építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Eger, Bárány Uszoda felújítása tervpályázat - megosztott III. helyezett, Nagy Sándor

Eger, Bárány Uszoda felújítása tervpályázat - megosztott III. helyezett, Nagy Sándor.
A tervpályázat megosztott harmadik díját kapta Nagy Sándor és munkatársai, a hely hangulatát, tradícióit szintén megőrizni igyekvő koncepcióval, amely a most meglehetősen vegyes képet mutató építési területet is egységesebb külsővel ruházná fel.

A tervezés helyszíne:
Eger az ország egyik legrégibb építészeti múlttal rendelkező városa. Klasszicista-barokk belvárosa egyedülálló az országban. A Dobó tér nemcsak az ország, de Európa egyik legszebb tere, amely szinte egész évben „él és mozog”. A fölé magasodó várral igazán különleges élmény éjjel-nappal, télen-nyáron. A fürdőváros szerves része a belvárosnak: a főtértől körülbelül 5 percnyi gyaloglással elérhető.

 

Eger, Bárány Uszoda légifotó
 

 

Ez a terület három nagyobb egységből áll: a Bitskey Uszoda, a városi strandfürdő és a Bárány Uszoda alkotja; ezek közül a terület súlypontját (középpontját) a Bárány Uszoda épülete képviseli. A történelmi belváros közelsége ellenére itt a beépítés már közel sem olyan egységes. A tervezési helyszín több markánsan különböző terület találkozási pontja, amely úgy stílusban mind beépítési módban igen vegyes képet mutat: délről, a Gólya u. és az Eszperantó sétány felől a hatvanas évek szocreál hangulatú lakótelepi házai láthatók, a Frank Tivadar utca északi oldala a múlt század elejének földszintes, zártsorú beépítését képviseli, önálló építészeti zárványként áll a Bitskey uszoda, a gyógypark határoló épületei pedig szintén vegyes képet mutatnak. Jelen pillanatban a gyógypark térfala rendezetlen és hiányos.

 

Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
 

 

A Bárány Uszoda:
Egészen különleges hely. Nyílt forrásra épült medencéjével egyedülálló az országban és ezt meglepően kevesen tudják. A város úszó -és vízilabda életének bölcsője, kultikus hely, amelyből mára kis túlzással csak egy kerítés maradt. Mint építészeti együttes soha nem képviselt különleges értéket. Egy téglakő anyagú kerítés vesz körül két stílusban különböző épületet, egy szökőkutat, és  egy vasbeton lelátót. Az uszoda különlegességét -és a hely szellemét - tehát elsősorban a forrásvíz, a kavicsos medencefenék és az itt űzött vízi sportok adják.

A tervezett épületről:
Fontos szempont az egykori uszoda tipológiájából való kiindulás. Alapvető elemek: kerítés,  öltözőépület tetején fedett lelátóval, valentin-ház, vb-lelátó, úszómedence, melegedő medence.

Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor

    
A tervezett épület fontos eleme a kő „kerítés” mely összefogja az épületet, amelyben a régi elemek új funkcióval jelennek meg.

 

Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
 

 

A kerítés egy kerengő lelátóval egészül ki, amely az épületet immár elődjénél szervesebben fogja össze. A déli oldalon egy átriumokkal tagolt fejépületté bővül a régi lelátó, egyszersmint rendezve is a gyógypark felőli térfalat. Innen nyílik az épület főbejárata is. A földszint egy nagy összefüggő térsor, könnyen áttekinthető nagyvonalú terek láncolata. Az előtérből az állandó kiállítás és az infopont nyílik, innen lehet alkalmi rendezvények esetén a kinti uszodatérben lévő mobil lelátókat elérni. Az előtérből egykarú lépcsőn lehet feljutni az önálló egységként is üzemeltethető gimnasztikai termekhez. Az épület minden irányban átjárható megfelelő beléptetőrendszerrel, mindenki ellenőrzötten tudja használni azt a szolgáltatást, amire szüksége van. Aki az uszodai szolgáltatással együtt szeretné igénybevenni a fitnesz-termet vagy a tornatermet is, az megteheti, de
arra is lehetőséget nyújt az épület, hogy az első emeleti tornatermeket olyanok is igénybevehessék, akik úszni nem akarnak.

 

Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
 

 

Az épület híddal kapcsolódik a Bitskey uszodához, így az ott jegyet váltók is átjöhetnek ellenőrzött módon, élvezhetik a kinti medence forrásvizét vagy edzhetnek a fitnesz-teremben.

Az infopont épületbe való integrálása magától adódik; aki ide bejön, rögtön megnézheti a sportmúzeumot, a több nyelven és interaktív módon szolgáló infopontban pedig minden egyéb információt megtudhat Egerről és annak környékéről. Az előtérhez egy kávézó is kapcsolódik. z uszoda fix lelátójának befogadóképessége 236 fő. A mobil lelátókon 160 néző ülhet le, a kerengőről 100 fő nézheti a rendezvényeket.

 

Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
Eger, Bárány Uszoda - Nagy Sándor
 

 

Anyag- és színhasználat:
A tradíció továbbvitele nyilvánvalóan nem alkalmazható technológiára vagy életmódra, mert az állandóan változik. Annál inkább alkalmazható anyagokra, színekre és -mint már fentebb is szó esett róla- tipológiára. Az új épületnél felhasznált anyagokat és színeket is a helyszín vagy annak közvetlen környezete inspirálta. A ciklop kőfal-elemek a régi uszodában ill. a még megmaradt kerítésfalban inspirálták azt, hogy az új épületet körbefogó fal ehhez hasonlóan vagy ennek mintájára legyen kialakítva. A fejépület az emeleti szinten lazúrosan festett fa burkolatot kap, akár a régi öltözőépület emeleti szintje. Ennek színét is az a kékeszöld árnyalat inspirálta, amilyen eredetileg a  festett faszerkezet színe volt. Ez a szín különböző árnyalatokban a Válent lakás Frank Tivadar utca felőli ablakain valamint kapuján látható.

Nagy Sándor

Szakmai bírálat
A pályamű betartja a városrendezési előírásokat, alkalmazkodik a településszerkezethez és a telekadottságokhoz. A tervezett épület folytatja a Bitskey uszoda által kijelölt építési vonalat, bár nem követi a Frank Tivadar utca ezen szakasza által kijelölt finom ívet.

Az épület két részre tagolható, az egyik a telek déli határán elhelyezett, két átrium köré szervezett egyemeletes tömeg, a másik az északi telekhatárhoz csatlakozó fedett-nyitott épületrész. A déli épületrész tömegalakítása megfelelő. A tervezők a funkciók elhelyezésével olyan tömeget hoztak létre, amely nagy tetőfelületet eredményezett. A felületet két átrium kialakításával csökkentették, ezáltal lehetőség nyílik felülvilágítók elhelyezésére is, mely kellemes fényviszonyokat biztosíthat a földszinti közös helyiségek számára.

A Bíráló Bizottság fölöslegesnek tartja az északi épületrész lefedését, hiszen oda nem kerültek olyan funkciók, amelyek a lefedést indokolnák. Egyébként az objektum e zónáját nem használja ki kellőképpen a pályamű.

A Bíráló Bizottság pozitívan értékeli a homlokzatok kiegyensúlyozott megjelenését, jó ötlet a földszinti homlokzat kőborítása és az emeleti homlokzati felület fával burkolása (az eredeti lelátó faszerkezeteinek színe zöld volt!). Javított volna az épület környezettel való kommunikációján közvetlenebb vizuális kapcsolat kialakítása mind a Petőfi tér, mind a Bitskey uszoda felé.

A bemutatott terv alaprajzi megoldás szempontjából tiszta, egyszerű képlet. A főbejárat az Agyagási térről nyílik, a földszinten kaptak helyet azok a közösségi terek, amelyek nem közvetlenül a sportolást szolgálják. A medencetér felől nézve az épülettömb belső terének hangulata kissé steril, azt letisztult formák, egyszerű vonalak határozzák meg. Talán ezért kevéssé érzékelhető az uszoda eredeti atmoszférája, barátságos sokszínűsége.

Az öltözőblokk jól szervezett, a sportolásra kijelölt helyiségek és a medencetér jól kapcsolódnak egymáshoz. Hasonlóan kedvező megoldásnak ítéli a Bíráló Bizottság a mobil lelátók tervezett helyét, mind a földszinten, mind az emeleten. Jó az emeleti funkciók elhelyezése és azok egymáshoz való kapcsolata is. 

A tervezők az info pontot az épületen belül helyezik el, mely javaslat a megvalósítás szempontjából kedvezőnek ítélhető.

A terv bekerülési költségét a tervezők 1,6 milliárd forintban állapították meg, mely összeg túlméretezett.

A Bíráló Bizottság előnyös megoldásnak tartja a déli épület tömegalakítását, a homlokzati anyaghasználatot, az épületegyüttes korszerű és visszafogott építészeti javaslatait.

Mindezeket figyelembe véve a Bíráló Bizottság a pályaművet megosztott III. díjban részesíti.
 


Eger, Bárány Uszoda felújítása 2011

vezető tervező: Nagy Sándor
építész munkatársak: ZOA, Ripszám János


A pályázat eredménye

vélemény írásához jelentkezzen be »