építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

faluÉPÍTÉS Borzavár – Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve

A kicsiny bakonyi falu, Borzavár megújulását, közösség-megtartó erejének növelését tűzte ki diplomaterve céljául Stein Júlia és Tátrai Ádám. A település egészét átfogó, alapos vizsgálatok és elemzések után együtt határozták meg az építészeti feladatokat: az egykori terménytároló épületébe turistaszállást képzeltek, a meglévő általános iskola épületét pedig újabb szárnyakkal bővítették - mindezt úgy, hogy a beavatkozások a lehető legkevesebb bontással járjanak, megőrizve és erősítve a már álló házak értékeit.

volt mezőgazdasági épület átalakítása turistaszállássá_terHÁZ
általános iskola átépítése, bővítése_iSKOLA

falura _ hiszünk a vidék feltámadásában és tenni is akarunk érte. A vidék fejlesztése elengedhetetlen az ország mindennemű gyarapodásához. Egy falunyi ember talán még tud közösségként működni, összefogni. Szükség van falvakra, vidékre!

 

 

 

 

 
 
 
 
Borzavár
Borzavár
Térház helyszínrajz. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám

 

Borzavárra _ mozgalmas táj, belefut a Bakony sűrűjébe, utána még Porva, aztán már csak az erdő. Egy megtartott mezőgazdasági épület, úgynevezett terház a falu szélén - egészen kőből - és az összefogás a templom árnyékában, hogy megmaradhasson a hatosztályos iskola; na meg egy nagyapa emléke, hogy tovább élhessen.

általános iskola _ az első két évfolyam Porván, a következő hat Borzaváron. Nem akarják a kettőt összevonni és nem engedik bezárni. Ahogy az igazgatónő mondta, amíg van iskola, addig falu, közösség is van. De kell egy tornaterem (részben aula), jobb körülmények, új terek.

 

térHÁZ metszet. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
térHÁZ metszet. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
térHÁZ Zirc felől.Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
 

 

turistaszállás _ legyen az szervezett csoport, családi kirándulás, vagy csak egy erre tévedt vándor, vigye a falu jó hírét! Nem kell nagy étterem, szálloda, csak lehetőség arra, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami a természetben neki kedves. Önszerveződés kulturált körülmények között.

meglévő épületek _ nagyon fontos, hogy mindkét esetben egy meglévő maghoz igazodunk. A terház esetében a belső át/kialakításé a főszerep, míg az iskolánál az eredeti kőépület megtartásával és egy nagyobb hozzáépítéssel dolgozunk. Nem csak nekünk könnyebb, ha van mihez viszonyulni, de az itt élő emberek is szívesebben veszik, ha megtartjuk azt, ami nekik igazán értékes.

 

térHÁZ érkezés. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
térHÁZ apartman bejáratok. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
térHÁZ belső. Tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám

 

ketten végig _ két ember már egy csapat, kis csapat, de akkor is az. Sokkal többet tud elvégezni, mint egy ember. És nem pusztán kétszer annyit, hisz egymást inspirálják. Egy dologra két gondolat, azok összevetése, megvitatása mindig több, mintha valaki egyedül őrlődik.

faluÉPÍTÉS

Nagyon fontos, hogy feladatunkat nem szűken a két kiválasztott épülettel való munkában láttuk, hanem arra törekedtünk, hogy a falu, Borzavár egészét vizsgáljuk, mint falu-rehabilitáció, falu-építés. Ebből a szempontból már a két választott funkció is nagyon fontos, hisz ezekben látjuk a vidék fejlődésének lehetőségét. Az egyik, hogy nem csak szépítjük, de fejlesztjük is az iskolát, ezzel itt tartva, itt nevelve a gyerekeket, mert talán ez az a korosztály (általános iskola), akiket még érdemes otthon tartani. Nevelődjenek jobb levegőn, váljanak itt kamasszá, focizzanak a réten, és szerezzenek annyi élményt, hogy már ne tudjanak soha végleg elszakadni a vidéktől.

 

iSKOLa meglévő épület.
iSKOLA kerengő. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám
iSKOLA kerengő. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám
 

 

Ha már sikerült itt tartani az embereket, a következő lépés, hogy újakat, másokat csábítsunk ide. Ezért döntöttünk úgy, hogy a falu határában álló volt mezőgazdasági épületet (a minden erre járót először fogadó házat) turistaszállássá alakítjuk. Ennek a falu kitűnő hátteret biztosít, mert itt halad át az Országos Kéktúra Bakonybél-Zirc útvonala, és egyébként is nagyon kedvelt kirándulóhely.

