építészet : környezet : innováció

Budapest Főépítésze - megjelent a pályázat

Beleznay Évát, az ideiglenesen megbízott főépítészt sajtótájékoztatón mutatta be a főpolgármester, és egyúttal bejelentette, hogy 2007. január 31-ei határidővel kiírták a pályázatot.

Beleznay Éva ideiglenesen megbízott budapesti főépítészt sajtótájékoztatón mutatta be Demszky Gábor, és egyben bejelentette, hogy 2007. január 31-ei határidővel kiírták a pályázatot, melynek folyományaként legkorábban március elején várható az új főépítész kinevezése. Az érvényes szabályok egyébként nem kötelezik a fővárost pályázat kiírására.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a város életében egyszerre fontos a folytonosság és a megújulás, a történeti városkép gondos őrzése mellett a technikai vívmányok hasznosítása, ugyanakkor az építészeti minőség fölötti őrködés. A városkép "a modern trendeknek megfelelően alakuljon, alkalmazkodva a megváltozott igényekhez".
 

Beleznay Éva ideiglenes kinevezése egyszerre jelenti a folytonosságot, hiszen korábban a főépítészi irodán dolgozott Dr. Schneller István közvetlen munkatársaként, egy időben kabinetfőnöki feladatokat is ellátott. Másrészt a megújulást is, mert Beleznay Éva a BME Építészmérnöki Karán szerzett építészmérnöki diplomája mellett városépítészetben a pennsylvaniai egyetemen szerzett képesítést. A városfejlesztésben Budapest fordulóponton áll - mondotta Demszky Gábor -, a Podmaniczky Program eredményes folytatása szorosan kapcsolódik a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez, mely nem csak a főváros, hanem az egész közép-magyarországi régió szempontjából új feladatokat jelent, és 2007-től EU-s források felhasználására ad alkalmat.

Beleznay Éva elmondta, hogy maga is pályázni fog, de szívesen vállalta az ideiglenes megbízást, hogy a már folyamatban lévő ügyek megfelelő intézése meglegyen. Munkájában az egységesebb fővárost, a jobb együttműködés megteremtését tekinti elsődleges céljának. Folytatódik a főváros építészeti szabályozásának felülvizsgálata, melyet még Schneller István kezdett meg, és más ügyekben is folytatja a jól működő  főépítészi iroda vezetését.

A magasházakkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a főpolgármester és az új főépítész is megerősítette, hogy törés nem lesz, érvényben van az a szabályozás, melyet Schneller István dolgoztatott ki (30 méteres korlátozás a külső körúton belül, 55 méter azon kívül). Ugyanakkor mind a szabályozásban, mind a Fővárosi Tervtanács működésében fontos a jó építészeti minőség érvényesülésének javítása, és ennek érdekében partneri viszonyt kell kialakítani a kerületekkel. Az önkormányzati törvény jelenleg széttagoltságot eredményez, az építési engedélyek kiadásában nagyfokú szabadsággal rendelkeznek a kerületek.

vm

vélemény írásához jelentkezzen be »