építészet : környezet : innováció

Egészségnevelési Tanácsadó a Ferencvárosban

Diplomadíjas, 2005.

Készítette: Kovács Barbara
Konzulens: Fonyódi Mariann

A program

Az intézmény fő profilja: segítségnyújtás az egészséges életmódra való neveléshez.

Minden olyan problémát orvosol, amit a gyerekorvosok, pedagógusok csak felismerni tudnak, de pontosan diagnosztizálni és kezelni nem. Konkrétan: magatartás zavarok, koncentrációs zavarok, beszéd-olvasás problémák, étkezési rendellenességek.

Pontosan különbséget kell tenni, hogy ugyanazon tünetek mögött mi rejlik, szervi problémák vagy egyéb eredetű rendellenességek.

A programban a földszinten kap helyet az általános nevelési tanácsadó, a fölötte lévő 1-2. emeleteken a különböző problémák kiszűrése, és szakrendeléseken az orvoslás zajlik.

A 3. emeleten egy csoportos foglalkoztatóban előadásokat, csoportos játékos foglalkozásokat lehet tartani, szabad térben és bent egyaránt. A 4. emeleten egy szakolvasó galéria működik, használhatják gyerekcsoportok, szülők, pedagógusok.


 


A tervezési helyszín a Középső - Ferencvárosban, a Thaly Kálmán utca 40. szám alatt található.

A Thaly Kálmán utca összeköti az Üllői utat a Mester utcával, átszeli az egész Középső-Ferencvárost. A két főút között az Üllői út felé egyirányú forgalommal autós forgalmat, illetve a Klinikák metrómegálló jóvoltából nagyszámú gyalogosforgalmat is lebonyolít.

A területen megvalósítás alatt álló rehabilitációs szabályozási terv gyalogos kapcsolat kialakítását tervezi a Ferenc tér és az újonnan elkészült Lenhossék park között. Ehhez egyrészt a Ferenc tértől két tömbön keresztülmenő gyalogos passzázs kialakítását tervezik, illetve a Thaly Kálmán utcától induló Vendel utcát sétáló utcaként működtetik majd a Lenhossék parkig.

Adott egy nagyszámú gyalogos és autós forgalmat bonyolító, és egy sétáló jellegű gyalogosforgalmat biztosító tengely, melyek a Thaly Kálmán utca és a Vendel utca találkozásánál metszik egymást.

E metszéspontban a két zöldterület közötti sétáló jellegű gyalogos forgalom lehetőségét egyértelművé kell tenni.

Így egy határozott utcanyitás lehetősége merül fel, ami a Ferenc tértől a lakótömbökön keresztül érkezve "lendületet ad", a Vendel utca felől pedig, "szívóerővel" rendelkezik. A beépítés teret enged az utcanyitásnak, ízesülve a Thaly Kálmán utca 38. számú -jelenleg óvoda- épülettel, kijelöli a gyalogos passzázst. Az utcanyitás lehetősége a Viola utca 37/a szám alatti épületben lakóknak alkalmat ad az épület délnyugati tűzfalának homlokzatosítására.

A tervezési helyszínt is magába foglaló 19-es tömb (Tűzoltó utca - Viola utca - Balázs Béla utca - Thaly Kálmán utca) egy komplex önkormányzati fejlesztési program része. A Tűzoltó utca felöli épületek felújításra várnak, a Balázs Béla utca felöli rossz állagú épületek helyére újak épülnek. Közöttük kerül kialakításra a gyalogos átjáró.

A tömb déli részén a meglévő és új épületek által határolt terület privát zöldterületként működik.

Helyszín és a téma kapcsolódása

Egy nagyléptékű terület rehabilitációs folyamatban fontos, hogy az intézményi háttér is kövesse a fejlődést és a lakosságszám növekedését, összetételének változását.

A cél az, hogy még évtizedek múlva is jó legyen itt élni, érdemes legyen ideköltözni.

Ehhez szükséges, hogy az épített környezet minősége is javuljon, az emberek teret kapjanak, ha csak egy járdaszélességnyit is.

Térszervezés

A beépítésben felvetett gondolat következetes folytatása és egyszerű térszervezés jellemzi az épületet. A szomszédos épület tűzfalának egyik oldalára "ízesül" a kiszolgáló mosdó blokk, másik oldalára a közlekedő mag.

A szomszédos épület mögé sorolva helyezkednek el a rendelők a kedvező tájolás és a közös zöldterület felé nyitással. Mindezt körülveszi a váró-közlekedő tere, melybe a Thaly Kálmán utcai fronton a várók zsibongó része található.

vélemény írásához jelentkezzen be »