Szóval vannak itt tartott és ide csábított emberek, ez talán kezdésnek nem is rossz. Az iskolával párhuzamosan rendeztük a templomkertet és felújítottuk, talán kicsit újra is értelmeztük a főteret; valamint a terházzal szemben telepítettünk egy új családi házat, amelyben a szállást üzemeltető gondnok lakhat. Ezeken kívül van még egy, az egész falut érintő beavatkozás, ez pedig egy biomassza fűtőmű telepítése. Ez először az önkormányzati épületek (használati és fűtésre használt) melegvíz-ellátását biztosítaná, majd később az összes családi házat rá lehetne kapcsolni. Így képzeltük el a Borzavár nevű falu összességét érintő, nem csak építészeti fejlődést.

 

iSKOLA tornaterem. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám
Diplomavédés. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám
 

 

terHÁZ

Zirc felől érkezve, a falu határában, még a települést jelző tábla előtt fogad minket a domboldalra épült kőház. A helyiek által terHÁZnak nevezett épület régen mezőgazdasági funkciót töltött be: terménytárolás, állattartás. Ma egy krumpli-termelő használja. A házzal kapcsolatos legelső döntés az volt, hogy kívülről megtartjuk eredeti formájában. Amikor a házat megismertük és felmértük, úgy döntöttünk, hogy a belső struktúráját is megtartjuk. Ebből alakult ki, hogy két típusú szálláslehetőséget terveztünk a házba, amolyan kulcsosház- jelleggel. Az úthoz közelebbi végén, az egykori istálló tereiben alakítottuk ki a nagy létszám befogadására alkalmas szállásokat és közösségi tereket. A régi cselédlakások helyén, az emeleten, a dombról megközelíthetően pedig önellátó apartmanokat terveztünk. Mindezt kiegészíti még a közösségi térből leválasztható, reggeltől estig működő menedék. A nagy terekben belülről is meghagytuk a látszó kőfalakat a meglévő faszerkezetekkel együtt, míg az apartmanokat mint önálló belső dobozokat alakítottuk ki. Az épületen kívülről új elemként csak három felülvilágító doboz jelenik meg.

iSKOLA

A falu központjába érve egy erős jobb kanyar, egy támfal és egy köztér jelöli ki a templom és a szomszédos iskola helyét. Itt az első döntésünk az volt, hogy az iskolát és a templomot egy egységként kezeljük. A meglévő iskolaépületek közül csak az eredeti, az úttal párhuzamos régi kőházat tartottuk meg. Alapvető elképzelésünk volt, hogy a falu szövetéhez csak úgy tudunk jól igazodni, ha az iskolát több tömegre bontjuk. Így alakult ki a régi kőház, melyben a harmadikosok, negyedikesek kaptak helyet, az ezzel párhuzamos, a telek végébe telepített új, kétszintes tantermi szárny, ahol a felsősök vannak, illetve az ezekre merőleges, az udvart északkeletről határoló hosszú közösségi ház. Ezt a három fehér, vakolt tömeget egy könnyed, lapostetős, íves vonalvezetésű, általunk kerengőnek nevezett tér köti össze. Az iskola épületeit egészíti ki a telken kívül, a domboldalba telepített tornapálya és a templomkert, ahol közvetlen kapcsolattal külső tantermet képzeltünk el. Fontosnak tartottuk, hogy az iskolát ne csak a tanulók használják, hanem a falu egésze.

 

Iskola beépítés. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám
Iskola. Tervezők:Stein Júlia, Tátrai Ádám

 

érkezés

Sokat gondolkoztunk, beszélgettünk a diplomáról, körülbelül már azóta, hogy kiadtuk a kezünkből a komplex terveinket, sőt talán már előtte is. Vállalni akartuk, akarjuk azt a felelősséget, hogy mi választhattuk a témát, a helyszínt, mi végeztük az elemzéseket, megállapíthattuk, mire van szükség, és megfogalmazhattuk az akaratot, amivel ezeket - reméljük sikeresen - megoldottuk. Semmiképpen sem fikció, valós problémák egy létező közösségben, a hallgatói terv keretein belül, de feszegetve azt. Szerintünk ez a diplomatervezés.

utószó helyett

Tudjuk, a zárszó után már nem illene többet írni, de mégis, engedtessék meg még pár sor.

És ez a pár sor, vagy inkább csak szó hadd legyen a köszöneté. Hiszen bár kettőnk neve áll a tervek alján, akik ismernek minket, azok tudják, hogy ez nem tévedés, mégis vannak páran, szülők, testvérek, barátok, tanárok (vagy építészesebben: mesterek), akik nélkül nem csak ez, hanem összességében az egyetem sem sikerült volna. Köszönet nekik, mindannyiuknak.

Stein Júlia, Tátrai Ádám


faluÉPÍTÉS_Borzavár (hallgatói terv, SZE Műszaki Tudományi Kar, Épülettervezési Tanszék)
Stein Júlia, Tátrai Ádám

tervezők: Stein Júlia, Tátrai Ádám
tervezés éve: 2010
konzulensek
építészet: Czigány Tamás
épületszerkezetek: Czigány Tamás, Horváth Tamás
tartószerkezetek: Börzsei Tamás
épületgépészet: Nagy Kristóf
opponens: Vági János


 

 

11 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »