építészet : környezet : innováció

Bővítik a londoni Tate Modern épületét

A svájci Herzog & de Meuron bemutatta az egykori erőműből általuk hat éve átalakított londoni Tate Modern múzeum bővítésének terveit. A 215 millió fontos Temze-parti beruházás 7000 m2-rel növeli majd a múzeum alapterületét.
A svájci Herzog & de Meuron bemutatta az egykori erőműből általuk hat éve átalakított londoni Tate Modern múzeum bővítésének terveit. A 215 millió fontos Temze-parti beruházás 7000 m2-rel növeli majd a múzeum alapterületét. Az intézmény így új bejáratot kap és egy kis piazza is létesül az évi 4 millió látogató számára. Tíz emeleten tíz új galériatér épül, míg az egykori olajtartályok helyén a felszín alatt előadóterem létesül. Az épület a tervek szerint 2012-re, a londoni olimpia idejére készülhet el. A Tate Modernet befogadó egykori erőmű klasszikus, nyugodt kompozíciójával ellentétben a Tate Modern 2, bár tervezőik ugyanazok, aszimmetrikus és vidám. Herzog és de Meuron maguk is elmondták, hogy ezúttal a játékosságnak szeretnének teret engedni. Meglehetősen rendkívüli, hogy egy múzeumot annak elkészülte után ilyen hamar bővítenek. Az ok a müzeumok történetében példátlan látogatószám, amellyel a Tate Modern nemcsak a párizsi Pompidou központot, de még a new yorki MOMA-t is bőven lekörözi. Az eredeti épületet egyszerűen ilyen rövid alatt kinőtték. Az új épületrész az inflációt is figyelembe véve többe kerül majd, mint az eredeti galéria. Magassága jóval meghaladja majd az előtte álló korábbi erőművet (bár domináns kéményének magasságát nem éri utol), és a régi épület egyes részeit bevonva a galéria orientációja áttevődik a folyóról a hátsó, déli oldalra. Az erőmű erre az oldalra eső felében továbbra is megmarad a várost kiszolgáló transzformátor-állomás, de mivel egy korszerű, kisebb berendezésre cserélik, nagy terület szabadul fel a galéria számára. Az építészek így a teljes dél-nyugati szárnyat, sőt, a régi transzformátor-csarnokon kívül a földfelszín alatt elhelyezett három óriási olajtartályt is felhasználhatták terveikben, mely utóbbiakban előadótermeket helyeznek el. Az új szárnnyal elmozdul a galériaépület súlypontja is. Az elhelyezendő funkciókat Herzogék egy egymás tetejére helyezett terekből álló 70 méter magas zikkurat formában helyezték el. A teljes épületet durván megmunkált üvegburkolat borítja majd. A vasbetonvázas szerkezet változatos, szabálytalan szélekben végződik. A frissen bemutatott tervekről sokaknak eszébe jutott Rachel Whiteread, a legnagyobb angol kortárs szobrász tavaly éppen a Tate Modern turbinacsarnokában bemutatott polisztirol doboz-kompozíciója. Jacques Herzog szerint ez véletlen egybeesés, de tény, hogy látta és tetszett is neki Whiteread munkája.

Fotók: www.worldarchitecturenews.com

Elgondolkodtató, hogy jó-e üveggel borítani egy déli fekvésű épületet. Azonban Herzogék elmondták, hogy energiafelhasználás tekintetében példaértékű módon működő épületet kívánnak létrehozni. Kérdéses az is, hogy a hatalmas új szárny nem nyomja-e el a régi erőműben elhelyezett eredeti múzeumot? Herzog azt állítja, hogy korántsem. „Nem gettót akarunk létrehozni. A régi és az új Tate Modern nem fog szétválni.“ A Tate Modern építkezéseinek utolsó tervezett fázisa, egy új, az eredetinél jóval nagyobb dizájn múzeum megépítése a dél-keleti oldalon teljessé teszi majd az így létrejövő múzeumi negyed kiépülését. A közelben épül majd Zaha Hadid építészeti múzeuma, és számos színház és kisebb galéria is otthonra talált már a környéken.

Forrás: worldarchitecturenews

vélemény írásához jelentkezzen be »