építészet : környezet : innováció

Családi ház a Hajlékos utcában

építész: Fábry Zoltán

A budapesti Hajlékos utca és közvetlen környezete ez idő tájt vált, válik kedvelt és divatos lakóövezetté. Ennek hozományaként rengeteg új épület készül; családi- és, társasházak. A minőségük, mind építészeti- mind felhasznált anyagok terén igen vegyes. Szerencsére a PROX Kft., mint építtető minden szempontból a maximálisat próbálja kihozni az itt épített-épülő házaiból. A szóban forgó ház közvetlen szomszédai közül kettő már általuk készült. Ezeknek a környezetük is rendezett, frissen telepített fák, bokrok töltik meg élettel a részben még frissen feltört, tarackos, dudvás városszéli mezőt. Az építtető kifejezett kérése volt, hogy a már megépített házaikhoz méltó épület készüljön, egyfajta mediterrán hangulatú kertvárosrészt hozva létre.

 

 


Ebben a környezetben egy egyszerű, sík felületekkel határolt épületet terveztünk. Háromszintes, teljesen alápincézett, majdnem lapostetős épület készül, így jóval kisebb a ház tömege, mintha nyeregtetős lenne. A tetőre extenzív növényzetet telepítenek, ezzel is a zöldfelületet növelve. A ház körül nem készül járda, csupán nagyszemű kavicságy. A keleti nagy terasz pedig közvetlenül kapcsolódik a füvesített területhez. A földszinti padlószint a tervezett ±0,00 szint.


Az épület a telek északi oldalhatárához került legközelebb, a kötelező oldalkertet tiszteletben tartva. Az L alakú ház öble kelet és dél felé nyit így a délkeleti-keleti napsütésből kap legtöbbet. A nyugat felé –az utcára- néző helyiségek is nagy üvegfelületeket kaptak, így a szobák természetes megvilágítása jó. Mind a személy, mind a gépkocsibejárat a ház utca felőli oldalán van, a gyalog érkezők három lépcsőn át közelíthetik meg a terepből kissé kiemelt épület földszintjét.

 


A gépkocsitárolás a pincében megoldott, 15%-os rámpán keresztül közelíthető meg az itt kialakított tároló, amely két járműre elegendő. A pinceszinten tárolók, és a  gépészeti helyiség találhatók, valamit a délkeleti nagy terasz alatt létesített borospince  téglapadlóval és nyers téglafalakkal.
A pincéből zárt lépcsőn keresztül jutunk a földszinti hallba, amely a terasszal már közvetlen vizuális kapcsolatban van. Innen nyílnak a nappali tartózkodás helyiségei: nappali, konyha, kis vizesblokk. A földszinten a bejárati előtéren kívül helyet kapott még egy jól elkülönülő dolgozószoba, amely alkalmas vendégszobának is. A nappalinak és a konyhának is van terasz- ill. kertkapcsolata. A hall feletti födém részben nyitott, így lehetőség van az emeleti és a földszinti élet összekapcsolására. Az összenyitott légtér kapott egy két szint magas üvegfelületet a terasz felé.


Az emeletre a hallba érkező és onnan továbbinduló lépcsőn lehet feljutni, a felső szinten egy „második nappaliba” jutunk, innen nyílnak a lakószobák, ennek légtere közös a földszinti hallal. A szülői háló kissé elszeparálva, egy gardróbon keresztül elérhető, külön fürdővel rendelkezik. A közös használatú fürdőt és a háztartási helyiséget a másik gardróbon keresztül lehet megközelíteni. Az emelet belmagassága változó, a mellékhelyiségek felől emelkedik mindkét épületszárny felé a tető, így a szobákban már nagyobb magasságú tér alakul ki.



Tömeg, anyaghasználat
Alaprajzilag L alakú az épület, az emelet alapterülete nagyobb a földszinténél, több konzolosodás is van a  házon. A bejárati oldalon a lépcső kiálló tömbje bekanyarodik a nappali felé, így előtetőt képez a bejárat fölött. A szülői háló szintén kiugrik a tervezett kerti medence felé. Az L alak két szára felé emelkedik a tető, az utcai szárny jobban, az északi kevésbé. A terasz sarka fölött azonos szinten találkozik a két tetősík. A teraszra készül egy kerti előtető, amely simított és fehérre festett betonfelületével, lejtős tetejével az épület egészére rímel. Ez nagyon alkalmas lesz zöld növényekkel való befuttatásra.


Az felső szint nagyobbrészt nagytáblás faburkolatot kap, amely a lépcső tömbjén is lefordul, bekeretezve az épületet. A földszint tömege vakolt, fehérre festett. Ez az anyag az épület északnyugati sarkán felfut az emeletre, a kémény kiálló tömege választja el a faburkolatot a vakolt felülettől. A déli homlokzaton is van egy kiálló kéménypillér, ez a nappaliba tervezett kandalló égéstermékét vezeti el. Mindkét kémény fehér, vakolt felületű, mint a földszint nagy része.


A nagytáblás faburkolat a Finnforest okume fából készült rétegelt lemeze, amelyet UV álló matt vagy selyemfényű lakkal kezelnek, így látható marad a fatáblák erezete és finom árnyalatai. A halvány faszín és a fehér vakolat együttese szolíd, nem hivalkodó házat eredményez.


A nyílászárókat zöld színűre pácolják, majd UV álló lakkot kapnak. A zöldtető attikafal csatlakozásait antracitszürke horganyzott lemezzel fedik. Az acél korlátokat kívül-belül egyszerű laposacélból, hegesztett kapcsolatokkal készítik.

Szöveg és fotó: Fábry Zoltán 


megbízó: PROX Kft.
építész: Fábry Zoltán
statikus: Takács Zoltán, Varvasovszky Péter

vélemény írásához jelentkezzen be »