építészet : környezet : innováció

Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok – a CET Budapest megvételben részesült terve

A Budapest XVI. kerületében létesítendő többcélú sportcsarnokra kiírt meghívásos pályázaton megvételben részesült a Csomay Zsófia és Koczka István vezette csapat koncepciója. Tervükben egy nyugodt megjelenésű, natúr tégla burkolatú épületet vázoltak fel, amelyen bemetszések jelölik ki a hangsúlyos pontokat.

Részletek a műleírásból

Fontosabb tervezési szempontok

  • a telket átszelő K-NY út - mint a telepítés rendező vonala - megtartása,
  • a Margit utcai gépkocsi behajtó és kapu felhasználása,
  • a meglévő faállomány védelme,
  • a telek magassági viszonyainak kihasználása,
  • költségtakarékosság, egyszerűség.

Telepítés

A tervezett épületek a telek Bátony utcai oldalára kerültek, míg a keleti oldalon (a Lőtér utca felől) – kihasználva a terepadottságokat – sportpályákat terveztünk, rézsűben kialakított lelátókkal. Itt egybefüggő zöldfelület alakul ki. A gépkocsi behajtás a Margit utcai meglévő kapun történik.

Helyszínrajz

A sportcsarnokot az új É-D irányú feltáró út keleti oldalán, a meglévő fasorral szegélyezett átkötő útra tájolva helyeztük el. Főbejárata a két út találkozásánál kialakított térburkolattal, növénytelepítéssel és utcabútorokkal kiemelt teresedésről nyílik. Ez a terület kiemelt szegélyekkel épül és csak eseti áthajtást biztosít a két útszakasz között. A főbejárat előtti elosztó funkción túl ez a teresedés biztosíthatja a sporttelep közösségi „központját”, találkozóhelyet, amelyhez jól kapcsolódik a sportcsarnok elválasztottan is üzemelő büféje és terasza. A meglévő átkötő út a szegélyező fasorral, valamint a sportcsarnok és a későbbi fejlesztések előtt kialakuló térburkolatos felületek válhatnak az egész sporttelep meghatározó gyalogos-közönségforgalmi tengelyévé.

A sportcsarnok keleti és nyugati oldalán létesülő parkolóban, a bejáratokhoz közel biztosítunk helyet a mozgássérülteknek és a televíziós közvetítő kocsiknak. A kerékpárok tárolása két részre bontva, a sportcsarnok keleti oldala mentén a sportolói bejárat közelében, valamint a klub-sportszálló közötti területen történik. A sportcsarnok körüli kétirányú úthálózat biztosítja az ide telepített épületek funkcionális ellátásán túl a szükséges mentési útfelületet is.

A sportcsarnokban a nagy létszámú rendezvényekhez szükséges 105 férőhelyes parkoló tartozik, szigetszerűen, enyhén süllyesztett felülettel, amely kialakításánál fogva (aszfaltburkolat + speciális szegélyű „fa szigetek”) alkalmas a rendezvényeken kívüli időben különféle gördülő sportok fogadására. Ez nemcsak vizuális (üres parkolók nem túl szép látványa), hanem közösség kialakulásának szempontjából is fontos szempont.

Látványterv

Az épület

Az épület koncepciójának kialakítását a funkcionális igényeken túl alapvetően három tényező határozta meg:

  • korlátozott pénzügyi források,
  • a helyszín környezetét meghatározó, hagyományos családi házas beépítés,
  • a többcélú (sport – kulturális) felhasználást is biztosító közönségforgalmi igények.

A fenti célokat egyszerű épületforma, anyagok és épületszerkezetek megválasztásával kívántuk elérni. Az épület homlokzatain alkalmazott téglaburkolat (ami egyszerű falazótégla lehet) egyrészt a környezet beépítési léptékéhez igazodik, másrészt mint középület hosszútávon, jó minőségben fenntartható megoldásként szolgál, szolid, jó minőségű környezetet teremt.

Funkció

Az épület funkcionális elrendezés szempontjából két részre bontható. Az egyik a 30 x 46 méteres játékteret magába foglaló, nagy fesztávú csarnoktér lelátókkal, alattuk öltözőkkel, kiszolgáló terekkel. A másik a többszintes, három traktusos fejépület, ahol a közönségforgalmi terek vannak. A közönségforgalmi főbejárat az épület DNY-i sarkán síkban vezet be az ott kialakított teresedésről az előcsarnokba. Innen lehet megközelíteni- a ruhatári blokk mellett mindkét oldalon közvetlenül - a küzdőteret, ami lehetővé teszi a csarnoktér többcélú felhasználását.

Az előcsarnok elrendezése, valamint az azzal szemben lévő oldalakra telepített lelátókra vezető lépcsők biztosítják - igény esetén - a vendég-hazai szurkolói útvonalak szétválasztását. Az előcsarnokból leválaszthatóan - önálló működést is biztosítva - alakítottuk ki a büfét és kiszolgáló helyiségeit. A fogyasztó terasza a főbejárat előtt kialakított teresedésre nyílik, folyamatos és gazdaságos működést téve lehetővé.

Az előcsarnok tere kétszintes, természetes megvilágítását (szórt fény) tetősíkban épített polikarbonát bevilágítók biztosítják, áttört, rácsos álmennyezeten keresztül. A kétszintes teret a földszinten tömör felületek, míg az első emeleten az áttört felületű galéria, illetve a konditerem belátást engedő, álmennyezetig megnyitott üvegfala határolja. A lelátókra felvezető két lépcső közül a keleti oldali biztosítja a sportolói bejárat felől külön is megközelíthetően az első emeleti konditerem folyamatos elérhetőségét. Az ide telepített felvonó biztosítja az eltérő szintek kiszolgálásán túl a mozgássérült nézők lelátóra történő feljutását is. A második emeleten a csarnoktér felőli oldalon nyertek elhelyezést a gépészeti helyiségek, közvetlen légtechnikai kapcsolatban a küzdőtér feletti, átszellőztetett álmennyezeti térrel. A déli homlokzat menti sávban, a konditerem felett, lehetőség nyílik későbbi ütemben megvalósuló fitness-wellness fejlesztésekre az üzemeltetési tapasztalatok alapján.

Látványterv

A csarnoktérben a 30 x 46 m-es küzdőtér két hosszoldala mentén helyeztük el a lelátókat, a nyugati oldalon közvetlenül a küzdőtér síkjáról indítva, alatta különböző kiszolgáló helyiségekkel. A keleti oldalon a lelátót megemelt 2,30 m-es szintről indítottuk, ami lehetővé teszi a kisebb tornaeszközök (zsámoly, torna szőnyeg, stb.) helyszíni, rendezett tárolását, a későbbi ütemben mobil lelátók telepítését (további 220 FH lehetőség). A nyugati oldali lelátón kialakítottunk 33 VIP ülőhelyet, míg a keleti lelátó középső, legfelső szintjén 6 db MS nézői hely biztosított.

A küzdőteret alul sík, enyhe lejtésű rácsos főtartó-rendszerrel oldottuk meg, amelyek hosszanti gerince mentén végigfutó kiemelés készül. A kiemelés polikarbonát fedésű tetején keresztül, a hossztengely mentén természetes bevilágítást biztosítunk indirekt módon, a rácsrudak vonalát követő fényvető felületekkel. A rácsostartó alsó vízszintes övén hosszanti irányú, áttört sávos álmennyezet készül süllyesztett, védett világítótestekkel. A bevilágító sáv vonalában a sávos álmennyezetre merőleges 50-60 cm-enként „fényvető lamellák” sorakoznak, nappal természetes, este mesterséges fénnyel megvilágítva. A gerinc mentén végighúzódó kiemelés oldalán folyamatos átszellőzést biztosító zsalus szellőző felületek létesülnek, amelyeken keresztül - a hosszanti oldalak irányából - a lelátó ülései alatt bevezetett friss levegő a csarnokteret természetes módon átöblítve tud távozni. A küzdőtér sík mennyezete a gazdaságos megvalósíthatóságán és a jó belső térhatáson túl a mennyezetre rögzítendő sportszerek (elválasztó függöny, kosárlabda palánk, gyűrű, stb.) egyszerű szerelését teszi lehetővé. A csarnoktér hő- és füstelvezetése gravitációs úton a gerincen futó kiemelés megfelelő számú elemének nyitásával biztosítható. A lelátókról történő menekülés az északi homlokzaton elhelyezett lépcsőkön történik.

Látványterv

Tömegalakítás

Az alacsony hajlásszögű, nyugodt, natúr téglafelületű épületformát a gazdaságosság és időtállóság szempontjain túl azért választottuk, mert egy ilyen hagyományos karakterű épület erkölcsileg kevésbé avul el, - továbbá a már ott álló „foci” épület és a később épülő házak „stílusbeli heterogenitását” jobban tűri egy ilyen megszokott, nem kirívó ház. A zárt épülettömegen a hangsúlyos pontokat „kimetszések” jelölik a főbejáratnál és sportolói bejáratnál. A tetőgerinc nyugodt vonalát a gerinc mentén végigfutó alacsony kiemelés hangsúlyozza. A tetősíkba „bemetszett” beszívó és kifúvó gépészeti aknák kialakításával elértük, hogy a szellőzőgépház igényei szerinti gépészeti felépítmények ne jelenjenek meg a tetőn. Az északi és déli bütü-homlokzatokat - kihasználna a téglaburkolat adta szerkezeti és formai lehetőségeket - felületi játékkal gazdagítottuk.

