építészet : környezet : innováció

Fapellet üzem? Környezetbarát fűtőanyag!

Adott egy helyszín, ahol hatalmas mennyiségű fahulladék keletkezik, és magas a munkanélküliség; és adott a közössége, mely nagy faipari múlttal rendelkezik. Laczkó-Pető Bálint, a Szent István Egyetem építész hallgatója diplomamunkájában ezért fapellet üzemet tervezett, mely összekapcsolja az adottságokat a hiányosságokkal és még ökológiailag is hasznos. Tervéért a a MÉSZ-MÉK Diplomadíj pályázaton fődíjban részesült. 

Téma: Fapellet üzem

Kiindulásként a közelemben fellelhető jelenséget kerestem. Olyan beavatkozást kívánót, ami mögött valamilyen módon dolgozó közösség jelenik meg, amely a terv hosszútávú éltetőjévé válhatna, és viszont.

Pellet- környezetbarát fűtőanyag

A fapellet egy széndioxid semleges égésű, piacképes környezetbarát fűtőanyag. Faőrlemény préselésével állítják elő, kötőanyagát a fában lévő lignin adja. Idehaza sikeres gyártásához technológiáját hozzá kell illeszteni a hazai fűrészipari és erdőgazdálkodási gyakorlathoz.


településtérkép
Helyszín: Felsőtárkány község

A XIII. század óta lakott bányásztelepülés nagy faipari múlttal rendelkezik.
Máig hagyományos foglalkozás a fakitermelés, faanyag-fuvarozás és a faszénégetés. Heves megyében, Eger város szomszédságában fekszik, és annak oktatási és munkáltatási vonzáskörzetében van. A 3500 lelkes településen magas a munkanélküliség, de jelen van a munkaképes réteg. A tervezési terület a Bükki Nemzeti Park nyugati kapujánál fekszik, nem érinti a kiemelt madárvédelmi és költési területeket.

A község külterületén, és a Bükk nyugati lábánál nagy kiterjedésű, egyenletes fafajösszetételű erdőségek és az élelmiszernövényeknek alkalmatlan termőértékű barna erdőtalaj együttesen megtalálhatóak.a tervezési terület 2014 szeptemberében -Parlagon fekvő földek a gazdasági akcióterület észak-nyugati részén - háttérben a Várhegy és a Nagy Oltár csúcs - fotó: Laczkó-Pető Bálint
Helybéli erdőgazdasági hulladékból

Felsőtárkányban működik a Bükki Erdőgazdaság amely a Bükki Nemzeti Park erdőgazdasági kezelését is végzi. A településen nagy mennyiségű fahulladék, illetve biomassza van, és keletkezik folyamatosan, ellenőrzött és kiegyensúlyozott fafajösszetételben, illetve egyenletes mennyiségben. Ez a biomassza, a fahulladék szolgál a fapelletgyártás haszonanyagául.

Helyben termesztett fűtőanyaggal

Felsőtárkány község külterületén, a jelenleg parlagon fekvő csekély termőértékű földek hazai viszonyokra honosított energianövény extenzív termesztésére azonban kiválóan alkalmasak. A tervezési területet körbevevő gazdasági akcióterületet is művelés alá vonva 25 hektár területen termeszthető Miscanthus sinensis energianád. A betakarítási nedvességtartalmon égethető nád ledarálva kiváló fűtőanyagként szolgál a pelletgyártás szárítási energiaforrásaként. A folyamatos fűtőanyagellátás így helyben, és megújuló forrásból oldható meg.

Helyben meglévő munkaerőből 

Az üzem a község munkaképes korú lakosságát alkalmazza, hazai és nemzetközi piacra termel, középkategóriás (2t /óra) gyártási kapacitással.

Anyaghasználati elvek

Az épület tartó- illetve homlokzatszerkezetében egyaránt alacsony környezetterhelésű ökológiailag kedvező életciklusú építőanyagokat alkalmaztam, valamint helyben kitermelt rétegelt ragasztott faanyagot. A cél az épület működése során és használati ideje elmúltával is, a természeti környezet körforgásában tartani az épület alkotóelemeit és anyagait.bejárati részlet
Szerkesztési szempontok 

Az építéstechnológiai viszonyokat és a helyi időjárás körülményeit figyelembe véve, a tartószerkezetileg jól méretezhető elemekből álló, nagy méretpontosságal előregyártott szerkezet könnyítheti meg a kivitelezést, lerövidítve a szerkezetépítés idejét, minimálisra csökkentve a helyszíni munka mennyiségét és a hibalehetőségeket.a tervezési folyamat elemei
Az üzem technológiai működése

A fapellet üzem folyamatos működéséhez szükséges napi 200 m3 haszonanyag ellátását naponta 3 db tehergépjármű végzi. A fűtőanyag feltöltése a telken belül tárolt, és a betakarítási nedvességtartalmmal azonnal égethető Miscanthus nád készletről történik. Az üzem három műszakban működik. A csarnokban 12 fő üzemi alkalmazott dolgozik, a műszaki, az irodai, illetve a portás személyzet 8 fős.


az emeleti irodatér belső képe PCM halmazállapotváltó mennyezethűtéssel
Laczkó-Pető Bálint


A zsűri bírálata

Nem biztos, hogy egy felsőtárkányi fapellet üzem így néz ki.

De Laczkó-Pető Bálint terve olyan összefogott, gondolatilag erős, szerkezetileg végiggondolt, építészetileg jól artikulált, hogy joggal érdemelte ki ebben az évben a zsűri kitüntető figyelmét.

A földszintes beton tömeg és a rákerülő fa térrács konzol, mint az üzem tere, együtt egy rendkívüli építészeti minőséget eredményezett.
Az alapos körültekintéssel előkészített, technológiailag végiggondolt üzemépület működése tökéletes. A Bükk hegységben a helyi erőforrásokra telepített ház méltósággal uralja a környezetét. A látszóbeton alapra szerkesztett fa konstrukció bravúros. A földszinti térben helyet kapó üzemi teret egy emeleti iroda térrel egészíti ki funkcionálisan, mely szinte lebeg az ültetett nádtábla felett.

Mindezek, a gyönyörűen komponált érzéki látványtervekkel együtt azt sugallják, hogy a tervező tökéletesen otthon van a ma építészetében, annak minden szükséges részletét magas hőfokkal űzi. Olyan terv jött létre, mely egy friss, de divatoktól mégis mentes épületet eredményezett.
A tervlapokon kifinomult, elegáns és harmonikus anyaghasználattal a jövő ökológikus ipari architectúráját látjuk.
vélemény írásához jelentkezzen be »