizsgált osztrák közhasznú bérlakásmodell főbb jellemzőit. Ezt követően a panel tagjai megvitatják, hogy Magyarországon milyen állami, önkormányzati szerepvállalás szükséges, hogy a beinduljanak a bérlakásépítések. Melyek a piaci és a közösségi bérlakásépítés finanszírozásának lehetőségei? Milyen célcsoport számára épülnének az új bérlakások? Milyen finanszírozási elképzelések, modellek vannak? Milyen támogatások szükségesek, mi lehet ezek forrása? Milyen bérleti díjak, milyen rezsi lenne új építésű bérlakások esetén?

Moderátor, felvezető előadás: Párdi Zsófia, projektvezető, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület
Paneltagok:

 • Ádány Tamás, vezérigazgató, OTP Ingatlan Zrt.
 • Angel Gábor, alelnök, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, vezérigazgató, BIF Nyrt.
 • Dr. Maráczi Zsolt, ügyvezető elnök, Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület
 • Barna-Lázár Zoltán, ügyvezető, ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda


14:40 - Az állami és önkormányzati bérlakásszektor kihívásai, bérlakás-felújítás, bérlakásépítés lehetőségei

Magyarországon nagyon alacsony a bérlakások aránya, az emberek többsége (közel 90%-a) saját tulajdonú lakásban él. Az önkormányzatok által szociális alapon kiadott lakások mindössze 1,4%-át teszik ki az összes lakásnak. Az önkormányzatoknak sokszor nehézséget okoz leromlott állapotú bérlakás-állományuk fenntartása, és évről évre adnak el lakásokat. A Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokkal az elmúlt években kibővült a közösségi bérlakásszektor, ám az Eszközkezelő bérlakásai jelenleg csak a rászorulók egy speciális része, a kezelhetetlenül eladósodott devizahiteles háztartások számára elérhetők. A panel tagjaival azt beszéljük meg, hogy mi az állam és az önkormányzatok felelőssége és lehetősége, hogy a több százezer, megfizethető lakhatási lehetőséget igénylő háztartásnak segítsen, melyek a bérlakásszektor szabályozásának legfontosabb átgondolást igénylő kérdései, és mit tehetnek a bérlakások számának növelése, a bérlakásépítések és felújítások ösztönzéséért.

Moderátor: Teller Nóra, szociológus, Városkutatás Kft., elnökségi tag, Habitat for Humanity Magyarország
Paneltagok:

 • Csillag Tamás, vezérigazgató, Nemzeti Eszközkezelő Zrt.
 • Kardos Kálmán, vezérigazgató, IKV Zrt. Szeged
 • Máté Antal, polgármester, Nyírbátor Város Önkormányzata
 • Nagy István, alpolgármester, Budapest Főváros IV. kerület, Újpest Önkormányzata
 • Révi Zsolt, főépítész, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala


15:40 - Kávészünet


16:00 - Kivezető utak - innovatív lakhatási megoldások

A meghívottaknak elképzelése és több esetben gyakorlati tapasztalata is van arról, hogy lehet innovatív módszerekkel, többféle szereplő és különböző forráslehetőségek bevonásával szociálisan nehéz helyzetben lévő emberek számára biztos és fenntartható lakhatási lehetőséget teremteni, egyúttal hajléktalanságot kezelni vagy megelőzni, illetve a bérlakáshiány és az üresen álló lakások problémáját is megoldani. 

Moderátor: Fehér Boróka, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei
Paneltagok:

 • Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület képviselője
 • Moravcsik László, programvezető, Máltai Szeretetszolgálat
 • Somogyi Eszter, kutató, Városkutatás Kft.
 • Koltai Luca, operatív vezető, Habitat for Humanity Magyarország

 

Szervező: Habitat for Humanity Magyarország,
Szakmai partner: Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület
Támogató: WIENERBERGER zRt.

Részvételi szándékát, illetve egyedi interjúigényét kérjük, jelezze az anett.porpaczy@habitat.hu e-mail címen, vagy a +36 20 576 2612 telefonszámon.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk