építészet : környezet : innováció

Fa növekszik az örökpanorámás WhitePages iroda szívében

Élő fa köti össze a Budapest belvárosi Madách Trade Center tornyának legfelső szintjeit, amellyel a fejlődés és a folyamatos növekedés fontosságára hívják fel a figyelmet. Természeti belsőépítészeti koncepcióval leképezett ars poetica, XXI. századi kihívásoknak megfelelő open office munkakörnyezet, csocsóasztal és tetőterasz a WhitePages európai központjában.

Örökpanorámás európai központot alakított ki a WhitePages Inc. 2014 tavaszára a Madách Trade Centerben. A cégvezető, dr. Lehoczky Dániel rövid bemutatása szerint a WhitePages Hungary csapata programozói tevékenységet végez, amelynek keretében alkalmazásokat fejlesztenek a seattle-i anyavállalat webes, mobil-webes és mobil szolgálatásaihoz. A cégnek jelenleg 10 dolgozója van, a tervek szerint tovább bővülhetnek.

Elmondása alapján a 2013. áprilisi megalakulást követően a helyszínt tavaly júniusban választották ki. A döntés oka elsősorban a lokáció volt, amelyhez hihetetlen panoráma és páratlan belső tér párosul. A munkaállomásokat open office jelleggel a nagy, boltíves terekben helyezték el, ezzel ösztönözve a csapatmunkát a stratégiai problémamegoldásra specializálódott online szakembereknél, ahol az anyavállalat személyekről és üzletekről szolgáltat elérhetőségi információkat ügyfelei részére Észak-Amerikában. Ezen felül publikus információkból építi fel gráf alapú adatbázisát, amelyet aztán webes, mobil-webes és mobil alkalmazásaival tesz kereshetővé nyilvános és előfizetéses formában.

Withe Pages iroda

Nikola Martinovic, a projekt szerb belsőépítésze olyan irodateret teremtett, ahol a belsőépítészeti elemek támogatják a panorámás kilátást Budapestre. Az élénk színű, kellemes környezetben a munka mellett pihenés is lehetséges a lounge területeken, ahol nem szokványos módon csocsózásra és sörcsapolásra is lehetőség van.

A WhitePages irodája, a tetőterasszal együtt a Madách Trade Center felső három szintjét birtokolja. A 10. emeleten, a tízfős open space irodatér mellett, belvárosi panorámára néző, mozgatható üvegfallal elválasztott tárgyalót találunk, amely 30 fős konferenciateremmé bővíthető.

Egy szinttel feljebb látható a projekt különlegessége, a domináns élő fa, amelyet izgalmas kihívás volt feljuttattni a 11. emeletre. A fa gyökere a cég filozófiájában a fejlődést képviseli. A törzs a rendszer telepítését és a folyamatos karbantartást jelzi, míg a lombkorona a végső terméket reprezentálja. A termés, a virág és a gyümölcs, illetve a falevél jelképezi a végeredményt, amely a cég kreatív programozói tevékenységére utal. A fát körülvevő faládából 3 képernyő emelkedik ki, amelyeken folyamatosan követhető a programozói munka eredménye.

Withe Pages iroda

A WhitePages Hungary Kft.-nél mindenki Actiu – Mobility elektromosan állítható asztalnál dolgozik. Az asztal széléhez rögzíthető CBS – Flo monitortartó karoknak köszönhetően több szabad hely marad a munkavégzéshez. Az open space irodában az amerikai Herman Miller – Embody székek garantálják a kényelmet és az ülés ergonómiát. Az iroda berendezése során az Europa Design bútorainak kínálatából válogattak. Mivel az alkalmazottak nem végeznek papírmunkát, tároló szekrényekre, konténerekre nincs szükség.

A Madách Trade Center legfelső szintjén, a 12. emeleten, zöldfal erősíti a természeti koncepciót. Az alsóbb szintről felnyúló fakoronát bárasztal veszi körbe. A boltozat alatti lounge térben aktív és passzív pihenésre is lehetőség van: csocsóasztal és kanapé áll a dolgozók rendelkezésére. A tér hatalmas belmagasságú kupolájára irányított világítás hívja fel a figyelmet. A centrikus tér előnye, hogy az irodát minden irányból éri természetes fény, amelyet fényáteresztő függönyözéssel megszűrve engednek a belső térbe. Erről a szintről közelíthetőek meg az irodaház tetőteraszai, amelyekről páratlan panoráma tárul fel Budapest belvárosára.

A belsőépítészeti tervezés során a bútorozás mellett a világítótestek kiválasztására, és a fények összhangjának megteremtésére is nagy figyelmet fordítottak. A lámpatestek nemcsak önmagukban, design elemként állják meg helyüket, hanem szorosan illeszkednek a belsőépítészeti koncepcióhoz is. Jó példa erre a lépcsőház különleges, cikk-cakk formájú világítása.

A burkolatok kiválasztásánál a racionalitást tartották szem előtt, ezért a lépcső és a mosdó hidegburkolata érintetlenül maradt. A további területeket melegburkolat fedi, így a bejárat és a konyha gumipadló borítású, a dolgozóterületekre természetes anyagú és antiallergén szőnyeget fektettek, a lounge zónában parketta van. Az iroda nagyrészt fehérre festett, a lépcső nyersbeton falát kezeletlenül hagyták. A természetes koncepciót követve néhány falat fával burkoltak, amely polcokat rejt, illetve beépített szekrényként funkcionál.

Withe Pages iroda

A budapesti WhitePages iroda, átgondolt belsőépítészeti megjelenésével, valamint az irodaház lokációjából adódó páratlan örökpanorámás kilátásával, felveszi a versenyt a cég nemzetközi irodáival. A szervezet ars poeticájának leképezése, valamint a markáns élő fa koncepció erőteljes hatása méltó helyre pozícionálja az irodát mind az üzleti, mind a fővárosi irodapiaci életben.

Nikola Martinovic

Tervező: Nikola Martinovic (N-Martin Architectural Studio)
Bútorozás: Actiu – Mobility, Herman Miller – Embody, CBS – Flo, Dieffebbi (Europa Design)
Projektvezető: Bagota Réka (Europa Design)
Fotók: Nikola Martinovic (N-Martin Architectural Studio), Bejczi András (Europa Design), Kucsera Attila (Europa Design)

 

Europa Design

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »