építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes kapott idén Szendrői Jenő Díjat

Nyolcadik alkalommal adták át a Szendrői Jenő Díjat. A Mesteriskola-MÉSZ 2005-ben alapított közös díját idén Fábián Gábor és Fajcsák Dénes építészek (Arkt Építész Stúdió) vehették át építészeti munkásságuk és közösségszervező tevékenységükért. 

Építészeti munkásságuk mellett közösségszervező tevékenységüket méltatta laudációjában Golda János, a MÉSZ és az ÉME alelnöke, mestere, majd Janáky István "A rejtőzködés" című írásából vett részlettel zárta beszédét.

Az ünnepélyes díjátadó után a Mesteriskola XXIV. ciklusának végzős hallgatói megkapták okleveleiket és köszöntötték a XXV. ciklus friss résztvevőit.


Fajcsák Dénes és Fábián Gábor


A rejtőzködés - részlet

"A rejtőzködők többsége nem erdei odúkban él, hanem a hemzsegő városokban, fel-felbukkannak mindenfelé. Látják egymást. És látják egymás munkáját is, mert - ahogy megfigyeltem - valami enyhe, érdeklődés nélküli cinkosság van közöttük. Pillantásuk azért bölcs, mert pontos ítéletükkel nem csak a saját értéküket ismerik fel, de finom mérlegükkel milligrammra mérni tudják a másokét is. Látják a kincseket, de nem szólnak egy szót sem. Nem üdvözlik egymást kis dudálással, vagy fényszóró-villantással, mint a Volkswagen-bogarasok. Csak elsuhannak egymás mellett és mikor már távolodnak az úton, akkor még az a kis bizsergés is hamar múlik, amit közeledéskor a régi közös munkák idejére emlékezés ébresztett. - Pillantásuk ekkor ismét nyugodttá és a végtelenbe veszővé válik."
(1997. július)

Szendrői Jenő Díj


vélemény írásához jelentkezzen be »