A főbejárat sarkán, a fő megközelítési irányokból jól látható, világító oszlopburkolat készül feliratozással. A bütühomlokzatokon – mindkét irányban – világító órát terveztünk. A hosszhomlokzatokon kialakított bevilágító sávokban nagyméretű, elfordítható polikarbonát árnyékoló lamellákat terveztünk.

Látványterv

Anyaghasználat

  • külső térben átszellőztetett tégla burkolat homokszín árnyalatban (esetleg vágott tégla kerámia elemek hőszigetelésre ragasztva)
  • travertin mészkő lábazat – síkban, sárgás-fehér árnyalattal (esetleg lapburkolat)
  • világosszürke, erős rajzolatú fémlemez tetőpanelek (esetleg hullámpala)
  • faszerkezetű nyílászárók natúr lazúr felülettel (esetleg műanyag)
  • bejáratoknál üvegezett, alumínium függönyfal (esetleg acél).

A belső terekben:

  • a játéktéren fa sportpadló (Weitzer Sport)
  • bütüfalon natúr színű táblás faburkolat (esetleg építőlemez)
  • a lelátón kopásálló szürke betonfestés
  • látszó beton tartószerkezetek
  • színes műanyag ülések
  • előcsarnokban, közlekedőkön sötét szürke adalékos öntött műgyantapadló (esetleg lapburkolat)
  • oldalfalakon kültéri, enyhén strukturált vakolat
  • tömbszerű, színes pultok (ruhatár, recepció, büfé).

Környezetrendezés

Az épületek körüli burkolt felületeket a funkcionális igényeknek megfelelően alakítjuk ki. A sportcsarnokhoz kiépítendő, gépkocsival járható úthálózat biztosítja a későbbiekben a szállás- és klubépület, valamint a tornacsarnok és a szabadtéri pályák kiszolgálását is. Az útburkolat javasolt anyaga kiselemes, zökkenőmentes, egyenes élű térkő. A gyalogos felületek burkolata szintén térkő, közepes elemmérettel, vagy sötétszürke térburkoló tégla.

A sportcsarnoktól északra elhelyezkedő gör-park – amelynek területe nagyobb rendezvények, sportesemények alkalmával parkolóként használható – anyagában színezett, zöld színű aszfaltbeton burkolatú. A fák szórtan állnak, az ültető helyeket széles, kiemelt szegéllyel alakítjuk ki. A szegély nagy kopásállóságú, sima felületű, sötétszürke színű műkő, amely gördeszkázásra alkalmas. A gör-park egyéb berendezései (rámpák, ékek, korlátelemek, stb.) leszerelhetőek, raktározásuk a sportcsarnok épületében történik.

A sportcsarnok építésével azonos ütemben javasoljuk a be nem építendő telekrészek síkra rendezését megvalósítani, oly módon, hogy a telek keleti és nyugati oldalán megmaradó, egymástól rézsűvel elválasztott zöldfelületek használhatóak legyenek gyepes sporttérként, bemelegítésre, gimnasztikázásra, meditatív sportok űzésére. A rendezett síkok a távlatban elhelyezni kívánt sportpályák fogadására alkalmasak.

A telken a meglévő, értékes faállományt - az épület által nem érintett területeken - megtartjuk. Kiegészítésképpen a keleti és a nyugati telekhatárok mentén is intenzív fatelepítést javasolunk a lakóterületek felé való zárás megvalósítására. A zöldfelületeket átlátható módon, jobbára nyílt gyepes térként alakítjuk, ligetes fatelepítéssel. Magas cserjéket csak a szegélyeken, térhatárokon javasolunk, ahol vizuális zárás szükséges. A parkolókat és burkolt gyalogoszónákat, fogadóteret intenzíven fásítjuk a kedvező árnyékoltság érdekében.


A Bíráló Bizottság értékelése

9. sz. pályamű

Terepre ültetése megfelelő. A parkolótól a főbejárat távol van. A sportcipős forgalom csak a csarnoktéren keresztül lehetséges. Az előcsarnok és környezete alaprajzilag nem áttekinthető. Megvilágítási rendszere elfogadható.

Lelátó rendszere aszimmetrikus, gazdaságtalan. Sok kihasználatlan, felesleges teret tervez, így gazdaságtalan. Szerkezeti rendszere nincs összhangban a tömegképzéssel.

Épületgépészeti rendszere jó, használható. Az üzemeltetés szempontjából gazdaságos szellőzési megoldásokat javasol.

Az erőnléti terem egyszerű külső megközelítése és önálló használhatósága nem biztosított. Igényes építészeti részletei és anyaghasználata kedvező építészeti megítélést biztosít.

A terven az épület elhelyezése és megközelítése a többi tervtől eltérő megoldást ad, amely nincs összhangban a területre vonatkozó városfejlesztési koncepcióval.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »