építészet : környezet : innováció

Európai Örökség cím elnyerése - pályázat

határidő: 2018. június 30. CEST 23:59
A kulturális örökségvédelemért felelős miniszter 2018-ban ismét meghirdeti az Európai Örökség cím elnyerésére pályázó helyszínek számára a nemzeti szintű előzetes kiválasztásra vonatkozó pályázatot. Az Európai Bizottság a címmel az európai integrációt, eszméket és történelmet idéző és szimbolizáló helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A jelentkezéseket júnuis 30-ig lehet elküldeni.

Az Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. Ennek érdekében a cím azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában és/vagy az Európai Unió építésében.

A címre pályázó helyszín olyan hely, amely szimbolikus európai értéket képvisel, és jelentős szerepet töltött be Európa történelmében és kultúrájában és/vagy az Unió építésében. A címre pályázó helyszíneknek így az alábbi kritériumok közül egynek vagy többnek a teljesülését kell igazolniuk:

  • határokon átnyúló vagy páneurópai jelleg: hatásuk és vonzerejük miként terjed túl egy adott tagállam nemzeti határain;
  • helyük és szerepük az európai történelemben és az európai integrációban, kapcsolódásuk jelentős európai eseményekhez, személyekhez vagy mozgalmakhoz;
  • helyük és szerepük az európai integráció alapjául szolgáló közös értékek kialakításában és előmozdításában.

A részletes pályázati kiírás és a pályázat menete itt található.

 

A jelentkezés határideje: 2018. június 30.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »