építészet : környezet : innováció

Budapest Box ötletpályázat- Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve

Érdekes pavilonok kellenek a Vörösmarty térre. A Főváros meghirdetette a Budapest Box ötletpályázatot, melyen Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve kiemelt megvételt kapott. 

A Vörösmarty tér hangulatát az ott megrendezett vásárok az év számottevő részében megváltoztatják, ennek ellenére a kihelyezett pavilonok eddig a legkevésbé sem nőttek fel a tér értékeihez.

A mostani vásárok fa kunyhói a falusi ház archetípusára emlékeztetve próbálnak kapcsolatot létrehozni a városlakókkal, ez azonban összeegyeztethetetlen a vásároknak a hangsúlyozottan városokra jellemző karakterével. Az ellentmondás feloldására egy kifejezetten urbánus előképet kerestünk. Az utcákat behálózó hirdetőoszlopok beleégtek a városlakók tudatalattijába, szinte észrevétlenül járulnak hozzá a városias hangulathoz. Pavilonunk a ház archetípust elvetve, ezekhez kapcsolódva teremti meg a kontextusát, válik városi jellé.



homlokzat - Budapest Box pályázat - Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve


A jelenlegi „ház” pavilonok jellemzően utcaszerűen vannak elhelyezve, ezzel felszabdalva a Vörösmarty teret. A tervezett állapotban a térhez jobban igazodó, körüljárható “tárgyakat” helyeztünk el, a korábbi utca így egy megismerésre és nézelődésre alkalmasabb szövetté alakul, melyben direkt irányok kijelölése nélkül áramlik a tömeg.

A pavilon kettős arcú, egyszerre visel magán egy a város által meghatározott arculatot, és enged teret a vásároktól elválaszthatatlan rendezetlenségnek, véletlenszerűségnek. A külső egy kör alaprajzú polikarbonát héj, ami mögé a város által meghatározott molinók feszíthetők ki az aktuális eseményeknek megfelelően (pl. Design hét, Tavaszi fesztivál). Zárt állapotban ez a héj leeresztett, eltakarja a belső teret, de a kommunikatív funkcióját megőrzi. A belső teret lamellás fa bútorzat, és anyaghasználat határozza meg. A lamellás szerkesztés lehetővé teszi az áruk szabad bemutatását, rendezett módon befogadva a vásárokra jellemző esetlenséget, véletlenszerűséget. Éjszakánként a felemelt héjszerkezet megvilágításával lampionszerű hatást kelt a pavilon, a lamellás álmennyezet átszűrődő fénnyel megvilágítva az árusító tereket is.


alaprajz - Budapest Box pályázat - Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve


A pavilon alapvetően egy hengertest, de a szerkezet racionalizálása érdekében a szerkezeti elemek, és a belső bútorok hatszög szerkesztésűek. Az üzletrészeket elválasztó lamellás falak elforgathatók a középtengely körül, így variálható a pavilonon belül a 2x8 m2-es és a 4x4 m2-es elrendezés.

A pavilonok tartószerkezete acél zártszelvényekből összeszerelhető tartó, feszített huzalos merevítésekkel. A terheket 6 db acél zártszelvényből készült pillér továbbítja a talajra, melyeket a burkolatra dübelezéssel rögzítenek. A külső héj csúsztatása egy a szerkezetben elrejtett csiga-rendszer segítségével történik, vezetősínként a 6 db tartóoszlop külső felületén kialakított nút szolgál.


a pavilon zárt állapotban - Budapest Box pályázat - Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve


A pult anyaga teljes mértékben újra felhasználható. A fa lécvázra épített lamellás szerkezet áttört jellege könnyedséget, transzparenciát ad a belvilágnak, ez a lécváz teszi lehetővé a polcok változatos elrendezését egy moduláris, beakasztható fém polcrendszer segítségével. A lamella megjelenik a fém tartószerkezet alján is, így a vásárló érzékeli a felette lévő henger légiességét is. A pultok egységes méretű, külön-külön szabadon mozgatható moduláris elemekből tevődnek össze, melyek így a speciális igényekhez is könnyen igazíthatók. Az eladói tér alatt lécvázra rögzített deszkapadló van.

A pavilon felső részében helyeztük el a Led fényforrással működő lámpatesteket. A vízelvezetést adó polikarbonát lemezek a lámpatestek alatt helyezkednek el, így a kiárusító térbe szórt fény jut. A lamellás falszerkezetre és pultra akasztható acéllemez polcok felső síkjában a termékeket rejtett, direkt megvilágítással láttuk el.


a pavilon nyitott állapotban - Budapest Box pályázat - Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián és Mészáros András terve




Mészáros András, Buzás Bence Álmos, Jäger Krisztián



vélemény írásához jelentkezzen be »