építészet : környezet : innováció

Energiatudatos irodaház - Office Garden 3. ütem

Számos ponton megújuló energiafelhasználásra koncentráló, nulla közvetlen széndioxid-kibocsátású irodaépületet tervezett Szekeres István és a Skicc-Art Építésziroda az Office Garden 3. ütemére. Az alkalmazott technológiák alapján az irodaház könnyedén teljesíti a beruházó által elvárt LEED Gold minősítést.

A helyszín ismertetése

Az Office Garden irodapark Budapest XI. kerületében, a Hengermalom utca – Szerémi út – Barázda utca – Budafoki út által határolt tömbben található. Az irodaparkba tervezett öt ütem közül az első kettő már megépült a területen. Az összes ütemmel együtt közel 95.000 m2 bruttó szintterületű bérbeadható fejlesztés fog megvalósulni. A beruházó GRT Group a legmagasabb bérlői elvárásoknak is megfelelő, alacsony költségszinten üzemeltethető, igényes „A” kategóriás irodaépületeket valósít meg a területen. A III. ütem kivitelezése tavaly novemberben kezdődött, és mostanra a szerkezet építése - a 4 szintes pincetömbből kinőve - a terepszint fölé ért.

Keleti homlokzat nézete - Office Garden 3. ütem, Budapest - építész: Szekeres István

Az épület bemutatása

Az irodaépület gyalogos és gépkocsival történő megközelítése a tömböt észak-déli irányban kettészelő Alíz utca felől lehetséges. A személyautóval történő be- és kilépés az Alíz utcai behajtó elején elhelyezett, rendszámfelismerő rendszerrel összekötött sorompón keresztül történik.

Az épület 4 pinceszintet, földszintet és 7 emeletet foglal magában. A mélygarázsban összesen 434 db beálló lesz, amelyből 13 db akadálymentesített kialakítással készül. A kor igényeinek megfelelően a parkolóban elektromos autó töltőállomások lesznek. Egyre növekszik azok száma, akik kerékpárral járnak munkahelyükre, ennek megfelelően 192 db bicikli elhelyezésére alkalmas tároló – a szükséges zuhanyzókkal és öltözőkkel - kerül ide, ez a szám jelentősen meghaladja a jogszabályban kötelezően előírt mennyiséget. A -1. pinceszinten sprinklertartály, sprinklergépház, nyomásfokozó helyiség, hulladéktárolók és a karbantartók öltözői kaptak még helyet. A mélygarázsok felett az épület földszinti homlokzati kontúrján kívül extenzív növényzet kerül telepítésre. A földszinten az előcsarnokban helyezkedik el a központi recepció, valamint az épületfelügyeleti és a tűzvédelmi beavatkozási központ.

Alíz utcai nézet dél felől - Office Garden 3. ütem, Budapest - építész: Szekeres István

Az épület szimmetrikus kialakítású, racionálisan egyszerű „H” alaprajzi elrendezéssel készül. A két épületszárny lépcsőházi magjához egyenként öt-öt lift tartozik, amelyek –4. pinceszinttől a 7. emeletig járnak. A gépészeti aknák, elektromos kapcsolóhelyiségek, tűzcsapok, mosdó csoportok, valamint a takarítószer tárolók ugyancsak ezekben a magokban kaptak helyet. A közlekedőmagokban minden szintre terveztünk akadálymentesített mosdót. A tömeg formálásának eredményeként az első, valamint a második szinten nagyméretű tetőteraszok, tetőkertek, míg a 7. emeleten az épület tömegébe harapó loggiák alakulnak ki. A gépészeti berendezések egyrészt a mélygarázsban, másrészt a gépészeti szinten kialakított helyiségekben, valamint a tetőn kerülnek elhelyezésre. A tetőn elhelyezett gépészetet alumínium lamellákból kialakított fal takarja el.

Főbejárati átrium nézete - Office Garden 3. ütem, Budapest - építész: Szekeres István

A homlokzatokra szerelt jellegű szálcement, illetve alumínium burkolatokat terveztünk. Az alumínium szerkezetű nyílászárók fölé fix lamellás árnyékolók kerülnek. A függönyfalaknál nem terveztünk külső árnyékolást, itt az alkalmazott üveg, illetve a belső szalagfüggönyök biztosítják a megfelelő árnyékolást. Különleges megoldásként az épület homlokzata háromrétegű üvegezéssel készül, részben az energiamegtakarítás, részben pedig a dolgozók komfortérzetének növelése érdekében. Az alkalmazott üvegezésnek - azon túl, hogy jobb a hőátbocsátási és a naptényezője, mint a kétrétegű üvegeknek – sokkal alacsonyabb a hidegsugárzása, ami kellemesebbé teszi a belsőt.

A fenntartható, környezettudatos technológiák alkalmazása

A legkorszerűbb VRV rendszerű hőszivattyús, hűtő-fűtő rendszer megújuló energiát használ, ezért összességében az átlagos irodaháznál legalább 30 %-kal olcsóbbá teszi az üzemeltetés költségeit. A rendszernek köszönhetően az épület közvetlen széndioxid-kibocsátása nulla. Az irodaházban úgy a közösségi, mint az irodaterületeken környezetbarát LED világítást alkalmazunk, ami akár 65 % energiamegtakarítást is eredményezhet a hagyományos fénycsöves rendszerekkel szemben. A környezetkímélő légtechnika a hőenergia közel 80%-os visszanyerését teszi lehetővé. A helyiségenként szabályozható hűtő-fűtő rendszerrel, további megtakarítás érhető el. A szelektív hulladékgyűjtés - az irodapark korábbi ütemeihez hasonlóan - anyag szerint szétválogatva történik. A csapadékvizet összegyűjtjük és az épület üzemeltetésénél felhasználjuk. Az alkalmazott technológiák alapján az irodaház könnyedén teljesíti a beruházó által elvárt LEED Gold minősítést.

Éjszakai homlokzati részlet - Office Garden 3. ütem, Budapest - építész: Szekeres István

 

vélemény írásához jelentkezzen be »